Od svih neurotičnih, pripitomljenih i neosjetljivih vrsta na svijetu, mi ljudska bića smo vjerojatno najgora.

Naša sve veća otuđenost od prirode i svih njenih čuda, moći, mudrosti i sve njene ljepote dovela nas je do toga da je zlostavljamo bez razmišljanja i na taj način sabotiramo sami sebe.

Sukladno s masovnom slikom onoga kako naši životi trebaju izgledati u našim kulturama, dovelo nas je do toga da smo postali duboko nesretni ljudi.

Gomilamo novac i imetak u nadi da ćemo postati bogati, ugledni i slavni, idemo na perverzne dijete, preplavljujemo naš mozak s nasiljem i mržnjom svaku večer nakon večere, otupljujemo naša osjetila kako bi pobjegli iz nesigurnosti i prazne egzistencijalne rupe.

Zaključavamo naše ljubimce i partnere kao izraz “ljubavi”, kontroliramo i kažnjavamo našu djecu, bez razmišljanja pridonosimo uništenju, iskorištavanju i zlostavljanju milijuna ljudi, životinja i staništa u svijetu.

Naši životi su često izraz tihog očaja i prigušenog ludila oslikani sjajnom, sretnom glazurom. Čini se da je očaj – u jednom ili drugom obliku – uvijek jedan korak dalje od nas.

Ali što ako vam kažem da se možemo izliječiti od naše izopačenosti? Što ako vam kažem da put ozdravljenja počinje s nečim tako jednostavnim kao što je izlazak vani?

Postoje mnogi oblici terapije vani u svijetu, a sve uglavnom uključuju sjedenje u čistoj, sterilnoj, pažljivo temperaturno kontroliranoj sobi.

Naravno, nema ništa posebno loše u tome, to je samo jedan od mnogih oblika iscjeljivanja sebe. Ukoliko želite istražiti potencijalne ljekovite prednosti ekoterapije – također poznate kao “zelena terapija” – nastavite čitati.

14 jednostavnih i dostupnih načina kojima priroda  može obnoviti vaš duh

Od malih nogu gajim ogromnu ljubav i fascinaciju prirodom. Od stvaranja svog vlastitog “vilinskog vrta” slijedeći srebrne staze puževa, skrivanja u stablima, kultiviranja vlastitog vrtnog bilja, vlastitog povrća do besramnog grljenja stabala, priroda mi je uvijek pružala osjećaj doma.

Jedan od glavnih razloga zašto prakticiram ekoterapiju onoliko često koliko mogu, jer su to tako nenaporni načini za ponovno povezivanje sa istinom postojanja, a to su:

  • Mi smo svi oživotvoreni istom silom koja oživljava sav život. Dakle, svi smo međusobno povezani – nismo odvojeni.
  • Naši problemi i pitanja su vrlo mali i beznačajni u cjelokupnoj shemi stvari.
  • Život je međuigra davanja i uzimanja – više dajemo više primamo, što više uzimamo to više moramo raditi kako bi vratili ravnotežu.

I ne samo to, ekoterapija čisti um, pomlađuje osjetila, okrjepljuje tijelo i iscjeljuje srce. Dokazano je da boravak u prirodi pruža niz pozitivnih zdravstvenih pogodnosti kao što je smanjenje anksioznosti i depresije, sniženje krvnog tlaka, jačanje samopouzdanja, povećanje tjelesne vitalnosti, borba protiv bolesti i njegovanje međuljudskih osjećaja pripadnosti.

Dakle, imajući u vidu sve ove duboke pozitivne strane ekoterapije, kako je možemo uvesti u praksu u našim životima?

1. Idite u šetnju

Možete šetati u svom dvorištu, niz ulicu ili u najbližem parku.

2. Sjedite vani i udišite mirise prirode

Koji miris možete namirisati u zraku? Eukaliptus? Bosiljak? Ružu? Lavandu? Priroda je najbolji aromaterapeut.

