Hiperpigmentacija je poremećaj boje kože okarakteriziran tamnim područjima na koži, a uzrokovan je porastom količine melanina, tamnog pigmenta kože. Izloženost sunčevoj svjetlosti, trudnoća, određene bolesti, starost ili trauma mogu dovesti do poremećaja melanina i stvoriti neestetske smeđe mrlje svojstvene ovom benignom poremećaju.

Točne uzroke možemo podijeliti u dvije skupine: vanjske i unutrašnje. Vanjski uzroci mogu biti oni koji dolaze iz okoliša, kao što je izloženost sunčevim zrakama, ili zbog kemijskih spojeva (betaksolol, minociklin, estrogen, progesteron i sl.). Unutarnji uzroci se odnose na naslijeđe – osobe tamnije kože imaju veću sklonost razvijanja ovog poremećaja.

Pjegice, staračke mrlje i mrlje od sunca su uzrokovane štetnim ultraljubičastim zrakama sunca koje oštećuju melanin i rezultiraju privremenom ili trajnom diskoloracijom. Često ovakve mrlje možete zamijetiti na licu i rukama, međutim, mogu se javiti na bilo kojem dijelu kože koji je bio izložen suncu.

Ožiljci od traume ili operacije mogu također uzrokovati promjenu boje kože, a čak i kada problem nestane, tamna mjesta ostaju.

Melazma je hiperpigmentacija kože koja se javlja za vrijeme trudnoće, iako ponekad može zahvatiti i muškarce. Obično se o njoj govori kao o masci trudnica jer smeđe mrlje pokrivaju lice – uglavnom nos i obraze. Ovaj poremećaj obično prođe sam od sebe nakon trudnoće i ne izaziva veće probleme.

Prirodni lijek protiv hiperpigmentacije – recept

1. Uzmite 1 žličica kurkume u prahu (turmerik)
2. Dodajte 1 žličicu soka od limuna
3. Pomiješajte dobro
4. Nanesite na zahvaćena područja
5. Ostavite na 15 minuta da se osuši
6. Isperite hladnom vodom

Responsive text-52 horizontal
Ne izlažite kožu suncu odmah nakon toga!

Primjena prije tuširanja je preporučljiva.

Ponavljati jednom ili dva puta svaki dan do vidljivog poboljšanja.

Ovaj jednostavni lijek zaista djeluje, a temelji na načelima Ayurvede, drevne indijske znanosti ozdravljenja.

Limun izbjeljuje i potiče ljuštenje kože, a kurkuma, uz to što odlično posvjetljuje kožu (a Indijci to dobro znaju), djeluje protu-upalno i čini kožu sjajnom.

Responsive text-52 horizontal
Osobe vrlo osjetljive kože, mogu razvodniti limunov sok ili ga zamijeniti mlijekom.

Probajte!

homeveda.com / ordinacija.hr

Podudarni sadržaj

Prethodna objava“Ludilo” retrogradnog Merkura je napokon prošlo – Odmah napravite ovih 8 stvari!
Slijedeća objavaTajna Doline Kraljeva
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

2 KOMENTARA

  1. pa da,kurkuma ostavlja žuti trag koji se jako teško skida,znam kad mi na prstima ostane nakon pripremanja ručka tako da sam i ja skeptična po pitanju toga

  2. Poštovani, nažalost ovo sam primijenila, a kao posljedica nije bilo nikakvo izbjeljivanje nego užasno žutilo lica koje sam jedva oprala. Dakle, ništa od toga. L.p.

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here