Magična privlačnost u vezama svima nam je poznat fenomen. No manje su poznati nesvjesni fenomeni koji ju izazivaju, a koje je Jung pokušao uhvatiti svojim opisima animusa i anime.

atma.hr – 45

Drevna istočnjačka filozofija govori o Ying i Yang energiji kao o suprotnim silama koje se nadopunjavaju i čine jednu cjelinu u svemiru. Primjer za to su dan i noć, nebo i zemlja, svjetlo i tama… Stvaranjem ravnoteže između te dvije energije postiže se sklad u svemiru.

Ove dvije energije imaju svoj utjecaj i na ljudski rod. Tako su muškarac i žena manifestacija kozmičke energije koje se nadopunjavaju i čine cjelinu.

U svakoj osobi bilo muškoj ili ženskoj postoji energija suprotnog spola koja je uravnotežuje. Muška energija prisutna u ženskoj psihi zove se animus. Ženska energija prisutna u muškoj psihi zove se anima. Suprotna energija u nama je dio našeg nadahnuća. Kvaliteta odnosa između te dvije energije direktno će ovisiti o integraciji muškog principa kod žena te ženskog principa kod muškaraca. Da bismo otkrili kako i zašto se zaljubljujemo i izabiremo određene partnere potrebno je otkriti kako ta suprotna psihička energija djeluje. Ta energija predstavlja unutarnje nesvjesne modele u nama o suprotnom spolu. Kako su dio naše psihe tako nas određeni ljudi privlače ili odbijaju a da toga nismo svjesni.

Na razini svakodnevnog funkcioniranja unutarnji muškarac kod žene može biti pod utjecajem kulturalnog odgoja i sredine u kojoj je odrasla. Animus se kod žene razvija pod utjecajem oca, brata ili drugih muškaraca koji su imali utjecaj u njenom djetinjstvu. Žena treba otkriti da li postoje unutarnji glasovi koji kritiziraju, omalovažavaju, zlostavljaju? Na žalost ono što je unutar nas nesvjesno nastojimo privući iz okoline. Tako zlostavljane žene u djetinjstvu s obzirom da imaju takvu sliku unutarnjeg muškarca kao odrasle osobe susreću zlostavljače. Važno je pronaći unutarnjeg muškarca i upoznati ga, otkriti tko je on, kojim stvarima je sklon, što želi, koje su njegove karakteristike. Uravnotežen animus donosi kod žene hrabrost, mudrost, inicijativu, kreativnost, odvažnost, samopouzdanje, objektivnost.

Kod muškaraca anima je žensko oličenje a razvija se pod utjecajem majke, tete, bake ili nekog tko je bio prisutan u njegovom odrastanju. Ako je iskustvo kroz odrastanje muškarca bilo negativno tada se javljaju osjećaji neimanja smisla i misao da nešto nećete uspjeti, drugima je lakše, drugima je drugačije, javlja se razdražljivost, nesigurnost, depresija, strah od bolesti, nesreće, nemoći. Kada je anima uravnotežena, muškarac ima sposobnost za ljubav, suosjećanje, odanost, prihvaćanje iracionalnog, veću mogućnost pogledati u sebe.

atma.hr – 45

Anima je vodič u čovjekovu dušu i u svu ljepotu koja postoji u prirodi i životu. Ona posreduje između njega i duhovnog svijeta.

Na predavanju ćemo pričati o tome:
• što je muška a što ženska energija u nama?
• kako uskladiti mušku energiju u ženi, a kako žensku energiju u muškarcu?
• kakav utjecaj na zaljubljenost imaju anima i animus?
• kako naše odrastanje utječe i oblikuje animusa u ženi i animu u muškarcu?
• što nam to čini u odabiru partnera, poslovnim odnosima, osobnom viđenju sebe kao žene ili muškarca?

Dobrodošli!

Datum i vrijeme: 25 svibnja 2019. u 18-19,30h
Lokacija: SHE Atelier Zlarinski prolaz 2
Voditelj radionice: Slavka Sekulić, integrativni terapeut
Ulaz je besplatan uz obavezne prijave na [email protected]

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here