160×600 text-47 lijevo

Većina zaljubljenih nerijetko će reći da ih “boli duša”, menadžeri uglas najavljuju da će im zbog posla “proraditi čir”, a pojedini da su se “osuli” od nervoze. Svako od ovih stanja u neposrednoj je vezi s psihom, odnosno emocijama, stoga se nazivaju psihosomatskim oboljenjima.

Dugotrajne neugodne emocije, strahovanja, trajne napregnutosti, veliko osjećanje odgovornosti, vremenom mogu izazvati i organske poremećaje. Tako nastaju psihosomatski poremećaji kardiovaskularnog sistema (neuroza srca, arterioskleroza, povišen krvi pritisak), bolesti organa za disanje (astmatička oboljenja), za probavu (čir na želucu).

Koja osjećanja pokreću pojedine bolesti i kako ih možemo iscijeliti na prirodan način, uz pomoć biljaka?

Najčešća psihosomatska oboljenja su gastritis, ulcerozni kolitis, neki oblici gušavosti, ulkus (čir) na želucu ili dvanaestopalačnom crijevu, u pojedinim slučajevima dijabetes, hipertenzija, migrena, bronhijalna astma, urtikarija, pruritus (svrab kože) i druge.

Pod “udarcima duše” najosjetljivije reagiraju leđa, dišni organi i organi za probavu.

U većini slučajeva psihosomatske bolesti se liječe u isto vrijeme medikamentima i psihoterapijom.

BOLNA LEĐA I PRAZNA DUŠA – Česta izjava “bole me leđa”, ima vrlo relativno značenje, jer je vrlo teško točno utvrditi da li nekoga stvarno bole leđa ili je to odraz psihičkog stanja. Doktor treba obratiti pažnju na pacijenta koji otežano hoda, zauzima prinudni stav, teško ustaje iz ležećeg u sjedeći stav, ili narodnim jezikom kaže “mnogo mi skaču po kičmi”, što može značiti da dugo živi i radi pod pritiskom i da ne može trpjeti osjećanje potištenosti i akumuliranog nezadovoljstva, gnjeva i apatije, što uzrokuje bolove u leđima.

ASTMATIČARI I BOLNA DUŠA – Bronhiji i pluća su pod velikim uticajem vanjskih problema. Astmatičari kao glavnu tegobu ističu osjećaj da ih “nešto guši` ili “pritišće u grudima”. Osim organskih razloga koji dovode do suženja dišnih puteva, psihološka podloga је prejaka emocionalna reakcija. Njih “guše` određeni ljudi, situacije ili događaji.

Također postoji strah od emocionalnog odvajanja koje se moglo dogoditi u ranom djetinjstvu (gubitak roditelja zbog smrti ili razvoda), koje se kasnije ispoljava u trenutku kad važna osoba odlazi, kad se rastaju od partnera zbog razvoda ili smrti, kad izgube posao.

LOŠA PROBAVA – Osobe koje su okrenute sebi imaju velikih problema s probavnim sistemom. Naročito oni koji teško komuniciraju sa okolinom najčešće boluju od gastritisa ili čira. Ovakve osobe ne izražavaju glasno svoju radost ili muku. Kod njih dolazi do probavnih smetnji, praćenih bolom u predjelu želuca koji može trajati po nekoliko sati.

Čak i kad obole od čira koji je najtipičnija psihosomatska bolest, šute i trpe po više mjeseci prije nego se jave stručnoj osobi. Takođe navodimo kao ozbiljan problem učestale krvavo sluzave stolice koje se javljaju kod ulceroznog kolitisa.

PLINOVI U STOMAKU, nadutost praćena opstipacijom je također oboljenje uslovljeno psihičkim uzrocima. Nerješavanje životnih problema i oklijevanje da se razriješi mučna situacija dovode do tegoba. Ovakvom pacijentu je od velike pomoći i psihijatar uz gastroeneterologa.

ZEOLIT

ZEOLIT PRAH – Najsnažniji prirodni čistač organizma

Totalni detoks prirodnim vulkanskim mineralom

Visoko učinkovit, testiran, dokazano djelovanje.
Kao preventivna, ali i kao suportivna medicinska terapija.
Preporučena doza: Tri do četiri puta dnevno jednu mjernu žličicu praha (3 gr), rastopljenu u velikoj čaši vode, uzimati neposredno prije jela. Nema toksičnu dozu.
Posebno se preporuča kod težih i kroničnih oboljenja (onkoloških), kod kemoterapije i radio terapije.

Pakiranje: 360 grama

Cijena: 550 kn, Besplatna dostava (Hrv.) - Kupi ovdje

OSIP PO KOŽI, crvenilo praćeno svrabom, perutanje ili prejako vlaženje kože također pokazuju da se osoba ne osjeća dobro u svojoj koži, a još više da joj je “duša bolna”. Često nam različita kožna oboljenja indirektno ukazuju da želimo odbaciti neke ljude ili situaciju u kojoj živimo. Liječeći mnoge alergijske reakcije može se pomoći pacijentu da bolje reagira na sredinu u kojoj živi i da okruženju pristupi sa više povjerenja, kao i da se ne osjeća odbačenim.

