„Ponekad, poput Mjeseca, moraš proći kroz određene faze, htjela ti to ili ne.“
(Marie Trupia)

Promjena je nešto što je konstantno u tvom životu, kao i u prirodi. Znaš da ona mjenja svoja 4 ruha svakih nekoliko mjeseci, guli staru kožu i preporađa se iznova i nanova… Sveopća nestalnost jest jedina stalnost i neprekidni je dio univerzalne evolucije. Baš kao što i oblaci na nebu neprestano putuju, Sunce se kreće, planeti mijenjaju pozicije, galaksije plešu…, tako se i ti i sve u tebi non-stop mijenja. Sa svakim dahom, sa svakom mišlju i svakim djelovanjem, ti pridonosiš još jednoj promjeni.

atma.hr – 75
Yogi Bhajanov rad sa ženama

Yogi Bhajan je puno radio sa ženama, organizirao je ljetne kampove samo za njih i podučavao ih kako da osnaže na svim razinama i osvijeste svoje moći. Govorio im je stvari koje nikada prije nisu čule i naučio ih da su 16 puta snažnije i intuitivnije od muškaraca. Biti u kulturi u kojoj su žene uvijek bile tretirane kao “manje bitne, manje snažne, manje vrijedne” i sl,. nije nipošto lako i ugodno, stoga ih je izazivao da vjeruju da mogu postići bilo što ako se uzdaju u svoju intuiciju, božansku moć i ako sve prisutne u svom životu dotaknu nadahnućem i podrškom.

„U svakom ljudskom biću postoji Mjesec. Saznaj kako se sprijateljiti s njim.“
Rumi

atma.hr – 75
Povezanost žene i Mjeseca

Sigurno znaš da je žena uvelike povezana s energijom i ciklusima Mjeseca, odnosno Lune i da ona znatno utječe na nju.

Ženski reproduktivni sustav i menstrualni ciklus (i naravno njezina emocionalna raspoloženja) se uzdižu i opadaju zajedno s Lunom, ali već tisućama godina, yogiji su znali da je ta veza mnogo dublja i složenija nego što se to čini. Žensko tijelo manifestira kreativni kozmički aspekt promjene.

Vjerovatno se kao žena nekad osjećaš kako ti se raspoloženje naglo i nekontrolirano mjenja? Jedan dan se osjećaš moćno, kao da bi mogla ostvariti bilo što, a sljedeći dan se osjećaš skroz nesigurno, neinspirirano i s manjkom energije.

Žene su darovane jednim iznimno suptilnim energetskim sustavom koji nazivamo LUNARNE TOČKE. Svaka od njih ima svoje kvalitete, svoje prednosti i nedostatke. Aktiviraju se u tijelu tokom 28-dnevnog ciklusa i po 2 i pol dana zastaju na svakoj točki.

One su povezane s određenim dijelovima tijela i nevjerojatno ženi pomažu da bolje upozna svoje tijelo, da osvijesti aktivnu točku, da ju iscijeli i da izvuče maksimum iz njenog aktivnog djelovanja u tom razdoblju.

Dok se te točke kreću i mijenjaju, tako se i žena mijenja, njeno raspoloženje, kao i njena percepcija sebe i svijeta. Svaka žena ima jedinstveni redoslijed lunarnih točaka i svaka ga mora sama za sebe otkriti. Ako ne dođe do nikakvog emocionalnog šoka, ovaj slijed ostaje permanentan u njoj.

jairo alzate 45540 1

atma.hr – 75
LUNARNE TOČKE

 1. AUREOLA (proteže se od uha do uha, rub vlasišta)

(Usredotočenost, autoritativnost, neutralnost u komunikaciji, samouvjerenost. Čini se da stvari izgledaju savršeno. Ovo je dobar trenutak za bilo što, posebno stvaranje važnih odluka, javne govore i započinjanje odnosa).

 1. PUPAK

(Nesigurnost, velika osjetljivost na kritike, ranjivost, sklonost žaljenju, strahovi, otuđivanje. Preporučuje se pisati dnevnik, glasno pjevati, pogledati komediju ili ostati u tišini.)

 1. BEDRA

(Produktivnost, visoka razina energije, hiperaktivnost, odlučnost, upornost, dosljednost)

kaci baum 130801

 1. UŠKE

(Velika snaga, mentalnost. Vrijeme za rasprave o bitnim temama. Velika kritičnost prema sebi i drugima, pa ipak nije dobro vrijeme za donošenje konačnih odluka).

 1. KLITORIS

(Šarmantnost, komunikativnost, društvenost, vrijeme za izlaske i zabavu).

 1. VAGINA

(Potrebe za dubljim i kvalitetnijim druženjima, s partnerom ili jednom bliskom osobom, možda potreba za osamom. Vrijeme meditacije, ulaska u sebe, vrijeme odmora).

anmol 490495

atma.hr – 75
 1. STRAŽNJI DIO VRATA

(Romantičnost, koketnost, lukavost, sklonost riskiranju. Dobro vrijeme za isprobati nove stvari; no nije dobro vrijeme za donošenje važnih odluka).

 1. GRUDI/BRADAVICE

(Božansko susojećanje, potreba za davanjem. altruizam. Dobro vrijeme za posjetiti dragu osobu, nekoga tko boluje i sl.)

grant porter 113533

 1. USNE

(Komunikacija ide u krajnost – može biti vrlo učinkovita ili vrlo neučinkovita. Prehrana i duhovna praksa su posebno važni u ovom trenutku, kako bi održali ravnotežu. Tvoje riječi mogu podići i nadahnuti ili otuđiti i uništiti. Iskoristi svoju osjetljivost i budi oprezna. Ako se osjećaš nesigurno, ljutito ili ogorčeno, bolje je šutjeti).

 1. OBRAZI

(Emotivnost, komotnost, nepredvidljivost, lako otići van kontrole. Vrlo važno vrijeme za kvalitetnu prehranu, yogu, meditaciju i molitvu. Vrijeme discipline, svjesna komunikacija. Najvjerojatnije što god osjećaš u ovom trenutku je iluzija. Proći će. Nije dobro vrijeme za donošenje važnih odluka).

 1. OBRVE

(Najosjetljiviji dio ženskog tijela. Maštovitost. Dobro vrijeme za pisanje pjesme, igranje s djecom i razmišljanje o novim idejama. Vrijeme ekspanzije).

usne

atma.hr – 75
PRAĆENJE LUNARNIH TOČAKA

Ako paziš na svoju prehranu, vježbaš yogu, meditiraš i održavaš pozitivan stav, možeš lako i redovito promatrati svoje emocionalne tendencije u svakoj lunarnoj točki i ne biti njihova žrtva.

Proučavaj ih kako bi bolje razumjela svoju osobnost, a zatim ih upotrijebila za rast. Dodatna prednost je i to da poticanje tvoje lunarne točke može biti vrlo senzualno u ljubavnim odnosima i donijeti ti puno užitka.

„Prosvijetli se mudrošću Mjeseca…“

Voli te
Jagdeesh Kaur
Certificirana učiteljica Kundalini yoge po učenju Yogi Bhajana

Mjesta u Zagrebu gdje se redovno održavaju satovi KUNDALINI YOGE:

Studio „MIRIS“, Ulica grada Mainza 14
Yoga room „LET“, Sveti Duh 34
Sport klub „CENTAR“, Vlaška 73

*Mogućnost privatnih satova

Možeš me pronaći i na ovim kanalima:

Facebook
Yoga room LET
Yogini
Youtube Jagdeesh Kaur

http://budidobro.com/11-lunarnih-tocaka/