Uvodna radionica Anan-Do tai chija & chi kunga:
‘KULTIVIRANJE TIJELA, UMA I DUHA KROZ POKRET, MISAO I TIŠINU’
U organizaciji Do Centra, u Zagrebu se u petak 01.03.2019. održava besplatna radionica Anan-Do tai chija i chi kunga!

atma.hr – 45

Datum: 01.03.2019. (petak)
Mjesto: Prostor CIR-a, 1. kat
Adresa: Gundulićeva 19, Zagreb
Vrijeme: 20:15 – 21:45
Voditelj: Boro Ranitović, Anan-Do majstor
Potrebna oprema: komotna odjeća i čista obuća za dvoranu
Cijena: Besplatno
Molimo, svoj dolazak najavite na mail [email protected] ili SMS porukom na broj 095 90 121 05.

Za tai chi chuan, kao odraz dalekoistočne kulture, mnogi su čuli. Radi se o fizičko-mentalnoj disciplini, utemeljenoj na tradicionalnoj kineskoj medicini, borilačkim vještinama i filozofiji. Milijuni istočnjaka, ali i zapadnih zaljubljenika, svakodnevno vježbaju ovu suptilnu, nenasilnu, energetsku vještinu, uspostavljajući sklad koji nadilazi ljepotu tek fizičkog pokreta.

Anan-Do metodu je uspostavio Shifu Damir Tenodi u suradnji sa svojim Učiteljem, Majstorom Anandom te uz svesrdnu pomoć Vesne Tenodi. U toj metodi se tradicionalne forme povezuju s potrebama današnjice i prožimaju s Učenjem Majstora Anande. Pri vježbanju ne postoji dobna granica. Lagane su za pamćenje, a njihovo je djelovanje na cijeli organizam od velike koristi.

“Tai chi chuan je bez ikakve sumnje jedna od najprofinjenijih drevnih disciplina i krajnji proizvod ljudskog uma. …Pomaže na stotinu načina, a ne može nam naškoditi niti na jedan!”
Shifu Damir Tenodi

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje tai chi chuan kao vrlo djelotvornu preventivnu metodu u očuvanju zdravlja modernog čovjeka. Ne odveć zahtjevni pokreti Anan-Do tai chi chuana među ostalim pridonose i jačanju vitalnih organa, kontroli ravnoteže, koordinaciji pokreta, pravilnom držanju, regulaciji tlaka i disanja, te smanjenju stresa i konačno općem poboljšanju koncentracije i kondicije. Stoga nije čudno da sve veći broj zdravstvenih klinika u svijetu koristi tai chi chuan i kao terapiju u ozdravljenju.

U današnjem svijetu, punom užurbanosti i stresa, tai chi može pomoći u sprječavanju niza psihosomatskih bolesti, posljedica modernog načina življenja. Preventivni zdravstveni aspekt tai chi chuana od velikog je značaja za svu populaciju, posebno za osobe narušenog zdravlja. Za vježbače koji žele napredovati kroz zdravstveni aspekt, tai chi chuan pored pokreta, pruža i znanje iz akupunkture i energetike.

atma.hr – 45

Osobe koje preferiraju meditaciju u toj će vještini prepoznati odličnu metodu umirivanja duševnog stanja. Anan-Do tai chi chuan je, pogotovo u ovom modernom vremenu, idealna vježba za otklanjanje napetosti. Pored toga, ova graciozna metoda pruža naprednijim vježbačima uvid u mogućnost samorazvoja i u suptilnijim čovjekovim aspektima.

Ove drevne i vrlo fine energetske metode se oslanjaju na ideju poznavanja toka kruženja energije (chi) tijelom, kao što to čini i akupunktura, te koncepata yina i yanga, dvije elementarne suprotnosti, svugdje prisutne u prirodi. Pored uravnoteženja tjelesnih energija, upućuju i na otkrivanje čovjekovih još suptilnijih aspekata. Stoga se vrijednosti pokreta tijela i misli uma prepoznaju i kroz otvaranje ka sve suptilnijim utjecajima.

Vježbanjem ovih metoda moguće je, pored djelovanja na fizičkom i energetskom planu, djelovati i na planu emocija i našeg raspoloženja. Počinjemo se kvalitetnije opuštati, što doprinosi boljem usklađivanju s ostalim aspektima kojima je um nadređen.

Znatan doprinos u zdravstvenom aspektu je djelovanje i kroz vegetativni živčani sustav koji je zadužen i za regulaciju stresa. Usklađivanjem rada simpatičkog i parasipatičkog živčanog sustava pozitivno djelujemo i na psihosomatske kronične bolesti kojima je izvor i stresni način življenja.

Disciplinirano i ozbiljno bavljenje ovim metodama značajno pomaže u regulaciji stresa i depresije, kao značajnih faktora koji u ovom modernom i sve više otuđenom svijetu utječu na homeostazu, odnosno na ukupno uravnoteženo zdravstveno stanje osobe.

Budući da postaju sve poznatije i cjenjenije u svijetu, sad i građani Zagreba imaju još jednu mogućnost upoznati ove nesporno, vrlo korisne, dobre, i lijepe terapeutske vještine te sve blagodati koje one sa sobom nose – kako na fizičkom, tako i na emocionalnom, energetskom, mentalnom i duhovnom planu.

Dođite i upoznajte vještine koje se u našoj udruzi njeguju već gotovo 30 godina! Jednako ste dobro došli i kao početnici i kao napredniji vježbači svih dobnih skupina.

Podatci o kontinuiranim treninzima:
Termini: Ponedjeljak i petak od 20:15 do 21:45
Mjesto: Prostor CIR-a, 1. kat
Adresa: Gundulićeva 19, Zagreb
Voditelj: Boro Ranitović, Anan-Do majstor
Mentor: Shifu Damir Tenodi
Potrebna oprema: komotna odjeća i čista obuća za dvoranu
Cijena: mjesečna članarina (250 kn)
Molimo, svoj dolazak najavite na mail [email protected] ili SMS porukom na broj 095 90 121 05.

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here