OČI SIJEVAJU OD LJUTNJE. Drevna istina je da su oči “ogledalo duše”. Čovjek mnogo toga može naučiti i sakriti svojim ponašanjem, izjavama ili izgledom, ali nikad ne može da sakriti “odraz duše u očima”. Treba poznavati vještinu “gledanja u oči”, jer zjenice nam se šire ili skupljaju onda kada smo izloženi strahu, bijesu ili ljutnji, kad nam se neko sviđa ili ne. Sjaj u očima uvijek odaje naše psihičko i emocionalno stanje.

300×250 centar text-39

Čajevi za psihosomatske bolesti

ŽELUČANE TEGOBE, ČIR – Čaj od hajdučke trave je odličan prirodni lijek. Ljekoviti sastav ove biljke pomaže zacjeljenju sluzokože želuca, dvanaestopalačnog crijeva, tankog i debelog crijeva. Svako jutro prije jela, popiti jedan decilitar prohlađenog čaja od hajdučke trave.

PROTIV NERVOZE I STRESA – ČAJ OD MATIČNJAKA – Za sve one koji su pod stresom preporučuje se početi jutro čajem od matičnjaka. Osim što je dobar antiseptik, matičnjak djeluje opuštajuće i umirujuće.

Popijte svake večeri prije spavanja šolju čaja od matičnjaka. Za stres, ali i inače za organe za probavu, ovaj čaj je dobar i u kombinaciji s čajem od kamilice i nane (mente).

ŽUČNA KESA – Čaj od nane (metvice) je odličan prirodni lijek za one koji imaju problema sa žučnom kesom. Pije se na prazan stomak ili pola sata prije svakog jačeg obroka, da bi se dovoljno žuči izlučilo u crijeva i da ne ostane prepunjena žučna kesa, kako bi se olakšala probava.

SRCE – čaj od kantariona i majčine dušice pomažu kod visokog tlaka, ali i ostalih tegoba sa srcem.

300×250 centar text-39

ANEMIJA – čaj ili svježe iscjeđen sok od koprive od velike su pomoći kod anemije. Također, mlado zelje ili kiselica su odlična prirodna sredstva za kompletno jačanje organizma

ČAJNA MJEŠAVINA ZA ČIŠĆENJE ORGANIZMA: Mješavina čajeva od nane, kantariona, matičnjaka, majčine dušice, hajdučke trave, posebno je preporučljiva, jer čisti organizam od toksina i pomaže revitalizaciji sluzokože probavnog sistema.

ZA VEDRO RASPOLOŽENJE: Nekad je dovoljno da mirisne biljke poput ružmarina i bosiljka samo protrljamo među dlanovima, da nam se vrati raspoloženje.

KURKUMIN

ULTRA JAKI KURKUMIN - Demencija, depresija i artritis

Patent za liječenje Alzheimerove bolesti

Učinkovitiji u djelovanju na neurodegenerativne bolesti mozga, gastrointetinalne i dijabetičke tegobe u odnosu na sve druge proizvode od kurkume! Bioraspoloživost i apsorpcija povećani su za 10 puta u odnosu kurkumu i 7 puta u odnosu na standardni kurkumin. Kurkumin BCM-95 jedini ekstrakt kurkume na svjetskom tržištu kojemu je FDA odobrila patent za liječenje Alzheimerove bolesti (US Patent No. 8859020).
Namjena: Alzheimerova bolest, reumatoidni artritis, depresija i stres podrška u liječenju karcinoma, zdravlje jetre, gastritis, dijabetes II
Cijena: 239 kn, Besplatna dostava (Hrv.) - Kupi ovdje

Tinkture i šetnja

Osim čajevа od ljekovitog bilja, za liječenje psihosomatskih bolesti koriste se melemi za kožne bolesti i tinkture za liječenje promjena po koži.

Preporučuju se i kretanje u prirodi, kuhanje s ljubavlju, druženje sa ukućanima tokom spremanja hrane.

Dobro je оrganizirati hobije oko volontiranja, zemlje i prirode kao što su uzgoj cvijeća, voća i povrća, briga o životinjama…

Preporučuju se odlasci na mjesta gdje se ljudi uzdižu i raduju, na duhovna okupljanja, interesantna predavanja, predstave, koncerte smirujuće glazbe, kreativne tečajeve i radionice, sportska druženja koja preferirate, izlete- posebno planine…

Izvor: aura.ba

POLARIS

POLARIS DISK - Energija koja iscjeljuje i pomlađuje

Vaš doživotni kućni terapeut

POLARIS višestruko pojačava dotok vitalne energije u organizam i potiče ga da se sam izliječi na sasvim prirodan način. Mogu ga koristiti svi ukućani, djeca, vaši ljubimci i vaše biljke.
Možete ga koristiti da punite energetske centre (čakre) koji su zaduženi za opskrbu organa vitalnom energijom ili izravno na bolna mjesta. Možete ga staviti ispod vrča s vodom. Za 30 min dobit ćete moćan ljekoviti napitak. Malom novčanom investicijom dobivate svog doživotnog kućnog energoterapeuta! POLARIS ima neograničeno trajanje.

Cijena: 299 kn - Kupi ovdje

Podudarni sadržaj
PODIJELI
Prethodna objavaLiječenje PRANOM – prastara znanost i umjetnost liječenja: EVO gdje je ima najviše!
Slijedeća objavaRumi – 7 moćnih savjeta koji će vas totalno oduševiti
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here