Ovogodišnja konferencija Naša dobra hrana bavi se pitanjima održivijih oblika proizvodnje hrane, pravednijih sustava distribucije, ekoloških trendova u vrtlarstvu, održanjem genske raznolikosti kroz očuvanje sjemena, kao i pitanjem klimatskih promjena

Dobra hrana, permakultura, održivost i bioraznolikost glavne su teme nadolazeće konferencije ZMAG-a (Zelena mreža aktivističkih grupa) Naša dobra hrana koja će se održati u subotu, 13. listopada s početkom u 10 h u Kinu Tuškanac.

Foto: Sanjin Kaštelan

Predavanja u sklopu konferencije istraživat će održivije oblike proizvodnje hrane, pravednije sustave distribucije, ekološke trendove u vrtlarstvu, održanje genske raznolikosti kroz očuvanje sjemena i pitanje klimatskih promjena. O tim važnim temama s publikom će, među ostalima, popričati gostujući predavači: Kornelija Benyovsky Šoštarić, autorica knjige Zeleni kvadrat – zdravlje iz organskog vrta te urednica i voditeljica TV emisije Vrtlarica. Emil Platzer, projektni menadžer Arche Noah – austrijskog društva za očuvanje raznolikosti sjemena i usjeva te Cvijeta Biščević, permakulturna dizajnerica, edukatorica i istraživačica, dok će Sendy Osmičević iz ZMAG-a predstaviti projekt Društvena banka sjemena.

atma.hr – 61
Uz razgovore o održivosti prehrambenog sustava, posebna pažnja bit će posvećena i upoznavanju publike s novom EU regulativom za ekološku proizvodnju sjemena koja od siječnja 2021. godine donosi nove mogućnosti za ekološke poljoprivrednike, uzgajivače i sjemenare.

“Održivi i pravedni prehrambeni sustav ne postoji bez onih koji proizvode hranu čuvajući naš okoliš i naše zdravlje, jačajući lokalnu ekonomiju i život u zajednici. Odnos prema proizvođačima hrane temelj je pokreta prehrambenog suvereniteta i agroekologije koje zagovoramo na konferenciji Naša dobra hrana i u radu udruge ZMAG. U Hrvatskoj koja je obilježena masovnim iseljavanjem i odumiranjem ruralnih podučja, nedostatkom znanja i radne snage u proizvodnji hrane, zagađenim i slabim tlom, potporama velikim proizvođačima kroz subvencije i monopol na tržištu, sveprisutnom nezdravom hranom na policama, vrtićima i školama, ekološki proizvođači hrane centar su naše solidarnosti i jačanja održivosti. Upoznajte ih na konferenciji Naša dobra hrana i doznajte koje probleme imaju i s kojim izazovima se suočavaju, što ih inspirira i zašto biraju hraniti nas umjesto poslati nam razglednicu iz Dublina ili Toronta” – izjavio je sociolog i aktivist dr. sc. Dražen Šimleša.

Foto: Sanjin Kaštelan

atma.hr – 61
Konferenciju će pratiti i dodatni program koji uključuje razmjenu sjemena, projekciju dokumentarnog filma Sjeme: neispričana priča i stručnu radionicu Plodnost tla.

Na konferenciji mogu sudjelovati svi zainteresirani. Ulaznica za konferenciju uključuje sva predavanja, a moguće ju je kupiti po cijeni od 70 kn putem sustava Entrio:

www.entrio.hr/event/nasa-dobra-hrana-konferencija-o-odrzivosti-prehrambenog-sustava-5381

Razmjena sjemena

Za vrijeme trajanja konferencije, u subotu, 13. listopada od 10 do 18 sati u predvorju Kina Tuškanac održat će se razmjena sjemena starih sorti sjemena. ZMAG-ova razmjena sjemena namjenjena je OPG-ovcima, vrtlarima početnicima i hobistima, a razmijenjivat će se brojne stare i autohtone sorte sjemena iz organskog uzgoja. Razmjene sjemena pružaju mogućnost živog kontakta među vrtlarima i razmjenu informacija o sortama. Ujedno jačaju mrežu lokalnih zajednica, kao i volju da ustraju u očuvanju tradicijskih sorti, šaljući tako jasnu poruku kako sjeme nije ničije vlasnistvo i da svi imaju jednaku odgovornost brinuti o zajedničkoj kolekciji.

Foto: Sanjin Kaštelan

Filmska projekcija

Kao uvod u konferenciju, u petak, 12. listopada s početkom u 19 sati u Art kinu Grič (Jurišićeva 6) bit će prikazan dokumentarni film Sjeme: neispričana priča o sjemenu kao jednom od najvrijednijih resursa koje u kontroli drže velike biotehnološke i

kemijske tvrtke. Dokumentarac prati skupljače sjemena koji štite 12.000 godina staro nasljeđe hrane i bore se kako bi obranili budućnost naše hrane. Ulaznice će se moći kupiti na blagajni kina na dan projekcije po cijeni od 20 kn.

Foto: Sanjin Kaštelan

atma.hr – 61
Stručna radionica

Stručna radionica Plodnost tla, koju će voditi Bruno Motik, Cvijeta Biščević i Igor Zlojtro održat će se u nedjelju 14. listopada na Recikliranom imanju u Vukomeriću. Na radionici će svi zaintresirani moći naučiti kako postići veće i stabilnije prinose u poljoprivredi pomoću pravilnog upravljanja tlom i korištenjem bioloških pripravaka. Radionica je primjenjiva za vrtlarstvo, ratarstvo, voćarstvo i uzgoj pašnjaka, a  obuhvaća znanost pravilnog kompostiranja, izradu bioloških pripravaka te mikroskopiranje uzoraka tla. Više informacija dostupno je na web stranici  www.zmag.hr.

Više informacija: https://www.zmag.hr/nasa-dobra-hrana

Foto: Sanjin Kaštelan
Foto: Sanjin Kaštelan
POVEZANI TEKSTOVI

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here