Iako se rajčice mogu pripremati na različite načine, odlučila sam ih pripremiti  na malo drugačiji način. Rajčice sam napunila kvinojom i špinatom, zapekla ih u pećnici i poslužila uz osvježavajuću salatu od krastavaca, češnjaka i grčkog jogurta. Rezultat je bio i više nego fantastičan. Svi su ukućani bili zadovoljni i jelo je nestalo u trenu.

300×250 centar text-39

Najčešće spominjani sastojak rajčica je likopen, biljni pigment koji rajčici daje crvenu boju Likopen je najjači antioksidans iz skupine karotenoida i vrlo je učinkovit u borbi protiv slobodnih radikala koji svakodnevno prijete našem  organizmu.

Kvinoja je sjeme koje nazivaju i pseudožitaricom,  malo poznata i zastupljena u našoj prehrani. Bogata je proteinima ( vegetarijancima služi kao dio zamjene za meso) i vlaknima te povećava i održava osjećaj sitosti duže vrijeme. Kvinoja  je bez glutena pa je mogu konzumirati i osobe oboljele od celijakije.

160×600 text-45 desno

Sastojci

  • 6 srednje velikih tvrdih rajčica
  • ½ šalice kvinoje, nekuhane
  • 2 šake svježeg špinata
  • 1 manji luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 4 jušne žlice djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 čajna žličice začinske biljne soli
  • ½ čajne žličice crvene mljevene paprike
  • himalajska sol, crni mljeveni papar – po želji

* šalica = 2,5 dl

Priprema

  1. Skuhajte kvinoju i višak vode ocijedite. Ostavite da se ohladi.
  2. Uključite pećnicu na 220 º C.
  3. Očistite, operite i posušite svježi špinat. Narežite ga na komadiće.
  4. Operite i posušite rajčice te im odrežite gornji dio. Izdubite rajčice (ja sam to radila žlicom za vađenje sladoleda, ako nemate takvu žlicu upotrijebite oštar nož i običnu žlicu). Sadržaj izdubljene rajčice narežite na manje komadiće .
  5. Narezani luk i češnjak lagano propirjajte na 2 žlice maslinovog ulja , dodajte narezani špinat i ostatak izdubljene rajčice. Pirjajte na laganoj vatri dok špinat ne omekša (oko 5 minuta).
  6. U ovu mješavinu umiješajte kuhanu kvinoju te dodajte začine; začinsku biljnu sol, crvenu mljevenu papriku, himalajsku sol, papar. Dobro promiješajte.
  7. Izdubljene rajčice punite pripremljenom mješavinom. Punjene rajčice staviti u nauljeni kalup. Poklopite s gornjim dijelovima odrezanih rajčica.
  8. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 220 º C oko 30 minuta.
  9. Izvadite iz pećnice i ostavite malo ohladiti.

Servirajte uz neku sezonsku salatu! Moj prijedlog je salata od krastavaca, češnjaka i grčkog jogurta.

Ivanku Brček, Zdravu.ivu pratite na njenom blogu, Facebooku, Instagramu i Pinterestu

Responsive text-61



Podudarni sadržaj
PODIJELI
Prethodna objavaDnevni Jyotish Horoskop 27.07.2017.
Slijedeća objavaParamatma – Bog u našem srcu
Zdrava Iva

Dobrodošli u moju virtualnu kuhinju gdje možete pronaći recepte zdrave hrane!

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here