Lassi je najpoznatiji indijski, odnosno ayurvedski napitak. Prvi puta je spomenut u drevnim vedskim tekstovima. Lassi je ne samo izvrsna okusa, već pomaže regulirati probavu i uravnotežuje sve tri doshe. Najbolje ga je piti poslije ručka ili u kasno poslijepodne, u večernjim satima se ne preporučuje. Lagan je i sadrži laktobacile, bakterije koje pomažu radu crijeva i reguliranju probave, smanjuje nadutost i pojavu vjetrova.

Zašto piti lassi kad imamo jogurt? Ajurveda po svojstvima razlikuje jogurt od lassija. Jogurt je hladan, mastan i teško se probavlja. Zbog fermentacije, okusa i svojstva kiselosti, jogurt pojačava pitta doshu. Dodavanjem vode i zraka miješanjem, promijene se navedene odlike jogurta i čine ga prozračnim, laganim, lako probavljivim.

Responsive text-52 horizontal



Omiljena verzija na sjeveru Indije i u Pakistanu je običan lassi, začinjen mrvicom kardamoma i zaslađen ružinom vodom i medom.

Postoje i inačice lassija pod imenom “chaas”. Slatki se chaas od lassija razlikuje po tome što je nešto rjeđi, tj. sadrži više vode nego jogurta, dok slani chaas uz sol i kumin sadrži sjeckani đumbir, svježi chilli, ponekad listove curryja, svježi korijander, metvicu itd.

Temeljni recept za lassi je sve sastojke pomiješati i izmiksati u blenderu.

Lassi se u hladnjaku može čuvati i do 24 sata.

Slani lassi

Sastojci: šalica vode sobne temperature, 1/4 šalice svježeg jogurta, tomu dodati po prstohvat sljedećih začina: mljeveni đumbir, kumin, korijandar, sol, menta za ukras

Postupak: Navedene sastojke dobro izmiješajte i popijte s užitkom svježe pripremljen napitak, najbolje nakon ručka.

Responsive text-52 horizontal



Jagoda lassi

Umjesto jagoda, ovdje možete eksperimentirati i s ostalim bobičastim voćem kao što su maline, borovnice, kupine,…

Sastojci: 300 gr jagoda, 2 žlice smeđeg šečera ili zaslađivača po želji, vanilin šečer, 3 dl jogurta, 1 dl vode, drobljeni led, listići metvice ili limunske trave

Postupak: Izmiksajte sve sastojke u blenderu i ulijte u čaše s drobljenim ledom. Ukrasite svježom metvicom ili limunskom travom.

Banana lassi

Sastojci i postupak su isti kao i za jagoda lassi, samo jagode zamijenite bananama i dodajte malo cimeta. Dobro ide i uz med.

Mango lassi

Uz odličan recept za banana lassi, na sličan se način može prirediti i lassi od manga. U blenderu se pomiješaju ovi sastojci i miksaju 2-3 minute.

Sastojci: 250 ml jogurta, 125 ml vode ili mlijeka, 1 šalica manga, nasjeckanoga na kockice, 2 žlice šećera ili zaslađivača po želji, sjemenka-dvije kardamoma, kockice leda

Lassi s kardamomom i ružinom vodicom

Sastojci: 250 ml jogurta, 125 ml hladne vode, 1-2 žlice meda, 1-2 sjemenke kardamoma, 1-2 žličice ružine vode, kockice leda.

Lassi sa šafranom

Takoder je vrlo zanimljiv i lassi sa šafranom (verzije su različite, probajte slatki sa šečerom ili slani sa solju, muškatnim oraščićem itd.)

Podudarni sadržaj