Čaj od đumbira i limuna potiče rad probavne vatre, uklanja toksine iz tijela, djeluje na rad i zdravlje probavnog sustava, vraća apetit, smanjuje nadutost, pomaže kod alergija, potiče cirkulaciju, jača imunitet i vraća ravnotežu tijelu…

Responsive text-52 horizontal



Kada je, poput ovih dana, vrijeme promjenjivo te se osjeća veliki dnevni raspon temperatura, izmjena hladnog i vrlo toploga zraka, kada je u zraku vlaga koja pogoduje razvoju bolesti, sreća za čovjeka je ta da postoje jednostavni, prirodni putevi preventivnog djelovanja gdje, redovitom dnevnom navikom, bivamo osnaženi, ali i – djelujemo na zdravlje.

Jedan od takvih rituala koje savjetujem uvrstiti od sada u svoju naviku i s njome krenuti prema, sve hladnijim danima, je ispijanje šalice moćnog i slavljenog ayurvedskog čaja od limuna i đumbira. Iako neki ayurvedski tekstovi savjetuju njegovo ispijanje u količini i do nekoliko šalica dnevno, ja to neću učiniti jer količina ovisi o našim, individualnim potrebama.

No, započeti dan s ovakvim napitkom, itekako je zdrava navika. Jakih okusa koji bude naše energije, ovaj napitak snažno energizira i potiče cirkulaciju. Limun u njemu izvanredno djeluje na stimulaciju žlijezda slinovnica te na rad i zdravlje naših crijeva.

Priprema

Naribajte veći kolut đumbira te prstima iscijedite njegov sok u šalicu za čaj (oko 1 čajna žličica iscijeđena soka). Prelijte đumbirov sok vrućom vodom i pustite ga da odstoji 2-3 minute, a zatim ucijedite i sok od pola limuna. Pridodajte žličicu meda, promiješajte i ispijajte polako, u malim gutljajima.

* Ukoliko patite od alergijskih tegoba, začepljenosti dišnih puteva, sekreta u nosu/sinusima… tada savjetujem sljedeći postupak: U lončić s vodom đumbir narezati ili naribati, a limun ucijediti te sve zajedno dobro prokuhati i pustiti da poklopljeno odstoji 5 minuta. Procijediti i zatim, zaslađeno medom, polako ispijati.

Responsive text-52 horizontal



Ljekovita svojstva

Iznimno je povoljnog djelovanja na rad probavnog sustava te je snažan napitak za čišćenje koji potiče uklanjanje toksina. Potiče rad probavne vatre. Jedno od njegovih vodećih djelovanja je anulomana (djelovanje protiv nadutosti) te vraćanje pravilnog protoka apana vate u tijelu što djeluje na smanjenje probavnih smetnji te vraćanju osjećaja ugode u želucu.

vaj je čaj vrlo učinkovit za liječenje nadutosti, a preporučuje se i osobama smanjenog apetita.

Zbog svojstava zagrijavanja, preporučuje se osobama oslabljene cirkulacije.

Preporučuje se osobama koje pate od poteškoća u radu respiratornog sustava, s povećanom kaphom u tijelu, povećanom sluzi te osjećajem težine.

Responsive text-52 horizontal



Ayurvedske napomene

Okus: amla (kiselo), katu (ljuto)
Kvaliteta: laghu (lagano, svijetlo)
Potencija: ushna (toplo, grije)
Post-probavni djelovanje: amla (kiselo)

Djelovanje na doshe

Umiruje i povoljno djeluje na Vata i Kapha doshu. Povećava Pitta doshu te savjetujem piti vrlo umjereno te iz sastava izbaciti limun ili ga staviti tek par kapi.

Senka Kušer-Mijić, ayurvedski terapeut, intuitivni dijagnostičar
ayurveda4you.net
*** Mogućnost prijave na ayurvedsku i intuitivnu dijagnostiku te pregled programa / aktivnosti do kraja godine – pogledajte ovdje.

Podudarni sadržaj

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here