Designed by Freepik

U potrazi jednostavnog načina da smirite napetost tijekom stresnog radnog dana ovu tehniku disanja možete primjeniti bilo gdje pa i na svom radnom mjestu. To je jednostavan i učinkovit način da se smirite i uživate u nekoliko minuta mira. Naš dah ima četiri faze kojih uglavnom nismo svjesni. Kada polagano dišemo primjetit ćemo da nakon svakog udaha i izdaha dolazi do laganog zadržavanja daha. Tako imamo udah, zadržavanje daha nakon udaha, izdah i zadržavanje daha nakon izdaha.

300×250 centar text-39

Sve četiri faze su važne za ritam disanja, sprovođenje kisika i regulaciju prane (životne vitalne energije).

Kvadratno disanje ili samavritti pranayama je jedna od rijetkih tehnika disanja koja uravnotežuje omjer daha.

„Sama“ na sanskritu znači istovjetan, a „vritti“ znači obrtaj, val, modifikacija i sl.

Ovo disanje poboljšava koncentraciju, pomaže meditaciji i ponovno će napuniti praničnu i psihičku energiju, uključujući i čakre.

Bilo da se želite napuniti energijom ili smiriti um ova pranayama daje odlične rezultate.

Samavritti-Pranayama

Za početak možete imati omjer daha 4-4-4-4 sekundi (udah, zadržavanje, izdah, zadržavanje), kao što je prikazano na slici. To je jedan krug Samavritti pranayame. Povećavajte brojanje dokle god se osjećate ugodno. S vremenom možete povećati ritam daha na 6 ili 8. Sve iznad 8 je za napredne praktikante.

300×250 centar text-39

  • vishnu-mudra Držite kralježnicu uspravnom tijekom cijele vježbe. Oči su zatvorene sa pogledom kroz točku između obrva.
  • Dišite kroz obje nosnice a pri zadržavanju daha držite nosnice zatvorenim sa Vishnu mudrom (kažiprst i srednji prst desne ruke su savijeni, palcem zatvarate desnu nosnicu a prstenjakom lijevu nosnicu). Ako ste na radnom mjestu dišite bez zatvaranja nosnica.
  • Vizualizirajte kvadrat i pratite ritam daha kroz kvadrat u smjeru kazaljke na satu.
  • vishnu-mudra2Umjesto brojanja možete se fokusirati na mentalno ponavljanje „Om“ tijekom svakog brojanja (umjesto 4 brojem ponavljajte 4 „Om“). To pomaže u otkrivanju mentalnih dubina dok će se kasnije „Om“ povezati s otkucajima srca.
  • Dišite prirodno!
  • Držite pažnju na unutrašnjoj tišini, zaboravite na sebe i potpuno se predajte disanju.

Dišite barem 5 minuta kvadratno disanje i bićete iznenađeni kako ova jednostavna tehnika djeluje.

Sandra Petra Pintarić, Dharma yoga
www.yogazagreb.com
Divya Yoga Centar & Škola, Zagreb

SAVJETNICI

ATMA telefonsko savjetovalište

060 600 303

Imate pitanje ili problem koji vas muči? Želite da vas kompetentna osoba sasluša, ohrabri i savjetuje? Došli ste na pravo mjesto!

Naš kvalificiran i iskusan tim stručnjaka iz različitih domena je tu za Vas: psiholozi, iscjelitelji, astrolozi, duhovni mediji, savjetnici uspjeha… NEMA nerješivog problema!

POLARIS

POLARIS DISK - Energija koja iscjeljuje i pomlađuje

Vaš doživotni kućni terapeut

POLARIS višestruko pojačava dotok vitalne energije u organizam i potiče ga da se sam izliječi na sasvim prirodan način. Mogu ga koristiti svi ukućani, djeca, vaši ljubimci i vaše biljke.
Možete ga koristiti da punite energetske centre (čakre) koji su zaduženi za opskrbu organa vitalnom energijom ili izravno na bolna mjesta. Možete ga staviti ispod vrča s vodom. Za 30 min dobit ćete moćan ljekoviti napitak. Malom novčanom investicijom dobivate svog doživotnog kućnog energoterapeuta! POLARIS ima neograničeno trajanje.

Cijena: 299 kn - Kupi ovdje

Podudarni sadržaj

Prethodna objavaPreobražaj života: Kako znati da ste ovladali ljubavlju?
Slijedeća objavaUtjecaj punog Mjeseca u iduća dva tjedna: Dolazi 14 dana velikih promjena (prognoze za svaki znak)
Sandra Petra Pintarić
Sandra je posvećena yogi koju prakticira od 2001.g. a podučava od 2006.g. Znanje dobiva od najeminentinijih svjetskih duhovnih i yoga učitelja kroz posljednjih 15 godina a prije toga istraživala je u ezoteriji, astrologiji, duhovnosti, alternativi, starim narodima i sl. Od 1995.g. tu simboliku i znanja pretače na svoje umjetničke kreacije, kao i danas. Desetak godina je bila pod utjecajem Sri Sri Ravi Shankara, proučavanja znanja yoge od njega i drugih inspirativnih duhovnih učitelja. To joj je promijenilo život i dalo duboku praksu yoge, pranayame, kriye, meditacije i karma yoge. Uz to je pet godina prakticirala Ashtanga i Power Vinyasa yogu, inspirirana Krishnamacharyom također, te završila Školu yoge Nava i podučavala nekoliko godina u tim stilovima. Posjetila je mnoge radionice sa najpoznatijim svjetskim učiteljima Vinyasa, Ashtanga, Power, Iyengar, Jivamukti, Yoga Srca i Kundalini. Želja za daljnjim napredovanjem u yogi usmjerila ju je prema jednom od najvećih mastera današnjice Sri Dharma Mittri u New York. Susret s njim sve je potpuno promijenio. Završila je "Life of a Yogi" obuku za učitelje 2011.g., postala internacionalno prihvaćena učiteljica i donijela nam je Dharma yogu u Hrvatsku. Od tada redovno posjećuje svog učitelja i senior učitelje u New Yorku, Londonu i dr. Dharma yoga je tradicionalna yoga koja podučava 8 udova yoge (Ashtanga yoga) i 9 glavnih tradicija (Hatha-Raja, Karma, Kriya, Jnana, Mantra, Yantra, Laya, Kundalini i Bhakti yoga). Sandra je 2001.g. napustila dotadašnje poslove u medijima i izdavaštvu kako bi išla putem umjetnosti, duhovnosti i yoge. Bila je vrlo aktivna u svijetu umjetnosti, mode i interijera. Paralelno je kroz yoga praksu i znanje nalazila sve dublji smisao. 2009. g. zajedno sa prijateljicom otvara poznati zagrebački Yoga Centar i Školu Divya. Od tada redovno podučava i nadograđuje svoje znanje o yogi, vedama, duhovnosti i bhakti yogi, kao i stručne edukacije za Vastu. Duboko je zahvalna na svakom znanju i inspiraciji, kao i na prilici da to dijeli. Web:www.yogazagreb.comwww.vastuhealingarts.comhttp://dharmayogazagreb.weebly.com

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here