pexels.com

Rastući trend fotografiranja “selfie-a” pomoću smartphone – a povezan je s mentalnim zdravstvenim stanjem osoba opsjednutim izgledom.

Psihijatar dr. David Veal navodi: “Dva od tri pacijenta koji dolaze na terapiju pati od dismorfičnog tjelesnog poremećaja (eng. BDD – Body dysmorphic disorder ), jer s porastom mobitela s kamerama imaju potrebu više puta se fotografirati i objavljivati ‘selfie’ na društvenim medijima.”

“Kognitivna bihevioralna terapija koristi se kako bi pacijent prepoznao razloge svog kompulzivnog ponašanja, a zatim naučio kako ga obuzdati.”, izjavio je za Sunday Mirror.

Britanski tinejdžer pokušao je počiniti samoubojstvo nakon što nije uspio napraviti savršen „selfie“. Danny Bowman postao je toliko opsjednut hvatanjem savršenog „selfie“- a da bi proveo i do 10 sati dnevno fotografirajući do 200 „selfie“- a.

19-godišnjak je izgubio gotovo 30 kg, napustio je školu i šest mjeseci nije izašao iz kuće kako bi napravio savršenu fotografiju. Napravio bi 10 fotografija odmah nakon buđenja. Frustriran svojim pokušajima da napravi željenu fotografiju, Bowman je na kraju pokušao samoubojstvo. Predozirao se, ali spasila ga je njegova mama.

“Bio sam stalno u potrazi za savršenim autoportretom i kad sam shvatio da to ne mogu izvesti, htio sam umrijeti. Izgubio sam prijatelje, obrazovanje, zdravlje, umalo i svoj život.”, izjavio je za The Mirror.

Responsive text-55

Vjeruje se kako je tinejdžer prvi ovisnik o „selfie“- u u Velikoj Britaniji i liječen je od svoje ovisnosti o tehnologiji, kao i od opsesivno-kompulzivnog poremećaja i dismorfičnog tjelesnog poremećaja. Dio njegovog liječenja u bolnici Maudsley u Londonu uključivalo je oduzimanje njegovog iPhone – a na period od 10 minuta, što je poraslo na 30 minuta, a potom na sat vremena.

“To je bio bolan za početak, ali znao sam da to moram učiniti ako želim nastaviti živjeti” izjavio je za Sunday Mirror.

Djelatnici javnog zdravstva u Velikoj Britaniji objavili su da je ovisnost o društvenim medijima poput Facebooka i Twittera bolest i da je više od 100 pacijenata tražilo pomoć svake godine.

„Selfiji“ često potiču percepciju samodopadnosti ili društvenu ovisnost traganja za pažnjom koja budi osjećaj da nemaš izbora i da je pogrešno što god učinio i vodi ili narcisoidnosti ili vrlo niskoj razini samopouzdanja”, izjavila je Pamela Rutledge za Psychology Today.

Veliki problem koji se javlja s razvojem digitalnog narcizma je ogroman pritisak na ljude kako bi postigli neizvedive ciljeve bez istinske ambicije.  Želja da budu poput Beyonce, Jay Z – a ili nekakvog modela već je sama po sebi dovoljno teška, ali kada nisu spremni naporno raditi kako bi to i postigli, bolje je smanjiti težnju.

Malo je stvari koje su autodestruktivnije od kombinacije želje za visokim ugledom i lijenosti s niskom radnom etikom. U konačnici, online manifestacija narcizma nije daleko od samo – prezentacijske strategije kojom se kompenzira vrlo nisko i krhko samopoštovanje.

Ipak, kada su ti napori prepoznati i nagrađeni od strane drugih, oni nastavljaju izobličavati stvarnost i učvršćuju narcisoidne zablude.  Ovisnost o „selfie“ – ima, također je alarmiralo zdravstvene djelatnike u Tajlandu.

“Pažljivo praćenje objavljenih fotografija, provjeravanje tko ih gleda ili kome se sviđaju ili tko ih komentira, nadajući se da će doći do velikog broja like – ova ukazuje da ‘selfie’ uzrokuje probleme”, rekao je Panpimol Wipulakorn sa Tajlandskog odjela za mentalno zdravlje.

Liječnik smatra da takvo ponašanje može izazvati probleme s mozgom u budućnosti, osobito one koje se odnose na nedostatak samopouzdanja. Riječ “selfie” izabrana je za “Riječ godine 2013” od strane Oxford English Dictionary, a definira se kao “fotografija samog sebe, napravljena obično sa smartphone – om ili web kamerom, objavljena na društvenim medijima.”

1. „Selfie“ iz teretane (budući da provjera u ogledalu nije dovoljna).

1

2

2. „Selfie“ s ljubimcem (ukoliko želite objaviti sliku vašeg ljubimca – objavite sliku vašeg ljubimca.)

3

Osim ako se ovo dogodi, onda je u redu.

