Mnogi ljudi vode bitku s nekom bolešću. U naše tijelo svakodnevno ulazi velika količina štetnih tvari na različite načine – hranom, vodom, zrakom. A što poduzimamo da ih se oslobodimo, koje protuotrove unosimo da bismo pomogli svojem tijelu da nesmetano obavlja prirodne funkcije, bez prevelika trošenja na borbu s njima? Želimo li starjeti brzo ili polako? Polako, naravno, ali to nije proces koji će se odvijati sam po sebi.

Potrebno je samo malo znanja da bismo dugo održali mladost i zdravlje. U starim civilizacijama termini „pomlađivač” i „eliksir” bili su svakodnevno u upotrebi. Zapamtite, to nisu čuda!

Nestabilni kradljivci

U našem se tijelu nalazi mnoštvo štetnih tvari koje nastaju kao produkti metabolizma i vanjskih utjecaja. Jedni od njih su i slobodni radikali, koje ubrajamo u vrlo nestabilne molekule. Naime, za opstanak im nedostaje jedna molekula, a kako bi je nadoknadili i održali se, uzimaju molekule iz zdravih stanica tijela, razgrađuju ih i vezuju se za njih. Proces vezanja slobodnih radikala za zdrave stanice našega tijela doslovno uzrokuje starenje i dovodi do različitih oboljenja. Taj proces može se zaustaviti, ili barem usporiti, a ključnu ulogu imaju antioksidansi, za koje možemo reći da su policajci koji stalno hvataju lopove, tj. slobodne radikale.

U prvim obrambenim redovima

Antioksidansi su iznimno važna skupina različitih spojeva u našem tijelu koji čine obrambenu liniju protiv slobodnih radikala. Naš organizam u stanju je proizvesti antioksidanse uz pomoć određene vrste hrane bogate vitaminima i mineralima. Unošenjem veće količine takve hrane pomažemo tijelu, pogotovo u stanju bolesti, da uspješnije održava potrebnu razinu imuniteta. Najviše antioksidansa nalazimo u svježem voću i povrću, a najćešće su to pigmenti koji im daju boju. Pogrešno je misliti da jedino vitamini C, E i beta-karoten, kao najpoznatiji antioksidansi, mogu biti nositelji antioksidativne zaštite, te da je dovoljno uzimati samo njih kako bismo podmirili antioksidativne potrebe svojeg tijela.

Današnja istraživanja potvrdila su da i drugi prirodni spojevi, kao što su bioflavonoidi, imaju čak snažnija antioksidativna svojstva u usporedbi s navedenim vitaminima.

grapefruit-kapiMoćno oružje

Bioflavonoidi, među kojima se posebno ističu citrus bioflavonoidi, hrabri su pomagači našega imunosnog sustava, koji u obliku velikog broja prirodnih spojeva, koji se stvaraju unutar biljaka, preventivno djeluju na različite bolesti. Kao njegovi dobri izvori ističu se grejpfrut i limun, jer se u njima bioflavonoidi nalaze u cijelom plodu i usplođu, osobito u kori.

Općenito, postoje brojni znanstveni dokazi o blagotvornom učinku bioflavonoida na organizam. Dokazano je da mogu pozitivno utjecati na oštećenu funkciju kapilara i vena, smanjiti njihovu krhkost te poboljšati cirkulaciju krvi. Kad su posrijedi citrus bioflavonoidi, brojne studije pokazale su da imaju antitrombotička svojstva, što može biti od koristi u liječenju flebitisa i nekih poremećaja zgrušavanja krvi.

Neki bioflavonoidi koriste se u prehrambenoj industriji kao dodaci hrani s ciljem spriječavanja oksidacije masti, ali i za povećanje hranjive i biološke vrijednosti hrane. Uz to, citrus bioflavonoidi povećavaju učinkovitost vitamina C, iz čega se da zaključiti kako uzimanje samog vitamina C, kao jednog od najjačih vitamina koji pomaže imunosnom sustavu, ipak samo po sebi nije dovoljno.

Jedan od najboljih i  najdostupnijih izvora citrus bioflavonoida je ekstrakt sjemenke grejpfruta. Zanimljivo je da je to otkriveno tek prije tridesetak godina na jednoj farmi svinja, u čijoj se blizini nalazila tvornica u kojoj se proizvodio sok od grejpfruta. Ostatke iscijeđenoga grejpfruta proizvođači soka davali su farmerima, koji su ih koristili kao hranu za svinje. Nakon izvjesnog vremena primijetili su da su svinje prestale širiti neugodan miris, nakon čega su proizvođači soka grejpfruta odlučili istražiti uzrok te pojave. Došli su do zaključka da su upravo ostaci iscijeđenoga grejpfruta u hrani kojoj su farmeri hranili svinje uzrok prestanka neugodna mirisa, odnosno da je ta hrana ubijala bakterije u svinjama koje su dovodile do njegova razvoja.

Znanstvenica Shaila Sharamon provodila je studije s ekstraktom grejpfruta i potom napisala knjigu pod naslovom „Čudo u sjemenci grejpfruta“.

Izjavila je:„Ekstrakt sjemenke grejpfruta je apsolutno najbolji antibiotik i sredstvo protiv gljivica koje nam je priroda darovala.“

Nakon nje, i mnogi drugi znanstvenici,među kojima je bilo i liječnika, počeli su istraživati djelovanje ekstrakta grejpfruta na razne vrste bakterija, virusa, gljivica, alergije, itd. Došli su do nevjerojatna zaključka da ekstrakt grejpfruta sadrži antimikrobna svojstva, odnosno da uništava više od 800 vrsta bakterija, 100 vrsta gljivica i brojne jednostanične parazite, ili barem usporava njihov razvoj u tijelu.

Bioflavonoidi u ekstraktu grejpfruta imaju svojstva prirodnog antibiotika, na koji bakterije ne razvijaju otpornost, a istodobno pomažu u prevenciji ili brzom saniranju gripe, prehlade, grlobolje, u prevenciji čestih krvarenja i nastanka modrica, te nekih drugih poremećaja cirkulacije. Bez obzira na to djeluju li zasebno ili u sinergiji s vitaminom C, bioflavonoidi suzbijaju alergije, opuštaju dišne putove zahvaćene astmom, ublažavaju upale te jačaju kolagen i vezivna tkiva.

http://nilamediagrupa.com/grapefruit/

Kontakt i narudžbe:

Mob: 091/319-18-99, 095/519-18-99
[email protected]

Prethodna objavaVegetarijanska kajgana “Easy morning”
Slijedeća objavaKonflikt i nenasilna komunikacija
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here