Ma koji Twix! Ovu ukusnu kombinaciju keksa, karamele i čokolade možete napraviti i sami, i to bez tone šećera i aditiva, a za to vam je potrebno samo pet sastojaka. Evo i kako…


Widget not in any sidebars

Sastojci:

  • 500 grama kvalitetne tamne čokolade (postotak kakaa po želji)
  • 400 grama karamel umaka (domaćeg ili od mekih karamel bombona – recept u nastavku)
  • 400 grama mljevenog keksa po izboru (integralni je super)
  • 60 ml mlijeka po izboru
  • četiri žlice maslaca

Priprema:

Čokoladu istopite na pari pa ulijte u pleh koji ste obložili plastičnom folijom.

Ubacite u hladnjak da se čokolada stegne.

Keks sameljite i dodajte mu topljeni maslac pa miješajte dok ne dobijete smjesu poput vlažnog pijeska.

atma.hr – 52




Karamel umak:

Opcija 1 za one koji imaju vremena i volje- domaći karamel umak:

  • 180 g smeđeg šećera
  • 200 ml svježeg slatkog vrhnja
  • 15 gr maslaca
  • malo vanilije
  • (po želji) prstohvat morske soli

Stavite šećer u dublju tavu (bolje ako je tava svijetle unutrašnjosti, u crnoj ćete teško moći odrediti boju koju je postigao karamel) i zagrijavajte ga miješajući dok se ne počne topiti. Prestanite miješati i pričekajte da se sav šećer otopi, evenutalno okrećući tavu. Šećer treba postići tamno zlatnu boju. Nemojte prepržiti šećer jer će onda biti gorak.

Vrhnje, sobne temperature ili malo zagrijano, ulijte u karamelizirani šećer. Pazite jer će prskati.

Ako vam se u ovom trenutku učini da je sve izgubljeno jer se šećer pretvorio u kamen, ne očajavajte i nastavite ga zagrijavati na laganoj do srednje jakoj vatri dok se šećer ponovno ne rastopi u vrhnju.

Kuhajte dalje na niskoj do srednje jakoj vatri, neprestano miješajući, dok se sav karamelizirani šećer ne istopi u vrhnju i vidite da se počinje zgušnjavati i biti kremasto.

Ulijte gotov karamel u zdjelu i umiješajte prstohvat morske soli i vaniliju. Dobro izmiješajte i ostavite da se ohladi.

Opcija 2 – brza verzija s karamel bonbonima:

Karamele ubacite u lončić, dodajte mlijeko i topite na srednjoj temperaturi dok ne dobijete glatku masu.

atma.hr – 52




Nastavak…

Izvadite pleh s čokoladom pa pospite samljevenim keksom i dobro pritisnite i utabajte.

Prelijte karamelom i vratite sve u hladnjak da se stegne.

Izvadite iz pleha na ravnu površinu i isijecite nožem na prutiće.

Svaki prutić prelijte otopljenom čokoladom i ponovo ubacite u hladnjak da se stegne.

Pogledajte i video:

minimagazin.info