Dogoni su autohtono pleme koje se nalazi u regiji Mali, južno od pustinje Sahare. Oni su povučeno pleme i posjeduju drevno i zamršeno znanje o kozmologiji koje se temelji na jednom bogu – Amma – u. Dogoni vjeruju u svoje egipatsko podrijetlo i njihova astronomska nauka datira 3200 godina prije Krista.
Danas, oni žive u Hombori planinama u blizini Timbuktu – a, gdje su seljaci koristili zamršene kanale za navodnjavanje za proizvodnju zelene oaze koja okružuje njihove rubove sela.

Prema njihovoj predaji, Dogoni su uvijek znali kako je Zemlja okrugla i da kruži oko sunca, ali to je samo početak njihovog razumijevanja svemira.  Njihovi tekstovi sadrže opsežne i iznenađujuće točne podatke o zvijezdi Sirius i to je bilo puno prije no što je Zapadna znanost došla do takvih otkrića.

Znali su da je Sirius imala zvijezdu koja ju je pratila, malu, tamnu zvijezdu, koju oni nazivaju Po Tolo ili Sjeme – zvijezda koja se preselila u 50-godišnju eliptičnu orbitu i bila nevidljiva ljudskom oku. Pleme tvrdi da ta zvijezda sadrži tajanstveni, super gusti metal poznat kao Sagala, koji je daleko teži od željeza na Zemlji.

1926. godine, astronomi su zaključili da je ta zvijezda zapravo bijeli patuljak, tip zvijezde kategoričan po malim dimenzijama i neizmjernoj gustoći. Zbog točnosti njihovih drevnih astronomskih podataka mnogi su se zainteresirali za podrijetlo izvora tih podataka.

U duboko ukorijenjenoj tradiciji Dogona spominju se Nommi ili Nommosi – ribolika bića, koja su došla sa prijateljske zvijezde Sirius, za koja tvrde da su im prenijeli znanje, u vozilu koje proizvodi veliku buku. Dogoni sugeriraju da Nommosi imaju svoju bazu u našem solarnom sistemu, koja se kreće u orbiti kao “deseti mjesec” na jednoj od vanjskih planeta.

Osim njihove fascinantne predaje, Dogoni su poznati po svojim nevjerojatnim maskama i rezbarijama. Drevna umjetnička djela imala su ogroman utjecaj na modernu umjetnost, uključujući i Picassov rad. Oni imaju više od 80 vrsta maski koje nose ovisno o proslavi.
Martha-de-Jong-Lantink
Martha-de-Jong-Lantink
Dan Heller
Woody Wander
Dan Heller
Dan Heller
Dan Heller
Dan Heller

21

Dan Heller
Dan Heller

20
Aaron Huey
Aaron Huey
Woody Wander
Woody Wander
Dan Heller
Dan Heller
Anthony Pappone
Anthony Pappone

17

Jose Miguel Serra
Jose Miguel Serra

23

24

Izvor: timewheel

Prethodna objavaKako se uzdignuti kao Feniks iz pepela propale veze
Slijedeća objavaPogledajte čim prije: Kako ukloniti opasnu plijesan i smrad iz perilice rublja
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.