Foto: mysticalraven.com

Ako imate sklonost vrtlarenju, ali nemate dovoljno površine za to, zašto ne bi stvorili vlastiti mini svijet pun bujnih i lijepih biljaka tako što ćete napraviti svoj biljni terarij?

Ako ste na južnoj hemisferi, sjetite se da zelene biljke pomažu da odagnate zimski blues, plus toga, biljke će vam pomoći da poboljšate kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru.

Terariji su lagani za izradu, lako se održavaju i mogu trajati skoro neograničeno s minimalnom količinom vode.

Ne vjerujete nam? Sastavili smo sedam terarija raznih oblika i veličina u jednom vikendu i svi su prekrasni. Čitajte dalje kako biste naučili kako napraviti svoj vlastiti.

Materijali koje trebate:

  • Staklenka od bistrog stakla, vaza, posuda, čaša ili bilo koji zanimljiv stakleni spremnik koji vam je pri ruci
  • Kamenja, šljunak ili reciklirani stakleni komadi
  • Aktivni ugljen
  • Zemlja prikladna za vaše biljke
  • Mahovina (po želji)
  • Figure, štapići ili ukrasni predmeti (po želji)
  • Razne male biljke
  • Lopatica, žlica
  • Škare
  • Rukavice

Nabavite svoju posudu u trgovini ili antikvarijatu ili jednostavno pogledajte oko svoje kuće kako bi pronašli odgovarajuću staru posudu. Čak i od jednostavne posude za jelo možete napraviti lijepe terarije.

Može ih se ostaviti otvorenim ili zatvorenim – to je potpuno na vama. Svi ostali materijali mogu se kupiti u vašem lokalnom vrtnom centru.

Što se tiče biljaka, nebo je granica, ali općenito govoreći, tražite male biljke koje se mogu uklopiti u staklenku i koje neće biti prevelike, piše Mystical raven.

Neke biljke imat će više stabljika tako da ih možete razdvojiti.

Kako bi bili sigurni da će vaš terarij biti uspješan, držite sukulentne biljke i kaktuse zajedno, a paprat i tropske biljke zajedno jer zahtijevaju različite količine vode i zemlje.

Kamenčići se rabe kao lažni drenažni sloj, dok aktivni ugljen pomaže da terarij bude zdrav, a mahovina se može koristiti za ukrašavanje i kako bi se zadržala voda.

KORAK 1: Pripremite posudu

Uklonite sve oznake cijene ili naljepnice s posude i temeljito isperite unutarnju i vanjsku stranu kako biste bili sigurni da nema neželjenih ostataka koji bi mogli utjecati na zdravlje vaših biljaka.

Isplanirajte kako želite organizirati svoje biljke u staklenci.

KORAK 2: Dodajte kamenčiće

Kad spremnik bude spreman, napunite dno kamenčićima ili šljunkom. To je stvaranje drenažnog sloja tako da se voda može spustiti i da ne poplavi biljke.

Dubina sloja kamenja u potpunosti ovisi o veličini vašeg spremnika.

KORAK 3: Dodajte aktivni ugljen

Ugljen izgleda baš kao što bi to i očekivali i vrlo je neuredan. Ponekad dolazi u obliku sitnih granula, a ponekad kao krhotina – i jedno i drugo je u redu.

Ne trebate ga mnogo, tek toliko da prekrijete šljunak.

Ugljen će poboljšati kvalitetu vašeg malog svijeta, a također će smanjiti bakterije, gljivice, te će ukloniti  i neugodan miris.

KORAK 4: Dodajte zemlju

Opet, kaktusi i sukulenti trebaju posebnu zemlju,  za razliku od većine drugih biljaka, stoga svakako nabavite odgovarajuću zemlju ovisno o biljkama koje koristite.

Dodajte dovoljno zemlje tako da korijeni biljke imaju dovoljno mjesta za rast.

KORAK 5: Biljke

Uzmite biljku iz lonca i razbijte tvrdu kuglu zemlje dok ne dođete do korijena. Ako razlamate biljku u više dijelova, budite nježni. Također ako želite možete smanjiti korijenje ako je posebno dugo; ne brinite, narast će.

Koristite žlicu, prste, četkice ili čak olovku, iskopajte rupu i stavite u nju korijen biljke. Dodajte više zemlje na  vrh i sabijte zemlju oko baze biljke.

Nastavite stavljati svoje male biljke u posudu i pokušajte ih držati podalje od rubova.

KORAK 6: Dodajte ukrase

Nakon završetka sadnje možete dodati malu dodatnu opremu poput mahovine, malih figurica, starih igračaka, staklenih kuglica, sjajnih metalnih predmeta, štapova, kamenja ili čak sloj kamenčića.

Ovo je vaš mali svijet i možete staviti što god želite.

KORAK 7: Čišćenje i voda

Vjerojatno će prljavština biti na svim stranama posude, stoga je obrišite kako biste uživali u predivnom živom svijetu. Stavite u terarij malo vode.

Za razliku od većine vaših biljaka, terarij ne treba natopiti: samo malo vode bi trebalo biti dovoljno za početak.

Savjeti i trikovi

– S vremenom pratite koliko je vode potrebno uliti u terarij, a to ćete moći vidjeti po tome koliko je suha zemlja.  Za terarije sa zatvorenim poklopcima – ako voda kaplje s vrha, otvorite poklopac kako bi isparila. Isto tako, možda ćete je morati i dodati ako izgleda osušeno. Ne trebate ih zalijevati često.

– Ako lišće uvene, odmah ga odstranite iz terarija kako bi održali zdravlje malog eko sustava. Ako cijela biljka umre, izvadite je.

– Ne stavljajte ga na izravnu sunčevu svjetlost. Ne zaboravite da su to uglavnom mali staklenici i izravna sunčeva svjetlost kroz staklo će zarobiti toplinu i spržiti biljke. Postavite ga na neizravno svjetlo kako bi dobili najbolje rezultate.

– Nakon toga, uživajte u svom malom svijetu ili ga poklonite i napravite drugi!

Prevela: Suzana Prnjak za atma.hr


Viseći vrt

viseći-vrtMaterijal: filc

Karakteristike: otporan na koroziju, izdržljiv, prozračan, upija vodu

Postavljanje: učvršćivanje na zid

Boja: crna

Dimenzije: 100 cm (v) x 29 cm (d)

Težina: 290 gr

Cijena: 149 kn


 

Prethodna objavaHeyoka – Osobe s najvećom moći razumijevanja drugih
Slijedeća objavaKako znati jesmo li u odnosu s karmičkom, srodnom ili blizanačkom dušom?
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here