52
Mnogima od nas je doista stalo do onoga što jedemo. Kupujemo organski uzgojene proizvode, izbjegavamo GMO, važemo antioksidanse, procjenjujemo glikemijski indeks, uzimamo u obzir sve čimbenike koji se odnose na kvalitetu hrane koja ulazi u naše tijelo.

Sve pohvale nama što radimo svo to istraživanje i što biramo zdravo, ali moramo reći da je puno toga uzalud ako ne pridajemo dovoljno pozornosti na proces samog jedenja. Nije bitno samo što jedemo, već i kako.

Ayurveda, znanost o životu, nas uči kako jesti. Možda vam se to čini malo budalastim jer u našem trbuhu je već rezultat višedesetljetne prakse. No, budimo iskreni, zbog našeg ‘suvremenog životnog stila’, jedemo u autu, stojeći, kada smo pod stresom, u žurbi i navaljujemo na hladne ostatke ravno iz hladnjaka.

Na taj način, pravilno ne probavljamo pa čak i ekološka hrana postaje nezdrava za naše tijelo.

Postoji prostora za poboljšanje, zar ne?

Iz tog razloga, ayurveda nam pruža upayoga samsthuumijeće jedenja.

Evo nekih osnovnih smjernica:

1. Jedite hranu dok je topla.

Hrana ne bi trebala biti prevruća ili prehladna. Topla hrana osigurava da ne ugasimo agni (probavnu vatru) koja je potrebna za dobru probavu.

2. Jedite svježe kuhanu hranu.

Svježa hrana je puna prane (životne sile) i hranjivih tvari. Oboje se počinju smanjivati ubrzo nakon što je hrana skuhana. Do trenutka kada postane ostatak, svojstva su se promijenila i postaje teška tijelu za probaviti. Kuhanje svakog obroka nije baš realna okolnost, ali barem pokušajte izbjegavati hranu koja je kuhana prije više od 24 sata.

52
3. Jedite pravilnu količinu hrane.

Prejedanje dovodi do probavnih smetnji, a neuhranjenost do gubitka snage. Ne postoji standardna količina hrane koju trebamo unijeti u tijelo jer smo svi zasebne individue i imamo različite potrebe. Pronađite svoju pravu količinu ispunjavanjem vašeg trbuha 50% hranom, 25% tekućinom i ostavite 25% praznim za probavne akcije.

4. Žvačite hranu temeljito i jedite umjerenim tempom.

Probava počinje u ustima. Ispravno žvakanje hrane olakšava ostatak probavne obrade.

5. Prije slijedećeg obroka pričekajte dok se prethodni ne probavi.

Ayurveda kaže da je prerano hranjenje sustava glavni uzrok bolesti. Kako znati da je vaša hrana probavljena? Trebate se osjećati lagano, entuzijastično, gladno i žedno.

6. Jedite otprilike u isto vrijeme svaki dan.

Tijelo napreduje uz rutinu. Probavni sustav radi dobro kada može očekivati svoje obroke u određeni sat. Pripremljen je i spreman za akciju.

7. Jedite kad ste gladni.

Glad (odnosi se na pravi osjećaj gladi, ne na hirove) je prirodni poriv koji se ne treba potiskivati. Nakon što ste uspostavili rutinu prehrane, vidjet ćete da ste gladni kad je vrijeme obroka i nećete žuditi za grickalicama. Slušajte naznake gladi koje vam tijelo daje.

8. Nikada nemojte jesti kad ste uzrujani.

Cjelovita hrana će izgubiti svoju vrijednost u probavnom traktu ako je jedete u negativnom stanju uma. Ako ste uznemireni, ljutiti ili plačete, odgodite jedenje dok se ne osjećate bolje.

9. Jedite u mirnoj i staloženoj atmosferi.

Mirna okolina pospješuje i miran um. A stanje uma ima izravan utjecaj na fizičko tijelo i proces probave.

10. Uvijek jedite sjedeći.

Dajte sve od sebe da ne jedete u autu, dok hodate ili čak dok stojite na nogama. Tijelo ne želi multitasking dok jedete. Sjedenje osigurava da su sve vaše energije posvećene probavi.

 11. Usredotočite se na hranu.

Kada date hrani punu pozornost, imat će bolji okus, uživat ćete više i bit ćete manje u iskušenju za prejedanjem jer ćete primijetiti signale zasićenja. Izbjegavajte odvlačivače pažnje kao što su TV, čitanje ili neki rad.

12. Sjednite nekoliko minuta nakon svakog obroka.

Nemojte samo pojesti i pobjeći. Budite mirni još neko vrijeme da vaš probavni sustav počne raditi svoj posao.

Ove smjernice su jednostavne, ali čine svu razliku. Kada se odlučite za sezonsku, lokalnu, organsku hranu odgovarajuću za vaše tijelo i jedete ju na pravi način, vaše tijelo može obraditi hranu na pravilan način. A dobro zdravlje počinje s dobrom probavom.

5 KOMENTARA

  1. Probala sam u vezi sa tim samo jedno pravilo i iz njega su se nekako ovde navedena pravila nametnula kao samorazumljiva,pravilo glasi od prilike ovako dok unosis neku vrstu hrane usredsredi se(meditativno ili vizualizaciom) na to koji put je prosla do tebe i koje su snage uticale na njeno nastajanje,tako ces izabrati sta i kako je najbolje za tebe!Ako ne mozes znati ili uvideti te dve stvari ne moj je jesti.

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.