Steve Jobs je u svijetu proglašen za evanđelista digitalnog doba, ali vjerovali ili ne on, je u svom domu zabranjivao korištenje tehnologije, čak i njegovih čuvenih Ipoda.

Novinar  Newyork Timesa Nick Bilton, jednom prilikom je pitao Jobsa: „Tvoja djeca vjerojatno jako vole iPod?“, na što je on odgovorio – da ga ona nikada nisu koristila.

300×250 centar text-39

On i njegova supruga su u kući određivali kada i koliko njihova djeca smiju koristiti tehnologiju.

Zamišljao sam Jobsov dom kao raj za štrebere: da su zidovi gigantski ekrani osjetljivi na dodir, a trpezarijski stol sačinjen od iPoda, rekao je Bilton.

Međutim, članovi obitelji su se više voljeli družiti i raspravljati o povijesti i pročitanim knjigama. Oni su sjedili za dugim kuhinjskim stolom i razgovarali jedni s drugima.

Zvuči surovo, ali zaista je tako, a ovaj trend je naročito popularan kod IT stručnjaka.

U Silicijskoj dolini je trend da inženjeri i drugi IT stručnjaci svoju djecu štite od lošeg utjecaja tehnologije. Oni ih čak šalju u škole gdje se ne koriste računala, kao što je Waldorfska škola u koju tehnologija ne može primirisati.

„Upoznao sam brojne direktore IT kompanija koji su mi rekli sličnu stvar: oni vrlo striktno ograničavaju korištenje tehnoloških naprava svojoj djeci, najčešće potpuno zabranjujući upotrebu svih uređaja radnim danima, i puštajući ih da ih izuzetno kratko koriste vikendom“ rekao je Bilton.

Kris Andreson, bivši urednik magazina Wired i sadašnji direktor kompanije 3D Robotics, otac petoro djece, jednom prilikom objasnio je zašto ljudi koji rade u tehnološkoj industriji drže tehničke naprave podalje od svoje djece:

300×250 centar text-39

„Djeca optužuju mene i moju ženu da smo fašisti i da smo previše zabrinuti zbog tehnologije i žale se da druga djeca nemaju takve zabrane… To je zato što smo osobno upoznati s opasnostima tehnologije. Vidio sam takve stvari osobno, i ne želim da se to dogodi mojoj djeci. “

Juan Williams, osnivač Blogera i Twittera i njegova žena Sarah kažu da umjesto iPoda, njihova dva dječaka imaju stotine knjiga koje mogu čitati kad god požele.

Kako roditelji iz svijeta informacijskih tehnologija određuju pravila upotrebe uređaja?

Djeca mlađa od deset godina najpodložnija stvaranju ovisnosti, ne smiju u tijeku radnog tjedna koristiti nikakve naprave. Vikendom, računala, telefone i tablete mogu koristiti između pola sata i dva sata. Djeca između 10 i 14 godina mogu tijekom radnog tjedna koristiti računala, ali samo za izradu domaćih zadataka.

Leslie Gold, osnivač i direktor Saderland Golda kaže da u njegovoj obitelji postoji pravilo zabrane svih ekrana tijekom radnog tjedna. Ipak, kako djeca rastu, tako im moraju činiti neke ustupke, jer im računala sve više trebaju za učenje.

300×250 centar text-39

Kada su „pametni“ telefoni u pitanju, većina stručnjaka za tehnologiju ne daje ih djeci prije napunjenih četrnaest godina.

„Međutim, jednog pravila pridržavaju se svi – nema nikakvih ekrana u dječjoj sobi. Nikada. Točka.“ kaže Kris Anderson.

Ali Partovi, osnivač kompanije ILike i savjetnik pri Facebooku, kaže da on pravi razliku između „konzumerističkog“ i „kreativnog“ korištenja tehnologije, i djeci dozvoljava samo ovo drugo – stvaranje umjetnosti preko računala ili programiranje.

Za mnogu je djecu važno da u određenoj mjeri nauče kako se koriste računala, ali da ih koriste s poštovanjem.

Omogućite djeci da provode puno vremena vani u prirodi. Možda će vam trenutno zamjerati, ali će vam biti zahvalni kasnije u životu.

Izvor: Telegraf / New York Times / Higher Perspective

POLARIS

POLARIS DISK - Energija koja iscjeljuje i pomlađuje

Vaš doživotni kućni terapeut

POLARIS višestruko pojačava dotok vitalne energije u organizam i potiče ga da se sam izliječi na sasvim prirodan način. Mogu ga koristiti svi ukućani, djeca, vaši ljubimci i vaše biljke.
Možete ga koristiti da punite energetske centre (čakre) koji su zaduženi za opskrbu organa vitalnom energijom ili izravno na bolna mjesta. Možete ga staviti ispod vrča s vodom. Za 30 min dobit ćete moćan ljekoviti napitak. Malom novčanom investicijom dobivate svog doživotnog kućnog energoterapeuta! POLARIS ima neograničeno trajanje.

Cijena: 299 kn - Kupi ovdje

Podudarni sadržaj
PODIJELI
Prethodna objavaNajspiritualniji znakovi Zodijaka: Rakovi su jaki empati, Škorpioni mistici, a Ribe najintuitivnije!
Slijedeća objavaImamo li zaista slobodnu volju ili smo potpuno prepušteni na milost i nemilost sudbine?
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here