Postoji hrana koja može prouzrokovati nikad poželjne glavobolje i migrene. I ne samo da hrana može biti glavni krivac već tu velikog udjela ima i način svakodnevne ishrane. Post, dehidracija ili jednostavno preskakanje obroka, mogu također biti glavni uzroci glavobolja. Usprkos tome što je malo zahtjevnije, rješenja svakako ima. Jedno od njih jeste i vođenje neke vrste dnevnika, u koji ćete bilježiti trenutke u kojima je do glavobolje došlo i na taj način biti u mogućnosti da precizno odredite određenu vrstu hrane koja je glavni krivac.

Što je tiramin?

Namirnice poput crvenog grožđa, dimljenih sireva ili crnog vina povezane su s pojavom glavobolje i migrene. Krivac za to je tiramin, derivat prirodnih aminokiselina koji nastaje nakon raspada proteina. Kod ljudi osjetljivih na tu molekulu, tiramin uzrokuje porast krvnog tlaka, a on glavobolju, objašnjava stručnjaci.

Simptomi nepodnošenja tiramina uključuju osip, migrene i alergijske reakcije, a istraživanja pokazuju kako je više od 20 posto migrena uzrokovano netolerancijom na tiramin. Hrana koja može pomoći u lakšem podnošenju i probavi su namirnice koje sadrže sumpor, poput luka, bijelog ili crvenog, prokulica i brokule.

Namirnice koje sadrže tiramin

Ako imate probleme sa migrenom savjetuje se da vodite dnevnik prehrane kako biste otkrili povezanost određenih namirnica i javljanja glavobolje, posebno ako vam se migrene javljaju često.  Ove namirnice sadrže tiramin: Fermentirani sirevi, crveno vino, kvasac, crno grožđe, pivo, čokolada, agrumi, kiseli kupus, soja sos, avokado, aditivi (Konzervans ili aditivi, sastavni dio nekih vrsta hrane, mogu također prouzrokovati glavobolje. Neki od njih, poput nitrata, izazivaju širenje krvnih sudova, što kod nekih ljudi izaziva glavobolju),  ….

Alkohol

U trenucima kada konzumirate alkoholne napitke dolazi do povećanog priliva krvi u mozak. Neki naučnici najveću krivicu svaljuju na nečistoću alkoholnih napitaka i sporedne proizvode koji nastaju za vrijeme prerađivanja alkohola u našem organizmu. Crno vino, pivo, viski i šampanjac spadaju u grupu najozloglašenijih.

Hladna hrana

Nije rijedak slučaj da i hladna hrana izazove glavobolju. Vjerovatnoća se povećava ukoliko ste se previše zagrijali, bilo od neke fizičke aktivnosti ili jednostavno usljed previše toplog vremena. Intenzivan bol, u predjelu čela, obično je najintenzivniji prvih 25-60 sekundi, a traje od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Više od 90% osoba koje pate od migrene žali se i na preveliku osjetljivost kada je riječ o sladoledu i drugim hladnim supstancama.

http://namirnice.ba/magazin/20-posto-migrena-uzrokovano-netolerancijom-na-tiramin-a-ove-namirnice-ga-sadrze/

Prethodna objavaDnevni Jyotish Horoskop za 20.07.2013.
Slijedeća objavaNamirnice koje nije dobro držati u hladnjaku
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

5 KOMENTARA

  1. Draga Antonija nema na čemu. Hvala na komplimentu. Mene je lično zainteresovala Romanina nova 'tehnika' i rado bih je isprobala. Nažalost sad nisam u prilici. A što se tiče Osijeka, prije par godina sam ga doživjela kao grad po mjeri čovjeka. Istina i njemu žive i moji dragi prijatelji…..:)

  2. Draga Ljiljana zahvaljujem na savjetu, baš ste dobra duša. Pročitala sam sažetak teksta koji preporuča Romana, azabilježila sam i sve kontakt podatke. 🙂

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.