Svjetski dan zaštite životinja, obilježava se svake godine 4. listopada. Prvi puta počeo se obilježavati 1931. godine tijekom konvencije ekologa u Firenci, a njegov je cilj bio upozoriti na položaj ugroženih životinja. Od tada do danas obilježava se u svim zemljama. Udruge za zaštitu životinja globalno obilježavaju taj dan kako bi povećale svijest o problemima životinja te potaknule ljude na razmišljanje o tome kako se odnose prema životinjama.

52
Ugroženost životinjskih vrsta

Po podacima svjetskih organizacija, svaki dan nestanu stotine životinjskih vrsta, a najugroženije su morske kornjače, gorile, pande, slonovi, kitovi, tigrovi… Životinje uglavnom ugrožava čovjek. U svijetu je poznato oko 1,8 milijuna životinjskih vrsta, a pretpostavlja se da ih je gotovo stotinu puta više.

Zbog posebnog zemljopisnog položaja, na razmeđi nekoliko biogeografskih regija, te karakterističnih klimatskih i geomorfoloških uvjeta, Hrvatska je jedna od najbogatijih europskih zemalja po biološkoj raznolikosti.

Velika raznolikost kopnenih, morskih i podzemnih staništa rezultirala je bogatstvom vrsta i podvrsta te znatnim udjelom endema. Broj do danas poznatih vrsta u Hrvatskoj procjenjuje se na 38.000, ali stvaran broj zasigurno je veći, ističe Ministarstvo kulture.

Primjerice, u posljednjih šest godina otkriveno je novih 199 kopnenih svojti, 205 slatkovodnih i 20 svojti morskih beskralježnjaka. Otkrivene su i tri za znanost potpuno nove vrste riba. U Ministarstvu drže kako to pokazuje da je stvarna bioraznolikost u Hrvatskoj mnogo veća no što to pokazuju postojeći službeni podaci.

U Hrvatskoj obitava velik broj vrsta ugroženih u Europi, što je povezano s očuvanim staništima.

Po Crvenom popisu, ugrožena je ukupno 1131 vrsta kralježnjaka, leptira, vretenaca, podzemne faune, vaskularne flore i gljiva.

Temeljem Zakona o zaštiti prirode divlje vrste proglašavaju se strogo zaštićenim i zaštićenim na temelju njihove ugroženosti i međunarodnih ugovora koje je Hrvatska preuzela. Kršenje zakona kažnjivo je od tisuću do milijun kuna.

U Hrvatskoj je strogo zaštićen veliki broj vrsta iz skupine sisavaca, poput vuka i risa, sve vrste šišmiša, dvije vrste dupina koje se pojavljuju u Jadranu, ali i sve vrste dupina i kitova koji se u njemu slučajno zateknu, zatim velik broj ptica, gmazova, kornjača i vodozemaca. (hr.wikipedia.org)

Tu bismo, naravno, htjeli dodati i ugroženost domaćih životinja kojima se ljudi hrane. Čovjek može potpuno zdravo živjeti bez jedenja mesa ubijenih životinja. Njihovo ubijanje zbog prehrane je nepotrebno. Zamislite, ubijanje je nepotrebno, ali čovjek, bez obzira na to, i dalje ubija!?

52
Nametnuto nam je jedenje mesa toliko uvriježeno u društvu, a neosnovana zabrinutost oko nedostatka mesne ishrane toliko izražena da se još uvijek mnogi zaprepaste kad im netko spomene da je vegetarijanac misleći: “Paziš li što jedeš, tko zna hoćeš li preživjeti, hoće li ti se dijete dobro razviti…” Raznolika vegetarijanska ishrana, koju nije teško primijeniti je daleko zdravija od mesne, a za protupropagandu su zaslužni mediji te mesna i farmaceutska industrija vođene profitom.

Milijarde životinja godišnje se ubijaju zbog hrane. Milijuni se ranjavaju, progone i ubijaju u lovu. Milijuni se ubijaju u raznim pokusima i istraživanjima. Milijarde riba umire u mukama uhvaćene u mrežu ili na palubama brodova, na udicama ili probijenie harpunima, kao i brojni morski sisavci i morski psi. Milijuni krznaša se ubijaju, a krzna i koža im se dere te se od toga pravi odjeća. Milijuni pate i umiru u kavezima, u cirkusima, na lancima, u krletkama ili napušteni na ulici.

Pokušajte barem danas postati svjesniji čovjekovog i svog osobnog ophođenja prema tim predivnim bićima koja nisu puno različita od nas i napraviti barem jedan mali korak u zaustavljanju (ne)ljudskog i bezumnog nasilja nad njima…

Prethodna objavaHerbie – nekadašnji “borac za slobodu” danas igra nogomet
Slijedeća objavaŠto zubi govore o vašem zdravlju?
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.