Foto: pixabay.com

Od 26. listopada 2017. do 24. siječnja 2020. godine, Saturn će se nalaziti u sideralnom znaku Strijelca. Isti tranzit je posljednji put trajao od 16. prosinca 1987. do 14. prosinca 1990. godine.

300×250 centar text-39

Tijekom tog perioda dogodio se pad Berlinskog zida (9. studenog 1989.) i bio je događaj koji je završio jednu epohu i započeo sljedeću.

Opisat ću efekte Saturnovog tranzita kroz Strijelca, držeći se principa jednostavnosti:

Saturn predstavlja suočavanje s istinom i odgovorno uspostavljanje izvornih (ali zaboravljenih) vrijednosti. On se ne libi sukobiti s maskom ili prividom koji prekriva suštinu i srž te razvrgnuti pravo stanje stvari.

Saturn predstavlja narod i volju naroda koji uspostavlja svoje vrijednosti. Narod je tada srušio Berlinski zid, koji je bio simbol podjela onoga što treba biti jedna cjelina. Saturn je onaj koji potlačenima, obespravljenima, siromašnima i marginaliziranima daje prava.

A što je Strijelac? Pod vladavinom je gurua Jupitera, idealista koji vjeruje u pravdu. I Jupiter i Saturn predstavljaju tradiciju, svaki na svoj način. Jupiter predstavlja našu vjeru u ustaljene vrijednosti, a Saturn strah od promjene i, stoga, striktno pridržavanje pravila i propisa, disciplinu kojom se održavamo unutar granica. I jedna i druga strana imaju svoje prednosti i mane.

Novi za clanke 75Što se događa kada se oni sretnu i druže neko vrijeme (osim rušenja Berlinskog zida)?

Narod preuzima pravdu u svoje ruke i uspostavlja vrijednosti i novi moral po svojoj mjeri. To nam je poznato pod imenom “demokracija”. Kada se već podsjećamo Berlinskog zida, danas također postoje planovi za gradnju kojekakvih zidova od kojih je najpoznatiji onaj između SAD i Meksika.

Kako će ti planovi završiti, vidjet ćemo i učiti iz toga. No, ako smo već naučili istu lekciju, zašto je ponavljati? Već znamo kako završavaju umjetno podignuti zidovi. Zato mislim da smo, kao čovječanstvo, spremni da se sa sličnim situacijama bavimo na bolji način.

Saturn (Šani) je sin Sunca (Surye). Sunce je izvor života, svjetlosti, vitalnosti i znanja. Bez svjetlosti ne možemo vidjeti i steći znanje. Sunce predstavlja izvornu dušu koja se, prekrivena materijalnom energijom, manifestira kao ego koji se nameće kao centar svega. Tako Sunce predstavlja kralja među nama koji u trenutku slabosti djeluje pod utjecajem lažnog ega, uzimajući si za pravo da sebe stavi u apsolutni centar svega.

Podudarni sadržaj

Saturn je sin takvog Sunca te se oglušio na lojalnost ocu, jer se ne slaže sa slabostima nametnutog autoriteta i lažnog lidera. Saturn zato predstavlja sve što je suprotno autokratu i tiraninu koji je opijen povjerenom mu moći. No, kao sin Sunca, izvorne duše, izvora svjetlosti, znanja i života, beskompromisno je odan izvornim vrijednostima. Tako daje pravdu potlačenima i istinu zanemarenima.

Zadatak Saturna je da nas podsjeti na put pravde sa kojeg smo zalutali. To može činiti kažnjavanjem, oduzimanjem, izolacijom i slično. Njegov brat je Yama koji sudi dušama nakon smrti i posjeduje detaljni karmički zapis grešaka, ali i zasluga. Yama kažnjava greške i nagrađuje vrline. Zovemo ga Dharmaraja što znači “kralj dharme”. On poznaje zakone dharme, odnosno pravičnosti, te vjerodostojno sudi o njima.

Tijekom života svih nas Saturn je tu da nas podsjeti na dharmu. Yama to čini nakon smrti, a Saturn prije smrti, na taj su način dvojica braće podijelili svoje dužnosti.

Novi za clanke 75Saturn u Strijelcu uvest će potrebu da odgovorimo na dužnosti za uvođenjem reda u područje vjerovanja, religije, idealizma, prava (ili pravosuđa), edukacije i slično. Ovaj tranzit naglašava odanost i povratak izvornim vrijednostima, onakvim kakve one trebaju biti, a ne onima nametnutima od strane lažnih autoriteta.

Da bi se ostvarili takvi rezultati dogodit će se da se u područja višeg znanja (edukacije), religije, filozofije, pravosuđa, i drugdje, uvode osobe nižeg statusa koje bi se inače smatralo manje vrijednima. To je milost Saturna: brine se za bolesne, siromašne, obespravljene, marginalizirane, iskorištene i druge. Njima, Saturn u ovom tranzitu, daje pristup višem znanju i vrijednostima. Marginaliziranima se sada daje pristup elitizmu.

S druge strane odanost dogmama, krutim tradicijama ili ritualima koji se slijepo slijede ograničit će religijsko i filozofsko razumijevanje dubljih istina i svrhe. Svrha ovog tranzita je shvatiti razlog i istinsku namjenu rituala i tradicije.

DANVANTARI AJURVEDA

DANVANTARI AJURVEDA

Velika knjiga o Ajurvedi

Knjiga detaljno opisuje sve aspekte Ajurvede: povijest Ajurvede, proces stvaranja, prakriti, mahabhute, doše i male, ajurvedsku dijagnostiku, različite vrste ajurvedskih tretmana i ajurvedske proizvode.
Naučiti će vas kako da izračunate svoju tjelesnu konstituciju, izbalansirate prehranu, poboljšate svoj život, u slučaju neophodnosti dijagnosticirate zdravstveni problem i pronađete potreban lijek.

Cijena: 232,00 kn - Kupi ovdje

Ovaj tranzit također donosi porast snage vođa lokalnih zajednica koji se odupiru tiraniji većih grupa i institucija. U tom smislu slijedi i povećani interes mnogih lokalnih zajednica za veća prava u lokalnoj samoupravi. No Saturn jedino traži povratak tradiciji i izvornim vrijednostima uspostavljenima u davnim vremenima. Svrha svih takvih događanja je ustvari sigurnost i stabilnost u edukaciji, religiji, raspodijeli vrijednosti i prava i ostalom.

Način na koji Saturn ostvaruje svoju svrhu je ograničavanje, te zbog toga u prvoj fazi govori o potrebi za odbacivanjem laži kako bi se konačno došlo do istine. Zato ovaj tranzit čak može prouzročiti i nestanak određenih tradicija ili otuđenje od religijskih korijena.

Dean Valentić/astroportal

SAVJETNICI

ATMA telefonsko savjetovalište

060 600 303

Imate pitanje ili problem koji vas muči? Želite da vas kompetentna osoba sasluša, ohrabri i savjetuje? Došli ste na pravo mjesto!

Naš kvalificiran i iskusan tim stručnjaka iz različitih domena je tu za Vas: psiholozi, iscjelitelji, astrolozi, duhovni mediji, savjetnici uspjeha… NEMA nerješivog problema!

Podudarni sadržaj

Prethodna objava18.01.-21.01.2018. Zagreb – 4-dnevna radionica Buđenje osvijetljenog Srca
Slijedeća objavaAKCIJA! Magnetska narukvica od bakra (prilagodljiva, 6 magneta) – Protiv artritisa i reume
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here