Već svi znaju da industrijski prerađena hrana obično ima višak šećera, soli, nezdravih masti, konzervansa i drugih aditiva. No, ono što možda ne znate o takvoj hrani je opseg razaranja kojeg može iskaliti na vašem tijelu – ali to je strogo čuvana tajna koju prerađivačka prehrambena industrija ne želi da izađe na vidjelo. Ukratko, iako takva hrana možda može imati dobar okus i biti jednostavna za pripremu, kada ju jedete, vi ustvari mijenjate tu “praktičnost” za komadić svog zdravlja.

Članak Donne Gates, autorice knjige “The Body Ecology Diet”,  govori o 10 razloga zašto možda želite razmisliti sljedeći put kad budete u iskušenju jesti industrijski prerađenu hranu.

1. Stvara ovisnost i uzrokuje prejedanje

Prerada namirnica modificira ili uklanja važne komponente hrane, kao što su vlakna, voda i hranjive tvari, mijenja način na koji se probavljaju i asimiliraju u tijelu.

Za razliku od cjelovitih namirnica, koje sadrže mješavinu ugljikohidrata, masti, proteina, vlakana i vode koji će vam pomoći da se osjećate zadovoljno, prerađene namirnice stimuliraju dopamin, neurotransmiter koji čini da se dobro osjećamo iako hrani nedostaje hranjivih tvari i vlakana. Ovaj umjetno stimulirani dopamin može dovesti do prejedanja i, u konačnici, ovisnosti o takvoj hrani.

2. Povezana je s pretilosti

Prerađena hrana gotovo zajamčeno sadrži aditive koji su povezani s pretilošću. To uključuje monosodium glutamat (MSG), kukuruzni sirup s puno fruktoze, umjetna sladila i još mnogo toga. Plus, rafinirani ugljikohidrati kao što su prerađene žitarice za doručak, peciva, vafli, pereci i većina drugih peciva brzo se razgrađuju u šećer. To povećava razine inzulina i leptina, te doprinosi otpornosti na inzulin, što je primarno temeljni čimbenik gotovo svake kronične bolesti i stanja poznata čovjeku, uključujući i debljanje.

3. Narušava načela kombiniranja hrane

Neki nutricionisti, kao što su Wayne Pickering, vjeruju da jedenje hrane u određenim kombinacijama pomaže vašem tijelu odnosno njegovom probavnom procesu da radi učinkovitije i apsorbira više hranjivih tvari. Prema jednoj njegovoj tezi, jesti proteine i škrob zajedno, što je uobičajeno kod prerađene hrane, inhibira probavu i dovodi do truljenja hrane u crijevima, kiselim uvjetima u krvi i podupire patogene u crijevima koji uzrokuju bolest.

4. Dovodi do neuravnoteženog tjelesnog eko-sustava

Mikroorganizmi koji žive u vašem probavnom traktu vrlo su važan dio “unutarnjeg ekosustava” koji utječe na bezbroj aspekata vašeg zdravlja. Prerađena hrana remeti ovaj sustav, potiskivajući blagotvornu mikrofloru, što dovodi do probavnih problema, žudnje za hranom i kroničnih bolesti. Blagotvorni organizmi u vašim crijevima napreduju na cjelovitoj, neprerađenoj hrani.

5. Štetna je za vaše raspoloženje i vaš mozak

Promjene raspoloženja, problemi s memorijom pa čak i depresija su često posljedica prehrane koja se sastoji od prerađene hrane. U stvari, najveća koncentracija serotonina, koji je odgovoran za kontrolu raspoloženja, depresije i agresije – je u vašim crijevima, a ne u mozgu! Vaša crijeva i mozak zapravo rade u tandemu, utječući jedan na drugoga. To je razlog zašto vaše crijevno zdravlje može imati tako snažan utjecaj na vaše mentalno zdravlje i obrnuto – jer jedenje prerađene hrane može naštetiti vašoj crijevnoj flori te imati duboko negativan utjecaj na vaše raspoloženje, psihičko zdravlje i ponašanje.

6. Potiče jedenje usput i na brzinu

Prerađena hrana je brza i jednostavna, ‘savršena’ da je zgrabite kada ste u pokretu. No, jesti na putu, ili dok ste u multi-taskingu, može uzrokovati da izgubite dodir s vašim tijelom i njegovim prirodnim signalima koji vam govore da ste siti, što dovodi do prejedanja i debljanja. Također je teže za vaše tijelo da probavlja pravilno kada se užurbano bavite drugim poslovima.

7. Sastav na kutiji može biti zavaravajući

Prerađena hrana može biti označena kao ‘prirodna’ ili ‘bez šećera’, ali to ne znači da je zdrava. Na primjer, oznaka „prirodna hrana“ na dekleracijama prerađene hrane nema standardne definicije i stvarno nema značaj. “Prirodno” je tu besmisleno jer pravno gledajući, ta hrana može biti genetski modificirana, puna pesticida ili s kukuruznim sirupom, puna aditiva, konzervansa i umjetnih sastojaka.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) također omogućuje takvim proizvođačima hrane da koriste oznake za apsurdno male servirne porcije na kutijama, što vam stvara lažni osjećaj sigurnosti kada je riječ o određivanju koliko masnoće, šećera ili toksina, kao što su trans masnoće, zapravo konzumirate.

8. Mesne prerađevine su povezane s karcinomom

Mesne prerađivine su one koje su konzervirane dimljenjem, soljenjem ili dodavanjem kemijskih konzervansa, što uključuje pršut, slaninu, šunku, parizer, salamu, mortadelu, čajnu, paštete, hrenovke, kobasice i hamburgere… Osobito su problematični nitrati koji se dodaju tom mesu kao konzervans, boja i okus.

Nitrati koji se nalaze u prerađenom mesu često se pretvaraju u nitrozamine, koji su jasno povezani s povećanim rizikom pojavljivanja određenih vrsta raka. Takvo meso se obično kuha na visokim temperaturama te može sadržavati čak 20 različith vrsta heterocikličkih amina ili HCA, a te tvari su također povezane s rakom.

9. Može povećati rizik od neplodnosti i pothranjenosti

Budući da su prerađenoj hrani oduzeti hranjivi nutrijenti koje vaše tijelo treba, vi možete jesti veliki broj kalorija, ali će vaše tijelo i dalje biti pothranjeno. U samo tri generacije, nutrijentima manjkava prehrana može dovesti do neplodnosti, koja je danas u porastu. Plus, prerađene namirnice često sadrže genetski modificirane sastojke, koji su također povezani s reproduktivnim problemima.

10. Ima dugi rok trajanja, ali vi ga možda nećete imati

Prerađena hrana može trajati dugo vremena zahvaljujući svojim kemijskim koktelima sačinjenim od konzervansa i drugih aditiva. Nažalost, njihovi proizvođači ulažu mnogo novca i vremena u strategije za povećanje trajnosti i dizajniranja atraktivne ambalaže, a malo ili ništa pažnje stavljaju na samu hranu: hranjive vrijednosti i razmišljanje kako će takva hrana zapravo narušiti vaše zdravlje.
Izvor:
www.mercola.com

Prethodna objavaDnevni Jyotish Horoskop za 10.08.2013.
Slijedeća objavaDnevni Jyotish Horoskop za 11.08.2013.
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.