Među tisućama različitih vrsta namirnica i hrane na svijetu, ponekad je vrlo teško odabrati one koje u potpunosti zadovoljavaju naše potrebe za nutrijentima na najbolji mogući način. George Mateljan, poznati promotor zdrave ishrane te autor knjige Mršavljenje bez dijete, donosi popis najzdravijih namirnica na svijetu.

Izvor: Naturala.hr

Koje kriterije moraju zadovoljiti najzdravije namirnice na svijetu?

1. Bogatstvo nutrijenata
Najzdravije namirnice na svijetu obiluju raznolikim nutrijentima, tako da zadovoljavaju naše potrebe za hranom bezprekomjernog unosa kalorija. Takve karakteristike opisane su i pojmom ˝gustoća nutrijenata˝ koji označava omjer hranjivih tvari u nekoj namirnici u odnosu na broj kalorija.

2. Organski uzgoj
Ovdje spadaju cjelovite, organske namirnice koje na prirodan način obiluju prijeko potrebnim nutrijentima za naš organizam. Takve namirnice nisu u potpunosti rafinirane i ne sadrže sintetizirane i umjetne dodatke. Korištenjem organskih namirnica pomažete svome zdravlju i cijeloj planeti.

3. Prepoznatljivost
Najzdravijim namirnicama pripadaju lako dostupne namirnice koje susrećemo u svakodnevnom životu. To su voće, povrće, cjelovite žitarice, sjemenke i orašasti plodovi, prirodno uzgojeno meso i riba, maslinovo ulje, biljke i začini.

4. Pristupačnost
Namirnice s ovog popisa moguće je nabaviti u gotovo svakom supermarketu, tržnici ili lokalnom dućanu. Dostupne su nam gotovo uvijek.

5. Financijska isplativost
Osim prepoznatljivosti i pristupačnosti, najzdravije namirnice s ovog popisa diče se i niskim cijenama – pogotovo ukoliko ih nabavljate u sezoni i od lokalnih proizvođača. Takvim odabirom ćete osigurati svježe namirnice najbolje kvalitete.

6. Zdravo i fino
Zdrave namirnice s popisa odlikuju se i odličnim okusom, a recepti koji se vežu uz njihovu pripremu nadasve su jednostavni i lako ih je pripremiti. Također, svaka namirnica se može spraviti na mnoštvo načina – što podrazumijeva i mnoštvo različitih okusa i kombinacija.

Popis najzdravijih namirnica na svijetu prema Georgeu Mateljanu:

  • Povrće: šparoge, avokado, repa, paprike, brokula, prokulice, kupus, mrkva, cvjetača, celer, kelj, krastavac, patlidžan, komorač, češnjak, poriluk, gljive, gorušica, luk, masline, krumpir, salata, morsko povrće, špinat, bundeva, tikvica, rajčica, yam, rotkvica
  • Voće: jabuke, marelice, banane, borovnice, dinja, brusnice, smokve, grejp, grožđe, kivi, limun/limeta, naranča, papaya, kruška, ananas, šljiva, grožđice, maline, jagode, lubenica
  • Grahorice: crni grah, grašak, slanutak, leća, soja, tofu, tempeh
  • Orašasti plodovi, sjemenke i ulja: bademi, kesteni, lan, ekstradjevičansko maslinovo ulje, kikiriki, bundevine sjemenke, sezam, sjemenke suncokreta, lješnjaci
  • Žitarice: ječam, smeđa riža, heljda, kukuruz, proso, zob, quinoa, raž, integralna pšenica
  • Bilje i začini: bosiljak, crni papar, čili, korijandar, klinčići, kumin, kopar, đumbir, sjemenke gorušice, origano, peršin, menta, ružmarin, kadulja, majčina dušica, kurkuma
  • Prirodni zaslađivači: med, javorov sirup, melasa šećerne trske
  • Ostalo: zeleni čaj, soja sos, voda

Napomena Atme: Budući da Atma propagira vegetarijansku ishranu iz originalnog članka smo izostavili nevegetarijanske namirnice.