Zdrav i sočan ayurvedski doručak

1
620
Responsive text-52 horizontal

Doručkujete li? Činite li to redovito? Ako je odgovor niječan, pokušajte to promijeniti. “Ali, ja jednostavno ne mogu ni zamisliti ujutro nešto staviti u usta”, znaju mi reći osobe koje mi dolaze na konzultacije i koje zaobilaze doručak, ponekad čak sve do sati za podnevni objed. Vjerujem. Ali to se može promijeniti i zapravo je stvar – navike. Prehrambene navike. Dakle, mijenjajmo je i učinimo sebi dobro.

Ayurveda ne sugerira preskakanje doručka. Pitta osobe bi mogle već oko 10 sati dodatno uzburkati svoj temperament, Vata bi mogla osjetiti nemir, nervozu, nesvjesticu ili glavobolju, a Kaphe možda čak i ne bi bile toliko gladne, ali bi njihovi sokovi manje radili, metabolizam se ne bi pokretao a to je kod njih – sklonih debljini, itekako bitan podatak. Dakle, doručkujte. Iako je doručak uvijek individualan dakle određen i sugeriran prema stanju, Doshi, bolesti, godišnjem dobu itd., danas vam pokazujem primjer jutarnjeg obroka kojeg mogu primijeniti sve tri Doshe, uz minimalne ali bitne izmjene u jelovniku koje dovode do balansa.

Obrok je izbalansiran i osim što sastojcima utječe na probavni trakt, pomaže uklanjanju toksina te brojnim sokovima i tekućinom hidratizira, njegov bitan učinak je hranjenje Ojasa, naše vitalne snage koja utječe na naše ukupno stanje, snagu, energiju i vitalitet.

Sastojci:

Suhe šljive
Suhe marelice
Suhe grožđice
Zobene pahuljice
Mljevene sjemenke lana
Limun
Sladilo
Kardamon
Cimet
Klinčić

Napomene

Količinu vode i suhoga voća određujete prema ukusu i željenoj gustoći.

Omjer začina – kardamon, cimet, klinčić (3:2:1).

Zasladite po želji.

Postupak

U posudu s vodom staviti suho voće. Zakuhati i kuhati dok sastojci ne omekšaju. Ostaviti neka se malo ohladi, a voće posve ne omekša. Izvaditi u posudu za posluživanje. Poslužiti uz zobene pahuljice i mljevene sjemenke lana. Ukusno vam i slatko jutro!

Ayurvedske napomene

Vata – Odličan za Vata Doshu.
Pitta – Pripaziti na kiselost, staviti manje limuna. Izbaciti klinčić.
Kapha – Podiže Kaphu. Jesti u manjim količinama i uz dodatak prstohvata suhog đumbira.

Piše: Senka Kušer-Mijić
ayurveda4you.net

Responsive text-52 horizontal
Responsive text-52 horizontal
PODIJELI
Prethodna objavaDnevni Jyotish Horoskop za 11.05.2015.
Slijedeća objavaSuper kiseli napitak koji zaista pali: Stanjuje salo na struku u rekordnom roku!

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here