50 dodataka hrani koje treba izbjegavati

0
614

U prošlom stoljeću dogodio se veliki napredak u prehrani. Danas, više od polovice namirnica koje možemo kupiti u tipičnom supermarketu su unaprijed pakirani ili prerađeni. Potrebne su minimalne ili nikakve pripreme da bi ih se moglo jesti. Međutim, postoji i mračna strana ove ‘pogodnosti’. Većina namirnica na našim policama također sadrže kemikalije i aditive za koje se zna da mogu nauditi ljudskom tijelu ili su već naudile sirotim laboratorijskim životinjama.

Ono što loše djeluje na životinje, loše je i za ljude. Većina sastojaka koje biste trebali izbjegavati spadaju u jednu od tri područja: prehrambenih aditiva, umjetnih sladila i umjetne boje. Sve više stručnjaka je suglasno da je poželjno, što je više moguće, izbjeći ove dodatke hrani.

Prehrambeni aditivi

  1. Sodium nitrate (natrijev nitrat): Dodatak mesu koji se koristi da bi se spriječio rast bakterija – povezuje se s raznim vrstama raka
  2. Sulfites (sulfiti): Dodaju se hrani da dulje ostane svježa – povezuje se s bolestima dišnog sustava poput astme
  3. Azodicarbonamide: Koristi se u pecivima i sličnom tijestu – može izazvati astmu.
  4. Potassium bromate (kalij bromat): Koristi se u pripremi kruha jer povećava volumen tijesta – uzrokuje rak.
  5. Propyl gallate (propil galat): Dodaje se hrani koja sadrži ulja i masti, štiti od oksidacije – povezuje se s rakom.
  6. BHA/BHT: Dodaje se hrani koja sadrži masti, za dulji rok trajanja – pospješuje rast tumora.
  7. Propylene glycol (propilen glikol): Poznat kao antifriz, ima ga u mliječnim proizvodima i prelijevima za salate.
  8. Butane (oblik butana): Dodaje se u pileće medaljone koje kupujete polupripremljene ili jedete u fast food restoranima – poznat je kao kancirogen.
  9. Monosodium glutamate (MSG): Pojačivač okusa – izaziva glavobolje, oštećenje živaca i srčane probleme.
  10. Disodium inosinate: Nalazi se u grickalicama – sadrži MSG.
  11. Disodium guanylate: Također se nalazi u grickalicama – sadrži MSG.
  12. Enriched flour: “Obogaćeno brašno”, upućuje na toksične dodatke zato što se prirodni gube u pečenju. Najčešće se koristi u grickalicama.
  13. Recombinant Bovine Growth Hormone (rBGH): GMO goveđi hormon rasta – genetički modificirani hormon rasta koji se daje kravama radi povećanja proizvodnje mlijeka – sadrži visoke količine IGF-a koji se smatra uzročnikom raznim vrsta raka.
  14. Refined vegetable oil (rafinirano biljno ulje): Visoki postotak omega-6 masnih kiselina za koje se smatra da izazivaju bolesti srca i rak .
  15. Sodium benzoate (natrijev benzoat): Umjetni konzervans, sastojak prelijeva za salatu i gaziranih pića – smatra se kancerogenim, uzrokuje štetu na DNK molekulama.
  16. Brominated vegetable oil (ulje s dodatkom broma): Sastojak gaziranih pića i sportskih napitaka – brom je zabranjen otrov koji izaziva neurološke probleme te može izazvati oštećenje fetusa.
  17. Propyl gallate: Ima ga u mesu, kokicama, jušnim pripravcima i smrznutim obrocima – izaziva čir i rak.
  18. Olestra: Nadomjestak masti koji tijelo ne može absorbirati. Koristi se umjesto masti, najčešće u grickalicama. Izaziva probavne smetnje i nije zdrav za srce.
  19. Carrageenan: Stabilizator i emulgator koji se koristi u gotovoj hrani – izaziva čir i rak.
  20. Polysorbate 60 (polisorbat): Emulgator koji se koristi u pečenoj hrani – uzrokuje rak.
  21. Camauba wax (kamauba vosak): Koristi se u gumama za žvakanje – može uzrokovati rak i tumore.
  22. Magnesium sulphate (magnezijev sulfat):Koristi se u tofuu – može izazvati rak.
  23. Chlorine dioxide (klor dioksid): Koristi se za izbjeljivanje brašna – uzrokuje tumore i hiperaktivnost kod djece.
  24. Paraben: Spriječava rast mikroba – može poremetiti hormonalnu ravnotežu i mogao bi imati veze s nastankom raka dojke.
  25. Sodium carboxymethyl cellulose (natrij-karboksimetil celuloza): Koristi se kao emulgator u preljevimaza salatu – velike količine mogu izazvati rak.
  26. Aluminum (aluminij): Koristi se kao zaštita u nekoj pakiranoj hrani – može uzrokovati rak.

