26.344 sudionika umrlo je tijekom istraživanja, a njih 44% bili su redoviti konzumenti mesnih prerađevina. Brojke za bolesti srca su bile zapanjujuće – oni koji su svakodnevno jeli obrađeno meso, više od 160g ili tri kobasice dnevno, imali su 72 posto veće šanse da umru od srčanih bolesti. Istraživanjem je također utvrđeno da se konzumiranjem 50g obrađenog mesa dan (ekvivalent jedne kobasice ili tri komada slanine) povećava vjerojatnost od raka.

Otkriće konjskog mesa u hamburgerima i lazanjama ponukalo je stručnjake na objavljivanje rezultata višegodišnjih studija vezano za analizu mesnih prerađevina.

Rezultati nisu nimalo ohrabrujući. Analize koje su provedene diljem Europe i to na uzorku gotovo pola milijuna ljudi, pokazalo je da je na trideset smrtnih slučajeva, za jedan krivo konzumiranje mesnih prerađevina. Jeftine šunke, kobasice, pancete i pljeskavice nastale od dijelova životinja koji se ne mogu prodati, sadrže visoku koncentraciju masnoće koje uzrokuju začepljenje arterija, objavio je Daily Mail.

Svakodnevno konzumiranje mesnih prerađevina – 72% veće šanse za smrt od bolesti srca

Istraživači deset europskih zemalja kroz trinaest godina konstatirali su da muškarci i žene s visokom potrošnjom prerađenog mesa imaju povećan rizik od prerane smrti, posebno zbog kardiovaskularnih bolesti, ali i raka.

26.344 sudionika umrlo je tijekom istraživanja, a njih 44% bili su redoviti konzumenti mesnih prerađevina.

Brojke za bolesti srca su bile zapanjujuće – oni koji su svakodnevno jeli obrađeno meso, više od 160g ili tri kobasice dnevno, imali su 72 posto veće šanse da umru od srčanih bolesti.

Istraživanjem je također utvrđeno da se konzumiranjem 50g obrađenog mesa dan (ekvivalent jedne kobasice ili tri komada slanine) povećava vjerojatnost od raka.

Studija objavljena u časopisu BMC Medicine, zaključila je da je dozvoljena granica 20g obrađenog mesa (jednako tankom komadiću pancete) koja bi spriječila oko 20.000 ranih smrtnih slučajeva svake godine, barem što se tiče Velike Britanije.

Opasne ‘roštiljade’

Tracy Parker, dijetetičar na British Heart Foundation, rekao je: ‘S proljećem u zraku, mnogi od nas vesele se sunčanim roštiljadama. No, ovo istraživanje upozorava da je prerađeno  meso, poput kobasica i hamburgera, povezano s preuranjenim smrtima’.

Interesantno je da je u ovom istraživanju dokazano kako ljudi koji se vole hraniti mesnim prerađevinama i inače imaju loše navike i životne izbore. To su, gotovo redovito, ljudi koji ne jedu voće i povrće, ali su zato strastveni pušači.

Profesor Karol Sikora, jedan od britanskih vodećih stručnjaka za bolesti raka i neplaćeni član industrije, podupire proizvodnju mesnih prerađevina, ali napominje kako je ključ za dobro zdravlje uravnotežena prehrana, odnosno mjera. On kaže kako ne morate brinuti ako ste pojeli sendvič sa slaninom, ali ne smijete pojesti četiri sendviča dnevno.

Zanimljiv podatak s ovog istraživanja je i da bijelo meso apsolutno nije bilo povezano sa stopom smrtnosti od strane istraživača, dok već male količine crvenog mesa jesu.

Nakon afere s mlijekom, konjetinom i dokazano štetnim aditivima u hrani, te nekon silnih analiza i istraživanja koja gotovo redovito završavaju poražavajućim izvješćima, ljudi se s pravom pitaju: što jesti?

http://www.dnevno.hr/magazin/lifestyle/80614-nakon-konjetine-i-mlijeka-stizu-sokantni-rezultati-analize-mesnih-preradevina.html

Komentar Atme: Članovi Atme već dugi niz godina ne jedu meso, ribu ni jaja. Svi smo složni da je to jedna predivna životna navika i toplo je preporučujemo svima!