Kalifornijski znanstvenici su analizirali prehrambene navike kod 73000 osoba i otkrili su da vegetarijanci rjeđe pate od bolesti koji mogu uzrokovati prijevremenu smrt“Vegetarijanskom prehranom se u pravilu smanjuje unos namirnica koje povećavaju rizik od nastanka bolesti srca, bubrega i dijabetesa tipa 2”, izjavio je voditelj istraživanja dr. Michael Orlich.

Smanjenje unosa mesa znači povećanje unosa voća i povrća, koji i trebaju biti osnova zdrave prehrane. Na taj način vegetarijanci smanjuju rizik od nastanka prijevremene smrti, prenosi WebMD. Sudionici su ispunjavali anketu koja je sadržavala pitanja o prehrambenim navikama. Pomoću rezultata ankete, znanstvenici su sudionike mogli podijeliti u 5 prehrambenih skupina:

  • Svejedi
  • Semivegetarijanci – jedu meso i morske plodove najviše jednom tjedno.
  • Laktovegetarijanci – jedu jaja, mlijeko i mliječne proizvode.
  • Pesketarijanci – jedu morske plodove.
  • Vegani – jedu namirnice koje su samo biljnog porijekla.

Tijekom istraživanja je umrlo 2570 osoba, ali vegetarijanci su imali 12% manji rizik od nastanka prijevremene smrti.

Vegetarijanci su bili stariji, ali educiraniji, češće su vježbali, manje konzumirali alkohol i manji broj njih je pušilo cigarete.

Vegetarijanci u većoj mjeri unose dijetalna vlakna pa znanstvenici vjeruju da je to glavni razlog smanjenja rizika od nastanka prijevremene smrti.

Ako se prate sve upute stručnjaka, vegetarijanska prehrana može biti odlična za zdravlje.Važno je unositi sve potrebne hranjive tvari i, ako je potrebno, potražiti ih u suplementima.

http://www.centar-zdravlja.net/zanimljivosti/3785/vegetarijanci-zive-duze/?ref=nf

Podudarni sadržaj

Prethodna objavaDnevni Jyotish Horoskop za 07.06.2013.
Slijedeća objavaDnevni Jyotish Horoskop za 08.06.2013.
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here