Bogato i nezaboravno: Krem kolač / torta od kestena i čokolade

0
1084

Evo odličnog recepta za sve ljubitelje kestena! Vaš zimski ili božićni jelovnik imat će spektakularan završetak ako poslužite ovaj ukusan desert uz topli čaj ili vruću čokoladu! Recept koji slijedi ima više verzija, a vi izaberite onu koja vam se više sviđa… Znamo da ćete uživati u ovoj deliciji!

Responsive text-52 horizontal



Vrijeme pripreme: od 1-2 sata, ovisno o verziji koju izaberete

Sastojci su za tepsiju srednje veličine ili za standardni kalup za torte

Verzija torte za one koji imaju više vremena i volje

Biskvit

Sastojci: 2 šalice polubijelog brašna, 1 šalica smeđeg šečera ili zaslađivača po želji, 1 prašak za pecivo, malo soli, vanilin prah, 100 gr mljevenih oraha, 100 gr kakaa, pola šalice ulja (kokos ili suncokretovo) ili maslaca, malo arome ruma, 1 dl jogurta, korica limuna, mlijeko po želji i potrebi

Priprema: Izmiješati odvojeno suhe i vlažne sastojke te ih na kraju pomiješati. Mlijeko dodavati na kraju po potrebi kako bi dobili srednje gusto i polutekuće tijesto. Tijesto izliti u nauljenu tepsiju za kolače ili torte i peći na 180 stupnjeva oko 20 min. Provjeriti čačkalicom je li pečeno.

Domaća kesten krema

Sastojci: 500 g kuhanih i oguljenih kestena (kupite za ovo oko 1 kg svježih), 200 g šećera, malo toplog mlijeka, rum, vanilija, 200 ml tučenog slatkog vrhnja

Priprema: Nožem zarežite križić na svakom kestenu te ih stavite u lonac i zakuhajte vodu na jakoj vatri, a potom vatru smanjite i kuhajte kestenje oko 60 minuta. Uklonite s vatre i pustite da se malo ohladi. Očistite kestenje od ljuske za što preporučamo da ih se reže na pola s oštrim nožem i jezgra vadi žličicom za čaj ili kavu. U blenderu pomiješajte očišćeni kesten s ostalim sastojcima ili sve izmiksajte stapkom kako bi pire postao potpuno kremast i bez grudica. Po potrebi dodajte još malo vrućeg mlijeka, ako je pire presuh. Kad se malo ohladi, u pire dodajemo tučeno slatko vrhnje te ponovo sve dobro izmješamo.

Čokoladna krema

Sastojci: 500 ml slatkog vrhnja, 300 gr čokolade za kuhanje, 300 gr mliječne čokolade

Priprema: Otopite na pari 300 gr čokolade za kuhanje i 200 ml slatkog vrhnja. Skinite s vatre i umiješajte 300 gr mliječne čokolade. Sa strane izmiksajte 300 ml slatkog vrhnja. Kad se čokoladna smjesa ohladi, izmiksajte je s tučenim slatkim vrhnjem.

Opcija

3 oguljene zrele banane prerezane po duljini i natopljene limunovim sokom, ukrasi za kolač/tortu po želji, čokoladna glazura

Spajanje kolača ili torte

Na ohlađeni biskvit staviti kremu od kestena. Ako želite, na kesten kremu staviti prerezane banane. Preliti banane čokoladnom kremom. Završiti čokoladnom kremom, slatkim tučenim vrhnjem ili čokoladnom glazurom. Ukrasiti po želji.

cl8

Responsive text-52 horizontal



Verzija za one koji imaju manje vremena i volje – bez pećnice

Biskvit: 500 gr (mljevenog ili u komadu) keksa po želji. Ako koristite mljevene kekse izmješajte ih u jednoličnu smjesu s malo mlijeka, maslaca i kave ili ruma.

Kesten krema: Kupite 500 gr gotovog kesten pirea, držite ga 2 sata na sobnoj temperaturi i izmiksajte s njim 100 gr omekšalog maslaca i 200 ml tučenog slatkog vrhnja.

Čokoladna krema: isti postupak kao gore

Spajanje kolača ili torte: Stavite na dno tepsije ili kalupa za torte mljevene kekse ili stavite red cijelih, mlijekom ili kavom blago natopljenog keksa. Na mljevene kekse stavite kesten kremu. Na nju stavite ohlađenu čokoladnu kremu. Završite čokoladnom kremom ili glazurom. Ukrasite po želji. Ako koristite cijele kekse, možete između svake kreme staviti red keksa kojeg malo poškropite kavom ili mlijekom.

U slast!

Responsive text-52 horizontal



chocolate chestnut brown butter petit four closeup

PODIJELI
Prethodna objava22 stvari koje žene sa stavom ne rade: Sedma je odraz velikog samopouzdanja!
Slijedeća objavaSve bitke u životu služe da nas nečemu nauče – uključujući i one koje gubimo!
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here