MRI snimka pokazuje da pamćenje drevnih sanskritskih mantri povećava veličinu regija mozga povezanih s kognitivnom funkcijom!

Stotinu mladih muškaraca odjevenih u indijski dhoti sjedilo je na podu u redovima, s prekriženim nogama, razgovarajući među sobom. Na znak učitelja, dvorana je utihnula.

300×250 centar text-39

Tada su počeli s recitacijom. Bez stanke ili pogreške, u potpunosti iz sjećanja, jedna strana u prostoriji recitirala je jednu liniju teksta, a druga strana je odgovarala sljedećim redom, piše Scientific American.

Basovi i baritoni ispunili su dvoranu sa zvučnim prozodijem, svaka se riječ jasno čula. Desna ruka svakog od njih pomicala se kako bi obilježila visinu i naglasak. Učinak je bio hipnotičan. Drevni zvuk je odjekivao kroz sobu, natapajući mozak i tijelo.

Nakon 20 minuta zaustavili su se, istovremeno. Bila je to samo demonstracija. Puna recitacija jednog od najstarijih sanskritskih tekstova u Indiji, Shukla Yajurvede, traje šest sati.

Proveo sam mnogo godina proučavajući i prevodeći sanskrtski jezik i postao sam fasciniran njegovim utjecajem na um i pamćenje. U indijskim drevnim metodama učenja, tekstualna memorizacija je standardna: tradicionalni učenjaci ili panditi, svladavaju mnoge različite vrste sanskrtske poezije i proznih tekstova; i tradicija drži da upravo pamćenje i recitiranje drevnih riječi i fraza, poznatih kao mantre, povećava i pamćenje i razmišljanje.

300×250 centar text-39

Također sam primijetio da što sam više sanskrtskog jezika proučavao i prevodio, bolje mi je bilo verbalno pamćenje. Učenici i učitelji često su primjećivali moju sposobnost da točno ponavljam rečenice iz lekcije kada im postavljam pitanja u razredu. Drugi prevoditelji sanskrta govorili su o sličnim kognitivnim pomacima. Zato sam bio znatiželjan: je li zapravo riječ o jeziku – specifičnom “sanskrtskom učinku” kako tvrdi tradicija?

Kad sam ušao u kognitivni neuroznanstveni doktorski studij na Sveučilištu u Trentu (Italija) 2011. godine, imao sam priliku početi istraživati ​​ovo pitanje. Indijski panditi vedski sanskrt vježbaju godinama kako bi usmeno zapamtili i točno izrecitirali 3.000-godišnje usmene tekstove u rasponu od 40.000 do preko 100.000 riječi. Željeli smo saznati kako takvo intenzivno vježbanje verbalnog pamćenja utječe na fizičku strukturu mozga.

Kroz India-Trento partnerstvo za napredna istraživanja (ITPAR), regrutirali smo profesionalne vedske pandite iz nekoliko škola koje sponzorira vlada u regiji Delhi; zatim smo koristili strukturalnu magnetsku rezonanciju (MRI) u indijskom Nacionalnom centru za istraživanje mozga kako bismo skenirali mozak pandita i kontrolne skupine jednake dobi, spola, boje očiju i višejezičnosti.

Ono što smo otkrili iz strukturne MRI snimke bilo je izvanredno. Brojna područja u mozgu pandita bile su dramatično veće od onih u kontrolnoj skupini, s preko 10 posto više sive tvari u obje cerebralne polutke i značajno povećane kortikalne debljine.

300×250 centar text-39

Doduše, točna stanična osnova sive tvari i mjere kortikalne debljine još uvijek se ispituju, povećanje ovih mjerenja dosljedno korelira s poboljšanom kognitivnom funkcijom.

Najzanimljivije za verbalnu memoriju bilo je to što je desni hipokampus pandita – područje mozga koje igra vitalnu ulogu u kratkom i dugotrajnom pamćenju – imao više sive materije od kontrolne skupine za gotovo 75 posto ove subkortikalne strukture. Naš mozak ima dva hipokampusa, jedan s lijeve i jedan s desne strane, a bez njih ne možemo zabilježiti nikakve nove informacije.

Dva hipokampusa dijele mnoge funkcije memorije. Desni je, međutim, više specijaliziran za obrasce – zvuk, prostorni ili vizualni, tako da povećana siva tvar u desnom hipokampusu pandita ima smisla: precizno recitiranje zahtijeva precizno enkodiranje i reprodukciju zvuka. Panditi su također pokazali znatno zadebljanje područja desnog temporalnog korteksa koji je povezan s govorom i glasovnim identitetom.

Naša je studija bila prvi korak u skiciranju mozga profesionalno osposobljenih sanskrtskih učenjaka u Indiji. Iako ovo prvo istraživanje, usredotočeno na međugrupnu usporedbu strukture mozga, nije moglo izravno riješiti pitanje sanskrtskog učinka (koje zahtijeva detaljne funkcionalne studije s usporedbama više jezika, za koje trenutno tražimo financiranje), pronašli smo nešto specifično vezano za intenzivni verbalni trening memorije.

300×250 centar text-39

Znači li znatno povećanje sive tvari u kritičnim verbalnim memorijskim organima pandita da su manje skloni razarajućim memorijskim patologijama poput Alzheimerove bolesti?

Još ne znamo, iako su anegdotalna izvješća indijskih ayurvedskih liječnika ukazala da je to možda slučaj. Ako je tako, to podiže mogućnost da „vježbanje“ verbalne memorije ili trening mogu pomoći starijim ljudima pri riziku od blagog kognitivnog oštećenja ili, još radikalnije, spriječiti njegov početak.

Ako je tako, trening možda mora biti točan. Jednog dana snimao sam četiri učitelja koji su demonstrirali različite brzine recitacije. Zaustavio se u jednoj sesiji i svi su se odjednom zaustavili. “Što nije u redu?” Pitao sam. “Jedan od nas je napravio malu pogrešku”, odgovorio je.

“Ne smeta”, rekoh.

“Da, ali nama smeta”, i ponovno su počeli cijelu recitaciju od samog početka.

Prevela: Suzana Prnjak za atma.hr

BHAGAVAD GITA

BHAGAVAD-GITA

Dragulj svjetske književnosti - mudrost bez granica

Istina koju objavljuje je univerzalna i vječna, te je kroz tisućljeća nadahnjivala velike mislioce, teologe i filozofe istoka i zapada; Sokrata, Goethea, Schopenhauera, Einsteina, Junga i mnoge druge.
G.W.F. Hegel: “Bhagavad-gita je sposobna dati nam pravo shvaćanje univerzalnosti i uzvišenost religije.”
Albert Einstein: “Dok čitam Bhagavad-gitu, jedino pitanje koje mi se nameće jest kako je Bog stvorio svemir. Sve ostalo, suvišno je.”

926 stranica, tvrdi uvez, 16 slika u boji

Cijena: 150 kn - Kupi ovdje

Podudarni sadržaj
PODIJELI
Prethodna objavaAnđeoski brojevi – Anđeli komuniciraju s nama kroz brojeve koje konstantno primjećujemo
Slijedeća objavaObratite pažnju na ovaj detalj kada spojite dlanove zajedno – Evo što to znači!
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here