28-29.10.2017

​PRANA I PRANAYAMA RADIONICA sa Sandrom Petrom Pintarić

Uči se o prani (vitalnoj životnoj energiji) i dahu, njihovom tokovima unutar fizičkog i suptilnog tijela, pranayame – tehnike disanja i druge srodne tehnike iz yoge

Današnje moderno doba nosi sa sobom brojne životne izazove koji često crpe našu životnu energiju (pranu) i čine da patimo na razne načine, bilo zbog slabog i osjetljivog zdravlja ili kroz razne psihičke poremećaje poput tjeskobe, panike, straha, depresije i sl. Biokemija našeg tijela stalno se mijenja sukladno sa stanjem našeg uma (misli, emocija, želja). Mi smo često samo kao lutke kojima upravljaju naše emocije i osjetila. Pet osjetila (njuh, sluh, vid, okus i dodir) su kao mala djeca koja traže zadovoljstvo i pod stalnim su utjecajem vanjskog svijeta (posebno u svijetu današnjeg marketinga). Bazirati svoj život na emocijama i osjetilima nije baš najpovoljniji izbor; danas se osjećamo ovako, sutra onako, zapravo stalno mijenjamo raspoloženja. Ovih su pet osjetila na nižem nivou šestom osjetilu (um) koje jogi razvija (intuicija, znanje i mudrost) koje se razvija kada se utiša ovih nižih pet osjetila.

U tome nam mogu pomoći pranayame! Pranayame su joga tehnike koje pomažu iskustvu punog disanja, oslobađaju protok kisika i vitalne životne energije (prane), hrane naše stanice i donose blistavo zdravlje, pročišćavaju emocije i misli te utječu na pozitivno stanje uma. Za jogija dobrobiti pranayame višestrukog su karaktera, a služe kao svakodnevna higijena tijela, uma i nadija te kao sredstvo za buđenje više duhovne svijesti.

Pranayama je rad s pranom putem daha. Dah sa fizičke razine (kisik i plinovi) istovjetan je prani na suptilnom nivou, poput ogledala, i on je za nas najveći izvor prane kao što je i sam život u nama. Bez prane i kisika u nama, nema ni života. Kroz pranayamu radimo sa dahom tako da ga produžujemo, ubrzavamo, usporavamo, zagrijavamo, hladimo, pročišćavamo i sl. i na taj način možemo iskusiti puni domet našeg daha i prane. Radeći pranayame, kisik se raspoređuje na razne nivoe našeg fizičkog tijela, sustava i vitalnih organa a prana se raspoređuje na različite nivoe našeg suptilnog tijela. Osim što preplavljujemo sve svoje stanice pranom i kisikom, hranimo i čuvamo naš organizam, izbacujemo razne toksine (fizičke, mentalne i emocionalne prirode) podižemo razinu hormona sreće a na drugim razinama otpuštamo vezanost za prošlost, prestajemo brinuti za budućnost i učimo biti prisutni u sadašnjem trenutku!

Dah je jedno od najmoćnijih sredstava putem kojeg možemo otkloniti stres i gotovo 70% otpada iz našeg tijela. Dovoljno je samo nekoliko minuta s pranayamom da poništimo svu napetost i osjetimo iskustvo koje pružaju ove tehnike disanja. Mnogo je pranayama tehnika i njenih dobrobiti a osmišljene su sa posebnim namjerama (od promjene svijesti, čišćenja aure, nadija i buđenja čakri, za pročišćavanje, iscjeljivanje i zdravlje, podizanje temperature tijela, hlađenje i sl.).

Nosnice su najvažniji ulaz i put daha. One pročišćavaju i zagrijavaju dah koji ide dalje u pluća. Dijafragma je glavni mišić, pokretač naših pluća i cijelog respiratornog procesa. Tokom procesa disanja izmjenju se plinovi – ulazi kisik a izbacujemo ugljični monoksid. Uz te radnje imamo i unutarnje stanično disanje koje se cjelovito odvija za vrijeme zadržavanja daha. Plitko disanje smatramo onim u kojem ne koristimo puni kapacitet našeg respiratornog sustava nego samo gornji dio pluća. To se događa jer nismo svjesni procesa disanja i na ovoj razini samo izmjenjujemo plinove. Stres, puno briga i užurbani način života uzrokuju kratak i isprekidan dah, što znači i manje kisika, a dok smo u stresu trošimo jako puno kisika i pošto ga organizam nema dovoljno tijelo uzima sve rezerve i ruši naš imuni sustav. Kada redovno radimo pranayame i svjesno duboko dišemo, tada ne izmjenjujemo samo plinove nego počinjemo koristiti pranu, na taj način naš imunološki sustav i um se održavaju vitalnim i jakim.

