atma.hr – 45

6 dana ljetni Dharma yoga retreat na otoku Hvaru

2-8. kolovoza, 2020
SUMMER YOGA RETREAT HVAR

sa Sandrom Petrom

Usred ljetne sezone pripremili smo za vas 6 dana yoga retreat na otoku Hvaru za 8 osoba u predivnoj atmosferi H V A R E N O  holidays & retreats! Osim prijevoza do otoka Hvara sve drugo vam je potpuno omogućeno na retreatu (smještaj, hrana, yoga tečaj). U blizini su razne lijepe plaže i Stari Grad (3 km), a avanturistički duh se može upotpuniti biciklima ili skuterima za istraživanje okolnih mjesta.

Provedite 6 dana na otoku Hvaru uz potpunu yoga praksu i povlačenje od urbanog života i stresa. Voditeljica programa Sandra Petra Pintarić prenijet će vam znanje preko učenja legendarnog yogija Sri Dharma Mittre. Očekuje vas cjelovita jutarnja praksa Dharma Yoge, tradicionalnih Hatha Yoga tehnika (asana, pranayama, bandha, mudra, kriya) te večernje tehnike pranayama, posebne Psychic Development tehnike te meditacije koje su dio svakodnevnog programa.

Posebnost ovog retreata je mala i intimna grupa polaznika te mnogo osobnih asistencija, savjeta i vodstva učiteljice.

Bez obzira da li ste početnik u jogi ili iskusni praktikant Sandra će i u mješovitoj grupi prilagoditi vašu praksu tako da možete naučiti potrebno s razumijevanjem, biti inspirirani i napredovati u osobnoj praksi.

DHARMA YOGA JUTARNJA PRAKSA

atma.hr – 45

Dva sata jutarnje prakse za mješovitu grupu polaznika u kome se tijkom sata pokazuju različite varijacije yoga položaja kako bi svatko mogao prilagoditi praksu i postepeno napredovati.

U warm up praksu uključena je dinamična Shiva Namaskar Vinyasa nakon koje slijedi praksa asana. To je proces koji potiče protok životne energije (prane) kroz kralježnicu i izvire duboko u svim područjima fizičke, metaboličke, psihičke i intuitivne ravnoteže. Promiče koncentrirani sklad unutar svih tih slojeva kako bi se postiglo blistavo zdravlje. Na kraju vas očekuje duboka relaksacija.

Satovi će biti vođeni na nekoliko zanimljivih načina (od tradicionalne Hatha yoge, Vinyasa stila te rada s energetskim tijelom, čakrama i nadijima.

PRANAYAMA & KRIYA PRAKSA

Pranayama je svjesno i voljno upravljanje životnom silom (pranom) kroz rad s dahom, što je osnovni dio prakse hatha yoge. Jogiji vjeruju da pri udisanju ne primamo samo kisik nego i pranu, za koju se smatra da je Božanska energija koja daje život svemu živom. Pranayamom se upravlja s pranom, a glavni izvor prane je dah. Dah je jedno od najmoćnijih sredstava putem kojeg možemo otkloniti stres i gotovo 70% otpada iz našeg tijela. Radit ćemo razne tehnike pranayama i kriya, od tradicionalnih iz Hatha yoge do onih iz Laya i Kundalini yoge. Mnogo je pranayama tehnika i njenih dobrobiti a osmišljene su s posebnim namjerama (od promjene svijesti, čišćenja aure, nadija i buđenja čakri, za pročišćavanje, iscjeljivanje i zdravlje, podizanje temperature tijela, hlađenje i sl.). Na ovom retreatu prolazimo kroz teoretski i praktični dio pranayama, a na kraju ćete dobiti upute za kućni program. Učit ćemo: što je prana (vitalna životna energija), koji su glavni izvori prane za čovjeka i kako ih možemo koristiti, kako prana teče unutar tijela, kako prehrana utječe na stanje i kvalitetu naše prane, što je pranayama, o unutarnjim gibanjima daha i prane te njihovoj regulaciji, koje su potrebne kvalifikacije da bi se prakticirala pranayama, osvješćivanje daha i procesa disanja na fizičkom i suptilnom nivou, kako pranayama utječe na um (misli, emocije, fokus), kumbhaka (zadržavanje daha) na ugodan i pravilan način, bandhe (jogijski lokoti) i mudre (jogijski pečati) kao tehnike povlačenja pažnje prema unutra i moćni energetski pokretači u pranayami. Tehnike koje se uče na retreatu su tradicionalne Hatha yoga, kriya i kundalini yoga prakse. Prenose se stoljećima, osobno s učitelja na učenika. Dolaze iz linije učenja Sri Dharma Mittre i njegovog gurua Sri Swami Kailashanande (Yogi Gupta) himalajskog yogija.
Duboka relaksacija obnavlja sve naše sustave koji postaju zdravi i uravnoteženi. Duboko opuštanje otklanja napetost i umor fizičkog tijela, normalizira cirkulaciju kisika, krvi i životne energije (prane. Podupire se tijelo da se vrati prirodnim iscjeljujućim sposobnostima. Duboka relaksacija umiruje uzburkane valove uma i emocija te nas okreće da pogledamo prema unutra, svojoj duši.

