Vastu je cjeloviti arhitektonski koncept koji se temelji na staroindijskoj znanosti gradnje.

atma.hr – 45

Počiva na vječnim prirodnim zakonima prema kojima se u Indiji već nekoliko tisuća godina grade kuće, hramovi, pa i čitavi gradovi. Mudraci drevne Indije vjerovali su da oblikovanje stambenog prostora bitno utječe na čovjeka i njegovu sudbinu.

Iskustvo mnogih naraštaja vedskih arhitekata i graditelja potvrdilo je taj stav i potkrijepilo ga dodatnim spoznajama. Tradicija Vastua u Indiji održala se sve do današnjeg dana, i nudi trenutno najutemeljeniju znanost o arhitekturi povezanu s čovjekom. Vastu kuća smatra se mikrokozmosom u kojem su sadržane sve energije i sile koje djeluju u svemiru.  Ona djeluje poput leće koja fokusira prirodne i kozmičke sile na svoje stanare i tako povezuje čovjeka s njegovom okolinom. Kako je svaka osoba jedinstvena, oblikovanje stambenog prostora prema Vastuu je individualno.

Tradicionalno Vastu potječe iz Veda i spada pod Sthapatja vedu (nauka o gradnji), što je drugi naziv za Vastu. Radi se samo o različitim terminima. Prema Vastu spisima stvoritelj svemira naziva se Višvakarman. On je arhitekt svemira i stvara strukture jer kuća nije samo skupina cigli. Cijeli svemir je vrlo precizna matematička proporcija.

Na tečaju se radi praktično. Polaznici će biti osposobljeni analizirati i korigirati nepravilnosti u kući ili stanu i moći će davati savjete.

Tečaj Vastua obuhvaća:

atma.hr – 45

  • procjenu dobrih i loših stvari u kući ili stanu
  • aktivnosti dobre za pojedini dio kuće ili stana
  • slabe točke i bolesti koje uzrokuju kuća ili stan
  • gdje pozicionirati kuću na zemljištu
  • 5 elemenata, 9 planeta, 32 ulaza
  • moćne i slabe strane kuće
  • kako ispraviti greške u kući (stanu)
  • Vastu mjere za ublažavanje za kuću (stan)
  • Itd.

Potrebno je donijeti pribor za pisanje. Ostale materijale kao što su trokuti, kutomjeri, knjiga, jantre i isprintani primjeri dobit ćete na tečaju. Potrebno je donijeti i svoj nacrt stana ili prostora na kojem biste radili.

Tečaj traje 24 i 25.XI.2018 od 9 do 17h (1h pauza za ručak)

Cijena: 800 kn

Voditelj tečaja:
Ignac Peras, magistar Vastua
http://www.vastuvedic.com/

Mjesto održavanja:
Yoga & Art House Split
21000 Split, Croatia

https://www.facebook.com/events/163953427876390/

POVEZANI TEKSTOVI

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.