Orhideja phalaenopsis – jedna je od najljepših sobnih biljaka. U pravilu je kupujemo kada je u cvatu. Vremenom cvjetovi opadaju, a vlasnici orhideja počinju se pitati rade li nešto pogrešno.

300×250 centar text-39

U ovom članku uspesnazena.com donosi zašto orhideja ne cvjeta i i kako se to može popraviti.

Prosječna duljina cvatnje orhideje phalaenopsis  je 3 mjeseca. Obično cvjeta dva ili tri puta godišnje. Pauza između cvatnje može biti odgođena i za nekoliko mjeseci.

Kako bi uživali u češćem cvjetanju ove biljke pomoći će sljedeći savjeti.

♦ Stvorite orhideji temperaturnu razliku: stavite je preko noći na prohladno mjesto (do 15 stupnjeva)

♦ Smanjiti količinu dušika u prihrani. Fosfor treba imati prednost, jer u stvari, on stimulira cvatnju.

♦ Vlažiti zrak oko biljke.

Novi za clanke 75♦ Premjestite biljku na 5 dana na tamno mjesto. Kroz tri tjedna orhideja treba pustiti pupoljke. Ovaj način je pogodan samo za odrasle i zdrave biljke.

♦ Umjesto zalijevanja preporučuje se da se u lonac s orhidejom stavi par kocki leda, tako će ona brže procvjetati.

♦ Ako primijetite da kod nerascvjetale orhideje aktivno rastu korijenje ili listovi, znači da ima odgovarajući način razvoja. Dok se ovaj period ne završi, biljka neće procvjetati. Budite strpljivi.

300×250 centar text-39

Najbitnija stvar je – osigurajte svojoj biljci odgovarajuću njegu. Ona voli puno svjetlosti i plaši se pretjerane vlage. Za vrijeme cvatnje zalijeva se po malo, dva puta tjedno, a za vrijeme mirovanja – dovoljno je i jednom tjedno.

Možda imate svoje tajne pri održavanju ove ljepotice, ne zaboravite da ih podijelite s nama u komentarima.

uspesnazena.com

DANVANTARI AJURVEDA

DANVANTARI AJURVEDA

Velika knjiga o Ajurvedi

Knjiga detaljno opisuje sve aspekte Ajurvede: povijest Ajurvede, proces stvaranja, prakriti, mahabhute, doše i male, ajurvedsku dijagnostiku, različite vrste ajurvedskih tretmana i ajurvedske proizvode.
Naučiti će vas kako da izračunate svoju tjelesnu konstituciju, izbalansirate prehranu, poboljšate svoj život, u slučaju neophodnosti dijagnosticirate zdravstveni problem i pronađete potreban lijek.

Cijena: 232,00 kn - Kupi ovdje

Podudarni sadržaj

Prethodna objavaDnevni Jyotish Horoskop 27.10.2017.
Slijedeća objavaNemojte se prepustiti ponižavajućim navikama ovog svijeta
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

3 KOMENTARA

  1. Ja imam oko 200-stinjak orhideja,svima su uvjeti jednaki.komentari gore su ok što ste naveli.Jedino čime se ne slažem je dodavanje leda i stavljanje biljke u mrak,to po meni nije logično jer ne vjerujem da to može pomoći.
    Svoje biljke u zimsko vrijeme samo zalijem da dobiju potrebnu vlagu, ljeti ih potapam na pola sata dva puta tjedno i sve su zdrave i zahvalne za tretman koji dobiju.

  2. Moja orhideja ima dovoljno svetlosti ali cvjetovi opadaju.Zaljevam je jednom sedmicno.Svi komentari su ok.Dobto dodju da misljenja razmijene.

    • Na koji nacin ju zalivate? Ja potapam jednom nedeljno sat vremena drzim u vodi. Zimi ako nije vruce u prostoriji cak jednom u dva tjedna potpim. Onda ostavim da se iscede. Ne drzim je na prozoru ali imaju dovoljno svetlosti.

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here