Sastojci:

Tijesto iliti “jufka”:

• 500 g bijelog brašna tip 550
• 10 g soli
• 25 ml suncokretovog ulja
• 250-260 ml mlake vode
To je dovoljno za 1 pitu ili po mom proračunu 16 malih “burekića” (2 ture po 8 komada u plehu)

Bogati nadjev:

• 1 kg svježeg sira
• 300-400 ml vrhnja
• 1-3 žličice soli (neko više, neko manje)
• 1-2 žllice griza

Priprema:

Peći u pećnici 30 min na temp. 200°C

Točno izmjerene sastojke odjednom zamiješati u posudi dok se ne pokupi svo brašno i malo premijesiti. Ostaviti pokriveno 30 minuta i ponovo premijesiti da tijesto postane glatko. Nauljiti i odložiti u pvc vrećici 6-8 sati na sobnoj temperaturi.

Tijesto prije razvačenja NE MIJESITI!.

Stol prije razvlačenja “jufke” prekriti pamučnim stoljnjakom te ga dobro pobrašniti. Na sredinu stola staviti “jufku” (direktno iz vrećice, bez da ju mijesimo), pobrašniti ju te razvaljati valjkom koliko god možemo.

Bogato namazati uljem gornju površinu razvučenog tijesta i ostaviti 5-10 minuta da “odahne” dok u međuvremenu zamješamo sir i vrhnje te također bogato nauljimo pleh za pečenje.

Potom nabrašniti svoje ruke do laktova te nježno početi razvlačiti tijesto gurajući pod tijesto dlanove okrenute prema dolje te razvlačeći nježno tijesto prema rubu stola krećući se tako okolo cijelog stola i i razvlačeći jednolično “jufku” sa svih strana pazeći da ne nastanu rupe…

Kad je razvučena, i visi preko ruba stola, nožićem odrežemo “debeli” rub duž čitave razvučene kore te potom dobro pošpricamo cijelu koru uljem.

Budući ja imam okrugli stol, nadjev sam odlučila stavljati po rubu stola skroz u krug te odmah potom, viseći dio kore prebacimo preko nadjeva i rolamo put sredini povremeno razvlačeći prema rubu stola (kora će s vremenom početi pucati u sredini te treba samo zarolati ostatak do kraja). Taj “kolut” ja razrežem na 8 dijelova te napravim 8 pužića, no motanje je ionako proizvoljno.

“Jufka” je dovoljna za stol veličine 200×95 cm ili u mom slučaju za 2x razvučenu “jufku” na okruglom stolu širine ∅ 110 cm.

* Količina vode može odstupati ovisno od tipa brašna, a nije ni baš svako brašno pogodno.

(Ako napravite duplu dozu, višak zamrznite i upotrijebite kad vam se ne da ponovo mijesiti.)

Inspiracija za razvlačenje tijesta

by Kamala-Sundari dasi