Svi se mi volimo uloviti u koštac s kakvom zagonetkom, ali ova bi mozgalica ipak mogla predstavljati malo veći problem. Pa nije uzalud proglašena najtežom na svijetu!
Donosimo vam jednu pravu zagonetku za čije rješavanje ne trebaju nikakvi trikovi i fore osim čiste logike.

Zagonetka je osmišljena prije par desetaka godina, a često ćete ju pronaći pod nazivom Green Eyed Dragons (Zelenooki zmajevi) i toliko je popularna da ju na Harvardu dijele u obliku svojevrsne dodatne zadaće svim studentima fizike.

Dolazi u nekoliko različitih oblika s manje ili više “tragova“, a mi prenosimo onu koju obično smatraju i najtežom na svijetu:

Zagonetka “Zelenooki zmajevi”:

Posjetili ste udaljeni, napušteni otok kojega nastanjuje 100 vrlo prijateljski raspoloženih zmajeva, a svi oni imaju zelene oči. Stoljećima nisu vidjeli čovjeka i vrlo su uzbuđeni zbog vaše posjete pa vas provedu otokom i pokažu kakav je to život zmajeva.

Čine se sasvim normalnima, barem za zmajeve, ali ubrzo saznate nešto vrlo neobično. Na otoku postoji pravilo da ako zmaj ikada sazna da ima zelene oči, te će se večeri točno u ponoć morati odreći svih svojih zmajevskih moći i pretvoriti u dugorepu lastavicu. Na sreću, na otoku nema ogledala i oni nikada međusobno ne pričaju o boji očiju, tako da zmajevi stotinama godina žive u blaženom neznanju.

Kada ste bili spremni na odlazak, svi su se zmajevi okupili da vas pozdrave, a vi ste im uz mnoštvo suza zahvaliti na njihovom gostoprimstvu. Nakon toga ste im odlučili reći nešto što već znaju (jer ipak, svaki od njih vidi boju očiju drugih zmajeva): svima kažete da barem jedan od njih ima zelene oči. Naravno da niste mislili na posljedice te ste otišli dalje svojim putem.

Pretpostavivši da su zmajevi nepogrešivo logična bića, što se dogodi nakon toga?

Kliknite na broj 2 za nešto više o rješenju.
1
2
Prethodna objavaŠto su uroci?
Slijedeća objavaUvrtanje u ležećem položaju – Supta Matsyendrasana
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here