Srijeda, 19. kolovoza 2020. od 18:30 do 20:00h.

Radost u  zagrebu u bojama i zvucima plesa i pjesme festivala kočija 

u okviru internacionalnog uličnog festivala Cest is dBest

19. kolovoza, Zagreb će oživjeti zvucima i bojama dok Rathayatra, drevni indijski festival kočija, prolazi gradom.

Predivno ukrašenu i obojanu u žarke boje, egzotičnu drvenu kočiju vući ćemo ručno od Europskog trga preko Trga Bana Jelačića i Parka Zrinjevac do Trga kralja Tomislava. To je najveći gradski ulični festival kojem su domaćini Međunarodno društvo za svjesnost Krišne u Hrvatskoj (ISKCON HR) u suradnji s Ambasadom Indije  i uz podršku drugih organizacija.

Uz procesiju, posjetitelji će moći sudjelovati u proslavi i pratiti kulturni program na Trgu Bana Jelačića, gdje će moći gledati tradicionalni indijski ples, slušati glazbu u pratnji posebnih instrumenata i pjevati.

Svake godine, u više od 500 gradova diljem globusa, stotine ljudi lokalno i turista sudjeluju u vući kočija koje nose božanstva Gospodina Jagannatha, Balarama i Subhadre u velikoj procesiji koju prate glazbene izvedbe, plesanje i veselo pjevanje. Jagannatha znači ‘Gospodar Univerzuma’, a Njegov prekrasan osmijeh i velike oči prizivaju radost i nadu onih koji Ga vide.

Rathayatra  festival je prvi put proslavljen u indijskom gradu Jagannatha Puri-ju prije više od 2.000 godina, a na Zapad ga je doveo A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada, osnivač ISKCON-a, u San Francisku 1967. godine. Globalna prisutnost festivala danas nadilazi granice Indije.

Ove godine, po četvrti put u povijesti, održat ćemo festival kočija, Rathayatra, u središtu Zagreba. Festival počinje 19. kolovoza u 18:30 sati tradicionalnom ceremonijom otvaranja na Europskom trgu, a završava u 20:00 sati na Trgu kralja Tomislava, gdje posjetitelje očekuje ukusno iznenađenje.

Spremni smo doći kod vas i pozivamo vas da dođete na festival i popratite medijski događanje.

Kontakt osobe za više informacija:

Goran Pejaković – 091 5750 472, [email protected]