Foto: pixabay.com

Riječi koje odlučite koristiti doslovno mogu promijeniti vaš mozak.

Dr. Andrew Newberg, neuroznanstvenik na „Thomas Jefferson University“ i Mark Robert Waldman, komunikacijski stručnjak, surađivali su na knjizi „Riječi mogu promijeniti vaš mozak”. U njoj pišu: “jedna riječ ima moć da utječe na ekspresiju gena koji reguliraju fizički i emocionalni stres.”

300×250 centar text-39

Kada koristimo pozitivne riječi, kao što su “ljubav” i “mir”, možemo mijenjati način funkcioniranja našeg mozga, povećavajući kognitivno rasuđivanje i osnažujući područja u našim frontalnim režnjevima. Kada koristimo pozitivne riječi češće nego negativne, možemo pokrenuti motivacijske centre u mozgu.

Na suprotnom kraju spektra, kada koristimo negativne riječi, mi sprječavamo proizvodnju određenih  neuro-kemikalija koje su zadužene za upravljanje stresom. Svima nama je usađeno da brinemo; to je način na koji nas naš iskonski mozak štiti od opasnih situacija radi opstanka.

Dakle, kada dopustimo negativnim riječima i pojmovima  da zavladaju našim mislima, mi povećavamo aktivnost u centru za strah (amigdale) i uzrokujemo proizvodnju hormona stresa koji preplavljuju naš sustav.

Ti hormoni i neurotransmiteri ometaju logiku i procese rasuđivanja u mozgu i sprječavaju  normalne funkcije. Newberg i Waldman pišu: “Riječi ljutnje šalju alarm kroz mozak, a djelomično i obustavljaju rad centara za logiku i rasuđivanje koji se nalaze u čeonim režnjevima.”

300×250 centar text-39

Izvadak iz njihove knjige nam govori kako pomoću ‘pravih’ riječi doslovno možemo promijeniti našu stvarnost:

“Zadržavanjem pozitivnih i optimističnih riječi u svom umu, stimuliramo aktivnost frontalnog režnja. Ovo područje uključuje specifične jezične centre koji se izravno  povezuju s motornim  korteksom koji kontrolira voljne pokrete pojedinih dijelova tijela. I kao što je naše istraživanje pokazalo, što se duže koncentrirate na pozitivne riječi, više ćete početi utjecati na druga područja u mozgu.

Funkcije u parijetalnom režnju počinju se mijenjati, što mijenja percepciju samog sebe i ljudi s kojima ste u interakciji. Kada o sebi imate pozitivnu sliku, u drugim ljudima ćete, također, više vidjeti dobro, dok negativna slika o sebi potiče sumnje. S vremenom se mijenja i struktura vašeg talamusa kao odgovor na svjesne riječi, misli i osjećaje, a vjerujemo da te promjene utječu na način na koji percipirate stvarnost. “

336×280 lijevo text-54

Istraživanje koje je izvršila „Pozitivna psihologija„ dalje razrađuje učinke pozitivnih riječi. Skupina odraslih u dobi od 35 do 54 godine su dobili zadatak da navečer zapišu tri dobre stvari koje su im se dogodile taj dan, uključujući i objašnjenje zašto.

Sljedeća tri mjeseca pokazala su da njihov stupanj sreće i dalje raste, a njihovi depresivni osjećaji i dalje opadaju. Fokusirajući se na pozitivne ideje i emocije, možemo poboljšati našu cjelokupnu dobrobit i povećati funkcionalnost našeg mozga.

Koje riječi bi vi izabrali za fokusiranje svoje energije? Ako vam se učini da vam život nije „med i mlijeko“, pokušajte zapisivati koliko često u danu koristite negativne riječi. Možda ćete biti iznenađeni kada otkrijete koliko jednostavno rješenje za bolji život može biti – promijenite svoje riječi i promijenit ćete svoj život.

Izvor: thespiritscience

Kontaktiraj vrhunske ATMA savjetnike – Povjerenje i diskrecija

Brama

ATMA SAVJETNIKBRAMA


SRČANA ČAKRA, KARMA, POVEZIVANJE NA DALJINU, LJUBAV I OPORAVAK VEZA, DUHOVNOST, SRODNE DUŠE, MANTRE

Broj telefona: 060/600-303  KOD 01
Cijena: tel 6,99 kn/min; mob 8,41 kn/min
Prije poziva Brami možete besplatno postaviti pitanje preko Skype-a. Potražite branexy!

Zora

ATMA SAVJETNIKZORA


DIPL. PSIHOLOGINJA, KARMIČKA DIJAGNOSTIKA, BIOTERAPIJA, RAD S DJECOM, TERAPIJA PAROVA

Broj telefona: 060/600-303  KOD 04
Cijena: tel 6,99 kn/min; mob 8,41 kn/min

HIMALAJSKA LAMPA

HIMALAJSKA LAMPA - Savršenstvo atmosfere

Prirodni ionizator, čisti zrak, diže energiju

Lampa od divnih, ružičasto-narančastih grumenja najčišće himalajske soli! Stvara predivnu atmosferu i mikroklimu koja je jednaka zraku uz planinski potok nakon proljetne oluje. Svaka je unikatan ručni rad, različitog izgleda ili nijansi boja. Unutrašnjost kristala soli obasjava žarulja i stvara predivno narančasto svjetlo. Poboljšava kvalitetu zraka, ionizira prostor, stabilizira i smanjuje utjecaj umjetnih frekvencija i neprirodnih elektromagnetskih valova iz elektronike. Proizvodi spektar svjetlosnih valova koji iscjeljuju i smiruju vaše tijelo i um.

Cijena: 149 kn - Kupi ovdje

Podudarni sadržaj
PODIJELI
Prethodna objavaSteve Parker: Osnovni tečaj u Hrvatskoj
Slijedeća objavaTajna o ljudima koji plaču dok gledaju film
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here