Puri – Napuhnuto prženo pecivo

1
644

Evo još jedno popularno pecivo iz Indije. Možete ga praviti od kombinacije graham i polubijelog brašna ili samog polubijelog brašna, možete u tijesto staviti omiljene začine ili dodati malo nerafiniranog smeđeg šećera kako bi dobili slatki puri.

Tijesto za puri je slično poput onog za čapati osim što se u purije dodaje maslac i manje vode te se kod valjanja ne dodaje brašno.

Puri također može biti punjen različitim slatkim ili slanim nadjevima.

Klasični puri

Vrijeme pripreme: 30 min (plus tijesto mora odstajati oko pola sata)

Sastojci za 15-tak purija: 250 gr polubijelog brašna, 250 gr graham brašna, 1 žlica pšeničnih klica, sol, 100 gr maslaca, voda po potrebi, ulje za duboko prženje

Postupak: Pomiješajte brašno, klice i sol te utrljajte u to listiće narezanog omekšalog maslaca. Dodajite polagano vodu dok ne dobijete meko, elastično tijesto koje se lako mijesi. Mijesite tijesto na radnoj plohi oko 5 min, pokrijte i pustite da odstoji nekih pola sata.

Nakon pola sata, tijesto ponovno premijesite te ga podijelite u 15-tak malih glatkih kugli. Zagrijte ulje (cca 3 dl)  u posudi za duboko prženje. S daskom za valjanje razvaljajte kuglice tijesta u što savršenije krugove promjera oko 13 cm, debljine 2 mm.

Pojačajte vatru i pažljivo stavite puri u duboko vrelo ulje. Puri će prvo pasti na dno a onda brzo isplivati na površinu. Držite ga drvenom žlicom ispod površine ulja dok se ne napuhne kao balon. Nakon nekoliko trenutaka, kad porumeni, preokrenite ga i pržite s druge strane dok ne dobije zlaćano smeđu boju.

Izvadite ga i stavite cijediti u cjedilo pa potom na papirnati ubrus. Držite na toplom. Ponovite postupak za ostale purije. Servirajte ih tople.

puri

 

PODIJELI
Prethodna objavaSočna vegetarijanska kajgana
Slijedeća objavaDnevni Jyotish Horoskop za 22.11.2013.
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here