Ponašanje ljudi oblikuje se raznim utjecajima u dugom vremenskom periodu. Zbog savjeta što se smije, a što se ne smije činiti, osoba često ima poteškoća u definiraju vlastitih osjećaja i potreba, a još teže ih s poštovanjem i odgovornošću prenosi drugima.

U komunikaciji je najvažnije govoriti istinu, savjetuje obiteljska i bračna savjetnica Andrea Wachter za Huffingtonpost. Bez obira osjeća li se osoba uzrujano, tužno, povrijeđeno, uvijek i bez iznimke postoji način da se istina kaže uviđano.

Neovisno želite li nešto priopćiti putem emaila, sms poruke, pisma ili usmeno postoji nekoliko pravila koje trebate uzeti u obzir.

1. Zapitajte se kako se zaista osjećate i što stvarno trebate

Ponekad je potrebno u tišini i daleko od utjecaja krivnje, obrambenih mehanizama ili raznih priča doprijeti do istine u sebi. Čak i ako osoba ne može dati ono što trebate, na ovakav način profitirat ćete usavršavanjem komunikacijskih vještina.

2. Pitajte drugu osobu kada joj odgovara komunicirati

Ako drugoj osobi planirate iznjeti važne stvari, stupite s njom ranije u kontak i dogovorite vrijeme koje najbolje odgovara za obje strane.

3. Govorite iskreno, s poštovanjem i bez osuđivanja

Iskrenost nije uvijek ono što sugovornik želi čuti. Stoga, kako informacije ne bi imale loš učinak na komunikaciju treba uvježbati obzirno iznošenje činjenica.

4. Ne okrivljujte sugovornika i nemojte se braniti

U komunikaciji uvijek ostanite otvoreni za razumijevanje druge strane. Ako ne zauzmete agresivan ili obramben stav smanjuje se mogućnost da komunikacija izmkne kontroli.

5. Držite se činjenica

Umjesto na interpretacijama, tračevima i prepostavkama, svoje stavove temeljite na činjenicama. Ako provjerite priču možda ustanovite da postoji savršno opravdan razlog zašto se netko ponio na određen način.

6. Koristite ‘ja’ izjave

Izražavajte ono što vi osjećate. Ispravnije je reći ‘Osjećam se povrijeđeno zbog onoga što si rekao’ nego ‘Uvijek mi se obraćaš na takav način’.

7. Govorite sažeto i smisleno

Ponekad se zbog previše riječi poruka može izgubiti. Potrudite se da ono što imate reći bude kratko i dopustite drugoj osobi da sudjeluje u komunikaciji.

8. Ne shvaćajte sve osobno

Način na koji osoba odgovori ne mora se uvijek odnositi na vas. Osobe odgovaraju obzirom na lastitu prošlost i komunikacijske vještine.

9. Budite ustrajni u iskrenosti

Ako sugovornik odgovara agresivno, obrambeno pa čak i pasivno, ustrajte u iskrenosti.

10. Ostanite u svom filmu

Čak i ako ste pridonjeli konfliktu, budite otvoreni kako biste mogli izvući pouku. Ako je potrebno, ispričajte se.

 

dnevno.hr

Podudarni sadržaj

Prethodna objavaNema kupnje jeftinog, svježeg i domaćeg mlijeka: Pijemo li mlijeko u prahu ?!
Slijedeća objavaIndijski klasični plesovi
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here