4

3. „Selfie“ u autu, također poznat kao auto-pojas selfie (doslovno je sjela u auto i pomislila: “Danas izgledam tako dobro, bolje da to svima stavim na znanje prije nego što ovo stavim u pogon i odem na posao.”).

5

6

Ukoliko možete kombinirati Auto pojas selfie s voljenim selfijem bez majice kao ovaj hmmm… običan… dečko ispod – to je zlato!

7

4. Mutan „selfie“ (zašto???)

8

5. Tek sam se probudila „selfie“ i prirodno sam lijepa selfie (naravno sa full šminkom ali u blagim tonovima, skupim rubljem i sređenom frizurom)

9

Da, svakako se upravo probudila!!!

6. Ili još gore, pravi se da spava – „selfie“.

10

7. „Selfie“ – dijete kao dodatak (dodatni bodovi za carski rez – ožiljak).

11

8. Bolnički „selfie“. (Rijedak dragulj. Što je više cijevi zakačeno na vas, to bolje.)

12

9. “Ja sam na drogama” – „selfie“. (Promatrač ovo također kvalificira kao – pogledaj moju novu frizuru „selfie“.)

13

10. „Duck face (pačje lice)  selfie“ . Najpopularniji selfie kod žena. Misterija! Hej cure, žene! Ne izgledate ljepše kad ovako stavite usne. Izgledate glupo i očajno. Ako je to ono što želite, samo nastavite.)

14

15

11. Trudnički trbuh „selfie“ (Pošaljite ovo svojoj obitelji i prijateljima, a ne cijelom internetu.)

16

I da, uz trudnički trbuh tu je i „duck face“. To je jednorog svih užasnih „selfie“ – a.

12. “Ja imam dovoljno novca da letim avionom – selfie” (i imam slušalice).

18

13. 3D „selfie“ (za ovo je potreban talent).

19

14. Reci nešto što nema veze s ničim „selfie“. (Imali ste zabavnu noć? Oh.)

20

15. “Živim u prljavštini – selfie” (svi ponekad napravimo nered, ali ako objavljujete svoj stan na webu, sredite svoju sobu).

21

Izvor: whydontyoutrythis

ATMA savjetnici čekaju na Vaš poziv!

Brama

ATMA SAVJETNIKBRAMA


SRČANA ČAKRA, KARMA, POVEZIVANJE NA DALJINU, LJUBAV I OPORAVAK VEZA, DUHOVNOST, SRODNE DUŠE, MANTRE

Broj telefona: 060/600-303  KOD 01
Cijena: tel 6,99 kn/min; mob 8,41 kn/min
Prije poziva Brami možete besplatno postaviti pitanje preko Skype-a. Potražite branexy!

Milijana

MILIJANA


DUHOVNI MEDIJ, ANĐEOSKE KARTE, NEGATIVNE EMOCIJE I BLOKADE, KARIJERA, LJUBAV, PRIVLAČENJE OBILJA

Broj telefona: 060/600-303  KOD 02
Cijena: tel 6,99 kn/min; mob 8,41 kn/min


Widget not in any sidebars

Zora

ATMA SAVJETNIKZORA


DIPL. PSIHOLOGINJA, KARMIČKA DIJAGNOSTIKA, BIOTERAPIJA, RAD S DJECOM, TERAPIJA PAROVA

Broj telefona: 060/600-303  KOD 04
Cijena: tel 6,99 kn/min; mob 8,41 kn/min

Nitai

NITAI


26 GODINA ISKUSTVA – ISCJELJIVANJE NA DALJINU, TAROT, ČAKRE, ANĐELI, KRISTALI, LJUBAV, HOROSKOP MAYA

Broj telefona: 060/600-303  KOD 05
Cijena: tel 6,99 kn/min; mob 8,41 kn/min


Widget not in any sidebars

Željko

ŽELJKO


ALTERNATIVE TEHNIKE LIJEČENJA, OBITELJSKO SAVJETOVANJE, JOGA, VEZA EMOCIJE-ZDRAVLJE, DUHOVNOST

Broj telefona: 060/600-303  KOD 03
Cijena: tel 6,99 kn/min; mob 8,41 kn/min


Widget not in any sidebars

POLARIS

POLARIS DISK - Energija koja iscjeljuje i pomlađuje

Vaš doživotni kućni terapeut

POLARIS višestruko pojačava dotok vitalne energije u organizam i potiče ga da se sam izliječi na sasvim prirodan način. Mogu ga koristiti svi ukućani, djeca, vaši ljubimci i vaše biljke.
Možete ga koristiti da punite energetske centre (čakre) koji su zaduženi za opskrbu organa vitalnom energijom ili izravno na bolna mjesta. Možete ga staviti ispod vrča s vodom. Za 30 min dobit ćete moćan ljekoviti napitak. Malom novčanom investicijom dobivate svog doživotnog kućnog energoterapeuta! POLARIS ima neograničeno trajanje.

Cijena: 299 kn - Kupi ovdje

Prethodna objavaČakra ogrlica i brojanica za iscjeljenje sedam čakri
Slijedeća objavaVerificirani programi osposobljavanja
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here