Umjetni zaslađivači

  1. Saccharin (saharin): Pokusni na jadnim miševima su pokazali da izaziva rak.
  2. Aspartame (aspartam): Toksični zaslađivač, u većim količinama uzrokuje vrtoglavice, glavobolje, dvostruke slike i probleme sa želucem.
  3. High fructose corn syrup (sirup od kukuruza): Zaslađivač od kukutuznog škroba, radi se od GMO kukuruza – uzrokuje gojaznost, dijabetes, probleme sa srcem, artritis i otpornost na inzulin.
  4. Acesulfame potassium (kalijev acesulfam): Koristi se s ostalim umjetnim zaslađivačima u dijetalnim pićima i sladoledu – ispitivanja pokazuju vezu između raka pluća i raka dojke kod životinja.
  5. Sucralose: Može uzrokovati naticanje jetre i pojavljuju se problemi s bubrezima.
  6. Agave nectar (sirup od agave): Zaslađivač koji se dobiva od kaktusa – sadrži visok udio fruktoze, što može uzrokovati otpornost prema inzulinu, bolesti jetre i upale tkiva.
  7. Bleached starch (bijeljeni škrob): Može ga se naći u mliječnim proizvodima. Smatra se da je povezan s astmom i iritacijom kože.
  8. Tert butylhydroquinone:Koristi se za održavanje proizvoda od ribe – u visokim dozama može uzrokovati tumor želuca.

Umjetne boje za hranu

  1. Red / Crvena #40: Često se nalazi u hrani – sve moderne boje za hranu proizvode se od derivata petroleja, koji je kancerogen. Studije ga povezuju s više vrsta raka, a smatra se da uzrokuje i hiperaktivnost kod djece.
  2. Blue / Plava #1: Koristi se u pekarskim prozvodima, bombonima i bezalkoholnim pićima -m ože oštetiti kromosome i uzrokovati rak.
  3. Blue / Plava #2: Koristi se u bombonima te hrani za kućne ljubimce i napicima – može uzrokovati tumore na mozgu.
  4. Citrus red / Citrusno crvena #1: Nanosi se sprejem na naranče kako bi izgledale zrele – može oštetiti kromosome i uzrokovati rak.
  5. Citrus red / Citrusno crvena #2: Koristi se također kao boja za naranču – ako jedete koru (na primjer u sokovima) može uzrokovati rak.
  6. Green / Zelena #3: Koristi se u bombinima i napicima – može uzrokovati rak mjehura.
  7. Yellow / Žuta #5:  Koristi se u desertima, bombonima i pekarskim proizvodima – prema nekim studijama, uzrokuje tumore na bubrezima.
  8. Yellow / Žuta #6: Kancerogen koji se koristi u kobasicama, napicima i pekaraskim proizvodima – prema nekim studijama, uzrokuje tumore na bubrezima.
  9. Red / Crvena #2: Boja za hranu koja može uzrokovati astmu i rak.
  10. Red / Crvena #3: Kancerogen koji se dodaje u pite od trešanja, sladoled i pekarske proizvode – izaziva oštećenje živaca i rak štitnjače.
  11. Caramel coloring: Koristi se u bezalkoholnim pićima, umacima, kolačima i kruhu. Kada se radi od amonijaka – može uzrokovati rak na jadnim laboratorisjkim miševima, a proizvođači nisu nužni navesti da je boja proizvedena na taj način.
  12. Brown HT: Često se koristi u pakiranoj hrani – uzrokuje hiperaktivnost djece, astmu i rak.
  13. Orange / Narančasta B: Najčešće se koristi u hot-dogu i kobasicama – visoke doze iznimno su loše za jetra i žućovod.
  14. Bixin: Boja koja može izazvati hiperaktivnost u djece te astmu.
  15. Norbixin:  Boja koja također može izazvati hiperaktivnost u djece te astmu.
  16. Annatto:  Boja koja također može izazvati hiperaktivnost u djece te astmu.

http://mphprogramslist.com/50-jawdroppingly-toxic-food-additives-to-avoid/

kronične-bolesti

PODIJELI
Prethodna objavaVIDEO: Dokumentarni film “Narod cjepiva”
Slijedeća objavaDnevni Jyotish Horoskop za 01.06.2013.
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here