EWG je nedavno objavila listu 12 najgorih kemikalija s kojima redovno dolazimo u kontakt: obični predmeti za kućanstvo, proizvodi za osobnu njegu, hrana i voda, glavni su izvori kemijske izloženosti koja može dovesti do nakupljanja toksina u tijelu. Iz očitih razloga, djeca su najrizičnija skupina.

“Nema kraja trikovima koje te kemikalije mogu izvoditi u našim tijelima: povećanje proizvodnje pojedinih hormona, smanjenje proizvodnje drugih, oponašanje hormona, pretvaranje jednog hormona u drugi; ometanje hormonske signalizacije koja govori stanicama – da umru prerano, natjecanje s esencijalnim nutrijentima, vezivanje uz glavne hormone; gomilanje u organima koji proizvode hormone “. (EWG)

Pojednostavnite svoj život sada i smanjite breme toksina

Sada sljede savjeti koji će vam pomoći kako izbjeći otrovne kemikalije. Neki će vjerovatno reći da su nepraktični za primjeniti: zbog moguće ograničenosti ili nedostupnosti proizvoda, viših cijena itd… Ali ako nam je zdravlje naše obitelji na prvom mjestu, ovo je prijeka potreba i odgovorno djelovanje. Promislite onda malo iz druge perspektive; koliko ćete uštedjeti na liječenjima i lijekovima, a da ne govorimo o produljenju kvantitete i kvalitete života svoje obitelji. Ovi toksini su podmukli; djeluju kumulativno i na dulji rok mogu pokazati svoje zlo lice – a tada može biti kasno. Djeca su ovdje najveće žrtve jer su u današnjoj instant civilizaciji od malih nogu bombardirani ovim toksinima. Vrijeme je da uzmemo stvari u svoje ruke. Svaki pomak je dobar; nemojte misliti da ako ne možete primjeniti sve stavke da onda nema potrebe ni počinjati. Svaki mali korak je važan.

Evo kako:

 1. Koliko god je to moguće, kupujte (uzgajajte?) i jedite organske proizvode te tako smanjite svoju izloženost dodanim hormonima, pesticidima i umjetnim gnojivima. Izbjegavajte mlijeko i mliječne proizvode koji najčešće sadrže genetski modificiran goveđi hormon rasta ( rBGH ili rBST ).
 2. Kupujte proizvode koji dolaze u staklenim bocama, a ne u plastici ili konzervi jer kemikalije iz plastike mogu doći u sadržaj pakovanja. Bisfenol A (BPA) jeozbiljan problem, pobrinite se da su vam plastične posude i konzerve BPA-free.
 3. Također skladištite hranu i piće u staklu umjesto u plastici i izbjegavajte umatanje plastičnom folijom.
 4. Koristite staklene ili bpa free bočice za bebe.
 5. Jedite uglavnom sirove i svježe namirnice. Obrađene i pakirane namirnice (svih vrsta) su čest izvor kemikalija, kao što su BPA i ftalati.
 6. Zamijenite svoje teflon tave i lonce posuđem od keramike ili stakla.
 7. Filtrirajte vašu vodu iz slavine, za piće i kupanje. Uvjerite se da vaš filter ima certifikat za uklanjanje štetnog atrazina. Prema EWG, perklorat se može ukloniti pomoću filtera na principu reverzne osmoze.
 8. Potražite proizvode koji su napravljeni od strane tvrtki koje su earth-friendly, animal- friendly, green, netoksični i/ili 100% organski. To se odnosi na sve proizvode – od hrane i proizvoda za osobnu njegu do građevinskih materijala, boje, stvari za vašu bebu, presvlaka, tepiha i još mnogo toga.
 9. Koristite usisivač s hepa filterom za uklanjanje kontaminirajuće kućne prašine.
 10. Pri kupnji novih proizvoda, kao što su namještaj, madraci ili tepisi, pitajte koje kemikalije sadrže (iako ne vjerujemo da to prodavači uopće znaju) i pokušajte izbjeći stvari koje sadrže PBD, antimon, formaldehid, bornu kiselinu i brominirane kemikalije. Odaberite prirodne materijale kao što su vuna, bambus, konoplja, svila i pamuk.
 11. Izbjegavajte odjeću, namještaj i tepihe koji su otporni na mrlje i vodonepropusni, kako bi izbjegli perfluorinatne kemikalije (PFC).
 12. Provjerite jesu li igračke vaše bebe BPA-free, posebno dude, prstenovi za grickanje i bilo što što vaše dijete može stavljati u usta.
 13. Koristite samo prirodne proizvode za čišćenje u vašem domu ili napravite svoje vlastite. Izbjegavajte proizvode koji sadrže butoxyethanol (EGBE) i methoxydiglycol (DEGME) – dvije otrovne kemikalije koje mogu štetiti plodnosti i uzrokovati fetalni poremećaj. Sve se može rješiti s limunom, sodom bikarbonom i octom.
 14. Prebacite se na organske brandove higijene i kozmetike, a posebno to važi kod korištenja šampona, regeneratora, pasta za zube, antiperspiranta, krema za lice i tijelo. Zapamtite, možete zamijeniti mnoge komercijalne proizvode za higijenu i njegu tijela kokosovim uljem i sodom bikarbonom. Zamijenite također štetne komercijalne tampone, mirisni wc papir i uloške sigurnijim alternativama od 100% bezmirisnog organskog pamuka.
 15. Zamijenite vinilnu zavjesu za tuširanje staklom ili zavjesom od prirodne tkanine.
 16. Izbjegavajte umjetne osvježivače zraka, listiće za sušilicu, omekšivače ili druge sintetičke mirise. Potražite proizvode koji su fragrance-free tj. bemirisni. Jedan umjetni miris može sadržavati stotine – čak i tisuće – potencijalno toksičnih kemikalija.

Izvori:

mercola.com / ewg.org

Prethodna objavaHrana koja ima više vitamina C od naranče
Slijedeća objavaDnevni Jyotish Horoskop za 16.11.2013.
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.