Prana je životna vitalna energija, naša životna snaga, ono što nas pokreće i daje nam život. Ona je hrana za tijelo i um. Kad čovjek ima visoku razinu prane on je budan, poduzetan, kreativan, pun snage, sjaji i pokreće. Kada čovjeku nedostaje prane on je trom, slab, boležljiv, sklon depresiji i nepoduzetan. Najvažniji izvor prane za čovjeka je dah pa svi drugi izvori iz prirode (voda, sunce, hrana, zrak, stanje uma, san, meditacija i drugo). Prana je poput živčane struje, treperi kroz nas i potrebno je imati optimalnu razinu prane.

Što god da želimo postići ili poboljšati u svom životu budimo sigurni da ćemo sa ovom jednostavnom i redovnom praksom biti uspješni. Usmjeravanje pažnje procesu disanja postaje snažan alat za održavanje zdravlja, dugovječnost, raspršivanje strahova, otvaranje srca i razvijanje viših stanja svijesti.

Na radionici se uči:

 • Što je prana i koji su njeni glavni izvori
 • Kako prana teče unutar tijela
 • Kako prehrana utječe na stanje i kvalitetu naše prane
 • Što je pranayama
 • O zrakovima u tijelu, unutarnjim gibanjima daha i prane te njihovoj regulaciji
 • Koje su potrebne kvalifikacije da bi se prakticirala pranayama
 • Osvješćivanje daha i procesa disanja na fizičkom i suptilnom nivou
 • Anatomija dišnih organa
 • Kako pranayama utječe na um (misli, emocije, fokus)
 • Tradicionalne pranayame, kriya i druge tehnike iz hatha, kriya i kundalini yoge
 • Zadržavanje daha na ugodan i pravilan način
 • Tehnike pročišćavanja – kriye i njihova važnost u suvremenom načinu života
 • Bandhe (jogijski lokoti) i mudre (jogijski pečati) kao tehnike povlačenja pažnje prema unutra i moćni energetski pokretači

Na ovoj radionici prolazimo kroz teoretski i praktični dio, a na kraju ćete dobiti upute za kućni program, ovisno o vašim potrebama. Ovo je radionica namijenjena svima zainteresiranim, bez obzira na prethodno znanje i uče se osnove pranayama. Dobro došli su svi, potpuni početnici, ponavljači kao i svi koji su iskusili probleme u disanju, napade panike, astmu, blage depresije i slično, te oni koji žive stresno, užurbano ili rade na poslovima koji iziskuju puno mentalnih napora, povećanu kreativnost ili koncentraciju. Tehnike koje se uče na radionici su tradicionalne Hatha yoga, kriya i kundalini tehnike. Prenose se stoljećima, osobno sa učitelja na učenika. Dolaze iz linije učenja Sri Dharma Mittre i njegovog gurua Sri Swami Kailashanande (Yogi Gupta) himalajskog yogija.

ŠTO TREBATE: ponijeti bilježnicu i olovku, imati ugodnu odjeću, ne jesti prije radionice (ako  je potebno, samo voće ili orašide), popiti toplu vodu sa limunom i ponijeti jednu bočicu vode ili limunade sa sobom.

DATUM: 28-29. listopada 2017., subota i nedjelja od 10:30-13:30

VODITELJICA: Sandra Petra Pintarić
MJESTO: Divya Yoga Centar & Škola, Kralja Držislava 14/II, Zagreb
CIJENA: 350 Kn (radionicu je potrebno uplatiti prije početka  kako bi rezervirali mjesto)

Broj mjesta je ograničen pa molimo prijave na vrijeme.

Informacije i prijave na: 0994922261 ili [email protected].

O UČITELJICI: Sandra redovno i predano prakticira tehnike disanja preko 15 godina i iskusila je brojne dobrobiti koje nosi njihova redovna praksa. Bila je dugogodišnji asmatičar što je nestalo već nakon prvih tečajeva disanja i donijelo velike promjene. Prošla je mnoge stručne tečajeve, a uči direktno od velikih učitelja Sri Sri Ravi Shankara i Sri Dharma Mittre. Želja joj je pomoći drugima da se oslobode raznih vrsta stresa putem daha i otvore za nove potencijale, također da potakne na redovnu osobnu praksu kako bi iskusili sve dobrobiti ovih predivnih tehnika. Jednostavna pažnja na dah čini čuda!

​DOBRO DOŠLI

www.yogazagreb.com

Prethodna objavaOdaberite sliku i otkrijte: Tko je nezaboravni šarmer, a tko profinjeni intelektualac?
Slijedeća objavaOrgonski set – Osobna zaštita (piramida, medaljon, osobni i pločica za mobitel)
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here