Yoga Nidra ili “Joga spavanja” je jedna od najpoznatijih tehnika povlačenja pažnje od tijela i osjetila (pratyahara). Ona je duboko opuštajuća tehnika kao oblik svjesnog spavanja u kojem je prisutna vanjska i unutarnja svjesnost za razliku od spavanja. Yoga nidra razvija sposobnost vizualizacije čime se potiče aktivnost podsvjesnih dijelova uma. Yoga nidra može poslužiti u razne svrhe, od dubokog opuštanja fizičkog tijela i uma, regeneraciju, samoiscjeljenja, promjene navika i obrazaca karaktera do duhovnog iskustva.

Tehnika Psychic Development je jedinstvena tehnika psihičkog razvoja i potencijala koja će omogućiti da se postigne mir uma, kontrola emocija i preoblikovanje mentalnih obrazaca koji privlače i određuju okolnosti u našim životima. Ovo je drevna tehnika koja se stoljećima usmeno prenosi s učitelja na učenika. Psihički razvoj je dio joge koji se bavi razvojem mentalnih i psihičkih sposobnosti. Čovjek je psihičko biće i stoga stvara svoju okolinu psihički (svjesno ili nesvjesno). Predmeti, stvari, osobe i okolnosti u njegovom životu obično privlače mentalne obrasce u svojoj podsvijesti. Kod mentalnih projekcija kroz ovu tehniku te psihički i duhovni razvoj, možemo izbjeći gubljenje vremena na zablude u akcijama zbog uplitanja nižeg uma (materijalna priroda) koji se probija kroz bezbroj problema i slabih, nekreativnih misli. Ova tehnika jača um i postajemo manje osjetljivi na negativne vibracije, mijenja psihičke obrasce uma, jača koncentraciju i moć imaginacije, čini misli pozitivnim i kreativnim, pomaže promijeniti i poboljšati uvjete i okolnosti u životu, donosi mir i pomaže u duhovnom razvoju, pročišćava 72.000 nadija (psihičkih kanala) te jača auru od tuđih energetskih utjecaja. Razvijanjem psihičkih potencijala naše želje i namjere postaju realnost. Sandra je jedina inicirana učiteljica ove divne i moćne tehnike u Hrvatskoj, osobno je prakticira 10 godina i rado prenosi drugima koji su spremni primiti znanje i raditi na sebi.

atma.hr – 45

Hvareno KAMENA KUĆA za Retreat

Ova tradicionalna seoska kuća datira iz 19. st. Dizajnirana za obiteljski život u selu, imala je glavnu kuću, bunare za vodu i kamene kućice za držanje stoke i skladište. Bilo je prostora za kuhanje, pravljenje maslinovog ulja i preša za vino. Dugi niz godina kuća je bila ruševina. Obnova je uključivala obnovu kamenih zidova i tradicionalnih drvenih stropova prije ugradnje vodovoda, struje, kamenih okvira, drvenih vrata i prozora, te moderne pogodnosti poput vlastitih soba i joga studija u stilu potkrovlja. Spavaće sobe bile su individualno uređene i namještene. Obnova pokazuje razvoj potpuno devastirane ruševine do vrlo fine konstrukcije nekoliko tradicionalnih povezanih kamenih objekata.

Detaljne informacije za retreat na Hvaru na linku:  http://www.dharmayogazagreb.com/6-dana-ljetni-yoga-retreat-na-hvaru.html

Sandra Petra Pintaric
Tel: +385 95 3567 899
E-mail: [email protected]

The House of Dharma (Kuća Dharma joge)
Dharma Yoga Center Zagreb & Zagreb Yoga School
Pavla Hatza 10, 10000 Zagreb
www.dharmayogazagreb.com
E-mail: [email protected]

Sandra Petra Art, Laxmi design Zagreb
www.vastuhealingarts.com

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here