TRE (Tension and Trauma release exercises) radionica, IPD Centar Zagreb, 12.11. u 18:30

Nije pitanje ima li ili nema stresa u našem životu već kako se nosimo sa stresom ili bolje rečeno sa posljedicama stresa.
Posljedice nemogućnosti rasterećenja našeg sustava nakon stresnih ili traumatskih iskustava mogu biti:
– nesanica, anksioznost, depresija, otežano disanje, pomanjkanje energije, smanjeni seksualni nagon, glavobolje, spazam mišića, probavne smetnje, problemi sa tlakom, slab imunološki sustav…
TRE vježbe su jednostavan, siguran i učinkovit način kojim svom sustavu dajemo priliku da se samo iscijeli.

atma.hr – 45

TRE radionica se sastoji od 4 dijela :

Prvi dio je teorijska prezentacija TRE procesa i samom utjecaju traumatskog ili stresnog iskustva na naš fiziološki i neurološki sustav. Objasnit ćemo i ulogu neurogenih tremora i čemu služe. Ovaj dio radionice je jednako bitan kao i iskustveni jer polaznicima omogučuje bolje razumijevanje samog procesa što povećava osjećaj sigurnosti.

U drugom dijelu radionice baviti ćemo se pripremom tijela za glavnu vježbu. Pod pripremom se smatra aktivacija lanca mišića stresa tj. onih mišića koju budu aktivirani pod utjecajem stresa ili traume. Aktivacija se provodi kroz 6 nezahtjevnih vježbi koje se izvode stoječki kroz zagrijavanje i istezanje spomenutih mišića. Već u ovoj fazi uz samu fizičku aktivnost bavimo se i opažanjem vlastitih senzacija u tijelu te na taj način upoznajemo svoje tijelo i njegove reakcije. Ova pozicija promatrača koji samo promatra, ne pokušava ništa promijeniti ili procijeniti je vrlo bitna za sam proces jer omogučuje otpuštanje psihološke kontrole nad onim što se našem tijelu događa te otvara prostor da se tijelo i živčani sustav spontano i samostalno vrati u stanje balansa.

U glavnom dijelu radionice slijedi i glavna vježba kroz koju se otpuštaju stari obrasci napetosti mišića, otpušta napetost živčanog sustava i zablokirane energije .
Ove dobrobiti za naš organizam dolaze kroz aktivaciju neurogenog tremora ili spontanog, nevoljnog podrhtavanja što je kod sisavaca i ptica prirodni mehanizam za otpuštanje posljedica stresa ili trauma.
Glavna vježba se izvodi dvadesetak minuta sa nekoliko pauza koje služe za integraciju iskustva.
Bitna napomena je da se sve vježbe izvode u zoni ugode. To znači da bilo što vam se događa ili što osjećate nije u vašoj zoni ugode može prekinuti jer imate potpunu kontrolu nad svojim procesom.

Zadnji dio radionice je posvećen je dijeljenju iskustava i odgovorima na pitanja.

TRE je vrlo jednostavna, sigurna i učinkovita tehnika kojom možemo podići kvalitetu života i osmišljena je od strane dr. David Bercelia kao zdrav i prirodan alat samoregulacije. Ideja TRE je da ljudi nauče TRE tehniku i primjenjuju ju samostalno. Preporuka je da odradite najmanje 4 radionice kako bi dobili jasniju sliku kako vam TRE može pomoći te kako bi i sami usvojili tehniku te ju mogli samostalno koristiti.

Potrebno je doći u udobnoj odjeći. Spužve za ležanje su osigurane.
Datum održavanja : 12.11.2019. utorak
Mjesto održavanja : IPD centari škola , Zagreb, Slavonska av.3
Vrijeme održavanja : 18:30 do 20:15
Voditelj : Tomislav Lipovac, certificirani TRE provider
Cijena radionice: 120 kn jedna radionica/400 kn ciklus od 4 radionice
Obavezne prijave na: [email protected]

Više o konceptu TRE radionice na:


Primjer vođenog TRE procesa

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here