Foto: pixabay.com

160×600 text-47 lijevo

Inteligencija je sposobnost snalaženja u novonastalim situacijama. To je najčešća definicija ove ljudske sposobnosti.

Sama riječ dolazi od latinske riječi inteligere što znači razumjeti ili shvatiti. U stvarnosti ne možemo jednostavno odrediti osobu koja je inteligentnija od druge osobe.

Uobičajeno je da se kao odraz nečije inteligencije spomene IQ broj koji može definirati pojedinu osobu kao snalažljiviju od drugih u nekoj situaciji. Ali sami broj nije dovoljan da bi se uspjelo u životu.

Ne smijemo zaboraviti i okruženje, osobnost i motivaciju osobe.

Upravo zbog većeg broja faktora koji utječu i definiraju našu inteligenciju Howard Gardner, američki profesor psihologije, je izlistao devet vrsta inteligencije.

U svojim prvim radovima Gardner je spominjao listu od osam vrsta inteligencije, ali je kasnije nadodao još jednu: egzistencijalističku ili duhovnu inteligenciju.

Za same IQ testove, Gardner je napomenuo da pokrivaju samo dvije vrste inteligencije: lingvističku i logičko-matematičku inteligenciju.

Da bi proširili naše znanje o inteligenciji, navodimo koje sve sposobnosti spadaju u inteligenciju:

  • brzina adaptacije na postojeće i novonastale uvjete
  • brzina i lakoća učenja
  • apstraktno mišljenje
  • brzina osjetljivosti za zadani problem
  • shvaćanje matematičkih problema
  • sposobnost korištenja riječi prilikom govora i pisanja, razumijevanje ideja
  • opća sposobnost osobe uključujući svrsishodnu primjenu svih iznad navedenih sposobnosti

Vrste 1-4

1.Lingvistička (jezička, verbalna) inteligencija

Lingvistička inteligencija podrazumijeva naglašeni interes prema riječima i načinu na koji se riječi koriste u čitanju, pisanju i govoru. Ona također uključuje uživanje u igrama s riječima, stranim jezicima, pričanju priča, kreativnom pisanju ili čitanju.

Osobe kod kojih je razvijenija lingvistička inteligencija vole čitati knjige, stripove, novine, pišu pjesme i priče, uglavnom nemaju problema sa javnim nastupanjem i govorenjem, dobri su komunikatori i sl.

160×600 text-47 lijevo

2.Glazbena inteligencija

Osobe koje imaju razvijenu glazbenu inteligenciju, osim što vole i uživaju u glazbi, bolje razumiju ritam, melodiju i zvučne motive, lako pamte melodije, osjećaju razliku između raznovrsnih instrumenata koji sviraju u isto vrijeme imaju razvijeniju ovu vrstu inteligencije.

Također uživaju u aktivnostima kao što su pjevanje, sviranje nekog instrumenta, slušanje muzike i rado odlaze na koncerte.

3.Logičko- matematička inteligencija

Ova inteligencija podrazumijeva lako poznavanje i primjenu brojeva i matematičkih pojmova, pronalaženje obrazaca i lakoću u uočavanju odnosa, uzroka i posljedica u nauci. Ova vrsta inteligencije dolazi do izražaja u : rješavanju problema i zagonetki, rješavanju matematičkih zadataka napamet, korištenju računala i učenju kompjuterskih programa i jezika, predstavljanju činjenica pomoću mapa, kao i u pronalaženju rješenja u detektivskim pričama.

Ono što povezuje sve ove različite aktivnosti, a što je ključni element ove inteligencije, jeste logika koja se koristi kao sredstvo u rješavanju problema.

4.Prostorna ili spacijalna inteligencija

Ono što je svojstveno za ovu inteligenciju je da se u ovom slučaju radi o učenju i razmišljanju u slikama. Osobe koje imaju naglašenu ovu vrstu inteligencije bolje pamte lica nego imena, vole crtanjem ili skiciranjem izražavati svoje ideje, uživaju dok sastavljaju i rastavljaju stvari, primjećuju stil odijevanja, automobile ili druge stvari iz života.

Češće crtaju ili nešto črčkaju, uočavaju oblike u svijetu oko sebe, uživaju dok gledaju filmove. Neki ljudi tu inteligenciju iskazuju kroz aktivnosti kao što su likovna umjetnost, fotografija, film ili dizajn, dok je drugi izražavaju kroz arhitekturu, modelarstvo, građevinarstvo ili pronalazaštvo.

Kliknite na stranicu broj 2 za vrste inteligencije 5-9

Responsive text-61
1
2
Prethodna objavaOptička iluzija: Možete li pronaći konja na slici?
Slijedeća objavaDoula – dobra vila poroda: Najbolja podrška ženi koja rađa
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

3 KOMENTARA

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here