3. Šetajte bosi

Pazite na pseći izmet i slične neprijatne stvari! Pronađite čisti komad zemlje, u svom dvorištu, plaži ili na lokalnom igralištu, neka vaše noge osjete tlo. To je odličan oblik “uzemljenja” jer pomaže u rastjerivanju ustajale energije iz vašeg tijela i apsorbira svježu, jarku energiju zemlje.

52
4. Sjedite ispod stabla (ili ga zagrlite, ako ste hrabri)

Znanstveno je dokazano da grljenje drveća djeluje na način da se osjećate bolje. Ne morate maziti cijelo deblo kako bi pobrali dobrobiti. Jednostavno sjedite i naslonite leđa na drvo – to je moćan način da dođemo u kontakt s urođenom radosti bivanja.

5. Proučavajte ptice

Koliko ptica možete nabrojiti ili koliko novih vrsta ste otkrili?

6. Sakupljajte pera ili školjke

Ako ste dovoljno sretni da živite blizu mora ili u blizini šume, možete biti kreativni i otići u potragu za drangulijama. Možete ih iskoristiti za umjetnički projekt ili jednostavno napravite privatnu kolekciju za svoj užitak.

7. Gledajte u nebo ili u more

Nebo i more su neki od najvažnijih umirujućih i simboličkih aspekata prirode. Kad god imam vremena volim gledati i promatrati noćno nebo s mjesecom i zvijezdama.

Podsjećaju me koliko sićušna ja doista jesam. Nebo i more, ogromni su i beskrajni i zato proširuju um i njeguju unutarnji osjećaj ekspanzivnosti.

8. Zasadite mali vrt

Vrtlarenje je iznimno umirujuće i ugodno. Možete saditi cvijeće, bilje, povrće, voće ili egzotične vrste biljaka – mogućnosti su beskrajne.

9. Ponesite fotoaparat sa sobom

„Ubijte dvije muhe jednim udarcem“ (ironičan izraz) i iskoristite svoje vrijeme u prirodi kao priliku da oslobodite svog unutarnjeg umjetnika. Fotografirajte paučinu nakon kiše, prekrasno jezero, dugu ili brojne druge scene prirodnih ljepota.

10. Sakupljajte cvijeće

Sakupite i pritisnite cvijeće u teškoj knjizi. Koristite ga za ručno izrađene kartice. Ne zaboravite zahvaliti prirodi za takav dar (i nemojte pretjerati s branjem!).

52
11. Napravite ptičje gnijezdo i stavite ga u stablo

Možete koristiti štapiće, borove iglice, papirnate vrećice ili drvo, to je jedan zanosan način vraćanja prirodi.

12. Promatrajte (divlje) životinje

Istražujte – ali budite oprezni kako ne bi nastradali.

13. Šetajte po kiši

Ako dan nije previše hladan, hodajte po kiši. Možete šetati s kišobranom ili dopustiti da vaše tijelo bude izloženo bez barijere.

Mi smo uvjetovani da mrzimo kišu, ali kao hladan tuš hidroterapije, kiša nije samo iznimno energizirajuća , nego i umirujuća. Nakon šetnje promijenite svoju mokru odjeću!

14. Sjedite u tišini, ne radeći ništa

Ne morate nužno “učiniti” nešto kako bi imali dobrobiti od ekoterapije. Ponekad je najbolji način da dođete u kontakt sa sobom, drugima i svijetom u cjelini, ne raditi ništa i jednostavno “biti”.

Ekoterapija je danas više nego ikad, neprocjenjiv način liječenja neurotičnog ljudskog stanja.

Povezivanje s prirodom svakog dana u trajanju od bar 10 minuta, može biti sve što je potrebno kako bi revolucionarno promijenili način na koji živimo svoj život.

Na koji način se planirate više povezati sa prirodom?

Možete li išta dodati ovom popisu u nastavku u komentarima? Ako je tako, voljela bih pročitati vaše misli.

Aletheia Luna

Izvor: lonerwolf

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.