ISKUSTVENA RADIONICA:
Osjećaji, misli, ponašanja, senzacije, naš osjet i doživljaji sebe koji su vezani uz seksualnost su sveprisutni u našim iskustvima življenja i sastavni su dio kreiranja kulture i društava u kojima živimo. Unatoč tome i dalje postoje tolike kontradiktornosti vezane uz seksualnost koje se očituju kroz intenzivne reakcije na seksualnost koje idu od totalne opsesije do totalne negacije i potiskivanja svega što ima veze sa seksualnošću.

Potreba za seksualnim užitkom je prirodan i vrlo jak impus. Što je tijelo slobodnije, protočnije, manje inhibirano imamo veći kapacitet za užitak. Ako nemamo užitak u vlastitom tijelu, nećemo ga imati ni u ostalim aspektima svog života.

Negiranje vlastite seksualnosti je negiranje sebe. Snažan nagon, postaje još snažniji ako ga potiskujemo ili negiramo. Obiteljskim odgojem, te kršćanskom kulturom od malena su nas kažnjavali ili posramljivali, uvjeravali da je to krivo, zabranjeno pa se posjećamo loši. Svaki put kad smo u dodiru s ovim osramoćenim emocijama automatski ćemo osjećati krivnju ili sram i pokušavati kontrolirali ili sakriti emocije, ili u najmanju ruku, izvinjavati se zbog njih. Zato je integracija srca i seksualosti veliki konflikt kod ljudi. A blokirana/potisnuta seksualnost vodi u svadljivost, inertnost, anksioznost, deprimiranost, ogovaranje.

Prirodna seksualnost (ako nije došlo do iskrivljenja) je oslobođena straha,krivnje,srama.

Kroz konstruktivne kompromise u seksulnosti, u odnosu, učimo transcedirati Ego. Nagon za vezivanjem je mediator između seksualnog impusa i privremenog osjećaja zaljubljenosti, koji može prerasti u dublju ljubav.

Prepoznavanjem sebe kao izvorišta, nekog tko se iznova i iznova otkriva i prepušta sebi i partneru (ne samo tjelesno i emocionalno) na nove načine možemo rasplamsati dopominske kanale tj ljubav i zaljubljenost. Kroz rad sa seksualnim intenzitetom, ponovno vraćamo/budimo izgubljene dijelove sebe (koje za nas „nosi“ druga osoba), u potrazi smo za sobom.

Svrha radionice je detabuizirati i destigmatizrati prirodnu seksualnost , te probuditi slobodan protok života i užitka u nama.

Na radionici će polaznici moći promišljati i istraživati o stavovima, uvjerenjima, ponašanjima u vlastitoj seksualnosti kroz meditacije, pokret, ples, disanje.

Na radionici ćete imati priliku istražiti osobnu zapletenost vezano za ovu problematiku, istražiti i osvijestiti ograničavajuće odluke, obrazace i modele ponašanja koji vam više ne služe za vašu dobrobit, čime ćete poboljšat kvalitetu odnosa prema sebi, u svojoj vezi i odnosima sa ljudima, te naći smjernice kako dalje raditi sa tim.

Na radionicu je potrebno doći u udobnoj odjeći, jer ćemo pokretati i tijelo. Radimo bosi ili u čarapama.

Subota, 19. 05. 2018. od 10h do 14h
Integral Centar, Matoševa 31, Split

Voditeljica: Asja Kuzmanić, integrativna terapeutkinja, učiteljica asistentica na Centru za integrativni razvoj

PRIJAVITE SE PREKO DONJE PRIJAVNICE

Kontakt: 091 898 72 84 (Asja)
[email protected]

Radionici prethodi predavanje, o kojem više možete saznati ovdje.

Prijavite se ovdje za predavanje ili radionicu: Buđenje užitka, srca i seksualnosti

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.