Tko je duhovno napredan? Ne samo onaj tko lijepo obavlja sve propisane dužnosti ili ima veliko znanje. Svatko može biti elokventan u predstavljanju svetih spisa ako ima dobro obrazovanje. Ali duhovno napredna osoba nije samo onaj tko lijepo govori već onaj tko živi prema duhovnim principima.

160×600 text-45 desno

On se iskreno brine o dobrobiti drugih, žrtvuje svoj život za dobrobit drugih, prihvaća upute koje dolaze od Boga i Njegovih vjerodostojnih predstavnika i vidi jednakost u svim živim bićima – to je duhovno napredna osoba. Sveta osoba je bilo tko, tko živi po tim principima.

Duhovno napredna ili sveta osoba nije netko tko obrije svoju glavu ili pusti bradu i kosu ili nosi odjeću boje šafrana ili je neoženjen ili hoda unaokolo neodjeven. To nije značenje svete osobe. Svetac je onaj tko je samokontroliran, tko je prijatelj svim živim bićima, tko je jednak prema svakome, tko je samilostan, milostiv, tko je ponizni sluga svih i koji, kad govori, prenosi božje riječi.

Velike svete osobe su istinski ponizne i posvećene služenju Boga te uzdizanju svijesti čovječanstva. Oni djeluju za dobrobit sviju nas i žele nas podučavati i trenirati, bez očekivanja ičega zauzvrat osim ispunjenja kada vide nekoga tko postaje sretan i ispunjen razvijajući svoj odnos s Bogom. Takve nesebične osobe ponavljaju božje riječi koje su čuli od prethodnih duhovnih učitelja.

On ili ona ne koriste intelektualnu gimnastiku kako bi predstavili predivnu filozofiju u svrhu nekakve samoreklame. Druženje s istinskim svetim osobama otvara vrata oslobođenja.

trinad api sunicena
taror iva sahisnuna
amanina manadena
kirtaniya sada hari 

“Sveta osoba je onaj tko je snošljiviji od drveta, ponizniji od travke na ulici, odaje svo poštovanje drugima i nikada ne očekuje poštovanje za sebe.” – Sri Caitanya Mahaprabhu

Prethodna objavaNarukvica ametist rudraksha
Slijedeća objavaKeltski horoskop: Svatko od nas je jedno stablo – koje ste vi?
Radhanath Swami
Rođen u Chicagu 1950-te, u svojim je mlađim danima, u potrazi za duhovnom istinom, slijedio mnoge religijske puteve kao što su judaizam, kršćanstvo i islam. U 19-toj godini odlučio je svoje istraživanje proširiti putovanjima po Europi i Bliskom Istoku, na kraju završivši na Himalajama. Tamo je izvjesno vrijeme slijedio tradiciju šivaizma, a za to vrijeme je došao u kontakt s A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupadom te nekoliko godina kasnije postao njegov učenik. Trenutno putuje Azijom, Europom i Amerikom te poučava mudrost posvećenosti, piše knjige i održava predavanja i seminare. Svoj je život opisao u popularnoj autobiografskoj knjizi "U potrazi za domom".

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here