SPLIT – otvoreno predavanje: Krivnja, naš unutarnji saboter, 05.11.2019. u 18:00

atma.hr – 45

Da li se stalno osjećamo krivi za nešto? Dijete nam ima poteškoće, a mi se gušimo u krivnji i osjećaju nemoći? Mama nas gnjavi, a ja ne mogu reći ne jer se ne želim osjećati kriva? Partner je došao kući, užasno loše volje, a ja se pitam – što sam sad skrivila? Odbila sam prijatelja, jer nisam mogla ili imala vremena za njega, i sad me danima pere krivnja? Netko je podigao glas na nas i optužuje nas neopravdano, a mi se povučemo, jer duboki osjećaj krivnje ne dozvoljava da se izborimo za sebe i zaustavimo osobu, bez obzira što nismo ništa pogriješili?

Ili nam je toliko zastrašujuća „ta krivnja“ da ne preuzimamo odgovornost niti tamo gdje bi trebali, već uvijek pokušavamo naći krivca u drugome i stalno se nešto pravdamo kako ne bi ispali krivi? Pa se pravdamo šefu, mužu, prijatelju kako ne bi ispali krivi za nešto, jer nismo dostupni, savršeni, uvijek na raspolaganju?
Da li krivimo sve oko sebe za nezadovoljstvo u našem životu i naše probleme? Bude nam malo lakše, ali zadovoljstvo izostaje jer su problemi i dalje tu. Da je muž drugačiji, sve bi bilo lakše. Da bar šef nije takav, ja bi onda….

Možda smo vrhunski manipulatori pa nabacujući krivnju mužu, kolegi, djetetu… pokušavamo napokon popraviti stvari i dobiti ono što želimo? I onda zadovoljstvo što je napokon po mome nije potpuno, jer nešto i dalje nedostaje.
Zašto je tako? Zašto je krivnja toliko prožela skoro sve dijelove našeg života

Svi imamo potrebu za zadovoljstvom i za užitkom. Osjećaj nezadovoljstva i nedostatka uživanja u životu postaje sve češći. Koliko puta čujete: Imam sve, obitelj, zdravlje, posao, ali nešto fali. Ili – još samo da završim faks, nađem posao, udam se… pa ću biti zadovoljna. Problem je što zadovoljstvo i užitak nikako da dođu. Jedan od najčešćih uzroka da ne možemo uživati u životu je krivnja.

Osjećaj krivnje koji nas prati kroz život ili konstantno okrivljavanje drugih za situacije u kojima se nalazimo su vrlo česte pojave, i ne postoji jednostavna formula da razriješimo takve probleme u svom životu.

Ono što je potrebno je u stvari početi negdje.
Ima stara poslovica: „Upoznaj neprijatelja da bi ga lakše pobijedio“.
Ja bi je prevela :“Upoznaj sebe da bi se lakše sprijateljio (prestao boriti) sa sobom“.
Pa ćemo za početak na predavanju razotkriti krivnju, njenu stvarnu funkciju i iskrivljenja koja dovode do toga da nam svjesno ili nesvjesno otežava život i udaljava nas od onoga što svi želimo i trebamo – unutarnjeg mira i zadovoljstva.

Gdje nastaje problem, zašto, i kako poboljšati kvalitetu svog života – sve to možete čuti na besplatnom predavanju u organizaciji IPD-centra iz Zagreba.

Kada: utorak 05.11.2019. u 18:00
Gdje: Hotel Park u Splitu, Hatzeov perivoj 3
Predavačica: Marija Meter, terapeut integralne tjelesne terapije
Ulaz je slobodan.
Prijave su obavezne na [email protected]

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here