Kela puri je još jedan od razloga zašto smo zahvalni vedskoj kuhinji. To je ukusno prženo pecivo s bananom. Neobičan su, ali i odličan su izbor za praznike i blagdane. Mogu biti posluženi za doručak ili kao snack.

 

 

Sastojci:

300 g punoga brašna
50 g brašna od slanutka
1/2 žličice mljevene ljute papričice
1 žličica kurkume
1 žličica rimskog kumina
1 žlica rastopljenog maslaca
2 zrele banane
2 žličice smeđeg šećera
maslac ili biljno ulje
1 žličica soli

Priprema:

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, začine i sol. Dodajte maslac i utrljajte ga u brašno dok ne postane nalik na grudice kruha.

U drugoj zdjeli raskašite banane i dospite šećer. Ovu smjesu dodajte ostalim sastojcima i dobro promješajte kako bi se svo brašno povezalo. Ako je potrebno još tekućine, dodajte još kaše od banane ili 1 do 2 žlice tople vode. Akoje tijesto previše ljepljivo dodajte još brašna. Dobro izmijesite tijesto nekoliko minuta dok ne postane glatko i čvrsto, a zatim ga pustite da odstoji 15 do 20 minuta.

Oblikujte tijesto u manje kuglice i izvaljajte ih u tanke, pravilne krugove.

Sam proces prženja izgleda ovako. U širu posudu za prženje ulijte ulje. Kad se dovoljno ugrije, smanjite vatru. Stavite purije na površinu i pazite na prste. Pržite ih dok ne poprime zlatnosmeđu boju.