Čapati (chapati, roti) – Indijsko beskvasno pecivo

1
1085

Responsive text-52 horizontal



Čapati (chapati ili roti) je popularno indijsko pecivo, odnosno vrsta tankog beskvasnog kruha.

Tradicionalno, čapatiji se prvo peku na suhoj tavi ili ploči, a zatim na otvorenom plamenu.

Zabavni za pripremu, čapatiji su i zdravi i ukusni.

Vrijeme pripreme:

30 min (plus tijesto mora odstajati 30-60 min)

Sastojci za 10-ak čapatija:

200 gr graham (integralnog) brašna, 200 gr polubijelog brašna (tip 850), 1 žlica pšeničnih klica, sol, voda po potrebi, maslac za premazivanje pečenih čapatija

Postupak:

Pomiješajte sve sastojke i polagano dolijevajte vodu kako bi umijesili meko, elastično i glatko tijesto koje se ne lijepi.

Mijesite oko 5 minuta te ostavite da odstoji oko 1 sat pokriveno.

Ponovno premijesite tijesto i od njega formirajte 10-tak kuglica. Zagrijte tavu na vatri.

Kuglicu tijesta razvaljajte daskom za valjanje na pobrašnjenu podlogu.

Responsive text-52 horizontal



Razvaljajte je u tanki disk što savršenijeg okruglog oblika promjera oko 15 cm, a debljine cca 3 mm.

Pažljivo podignite čapati i otresite ga od suvišnog brašna te ga stavite na vruću tavu bez da vam se izgužva.

Pecite s jedne strane oko minutu odnosno dok se na vrhu čapatija ne pojave mali mjehuri.

Okrenite ga pažljivo hvataljkama i pecite oko minut s druge strane dok se ne pojave smeđkasta mjesta.

Ako nemate plin, spravljanje čapatija završite u tavi.

Okrenite ga još jednom dok se ne napuhne kao balon i ne dobije smeđe i crne mrljice.

Ako imate plin, uzmite čapati hvataljkama s tave i držite ga 5 cm iznad otvorenog plamena.

Čapati će se napuhnuti poput balona, a znat ćete da je gotov kad po sebi dobije male smeđe i crne mrlje.

Stavite ga na tanjur, pokrijte čistom krpom i kad se malo ohladi, premažite ga maslacem.

Servirajte ih tople.