Rak dojke može se nazvati i epidemijom. Jedna od osam žena oboli od ove bolesti, a istraživanja pokazuju da se stopa smrtnosti (srećom) smanjuje. Vjerovatno svi poznajete bar jednu ženu koja ga je pobijedila – baku, mamu, sestru, rodicu, tetku, prijateljicu, susjedu… Nasljedni faktor ima prilično veliku ulogu kod spomenute bolesti, ali istraživanja pokazuju da određene kemikalije čak i više utiču na njen razvoj. Slijedeće tri izbjegavajte koliko god možete. I, širite vijest dalje – što više žena za ovo sazna to bolje!
Bisfenol A (BPA)

Ova kemikalija utječe na prirodni rad hormona i može se pronaći skoro svuda. Istraživanja pokazuju da se ona povezuje s “nastankom” ranog puberteta, faktorom rizika koji se povezuje s razvojem raka dojke u kasnijim godinama života. BPA može učiniti lijekove protiv raka manje efikasnima.

Kako ga izbjeći?

  • ne kupujte konzerviranu hranu ili, ako je kupujete, tražite one namirnice na kojima piše da ga ne sadrže
  • imajte u vidu da većina računa koje dobijate u marketima sadrži BPA, odnosno on je prisutan u tinti kojom se račun štampa
  • koristite staklo ili nehrđajući čelik za skladištenje hrane i vode, umjesto plastičnih posuda.
Ftalati

Ftalati su klasa kemikalija koje se koriste u različitim proizvodima. Između ostalog, koriste se za omekšavanje i stvaranje elastičnosti kod plastike. Bitno je spomenuti da imaju primjenu i u stvaranju sintetičkih mirisa koji se najčešće nalaze u osvježivačima zraka, kozmetici, deterdžentima, sredstvima za čišćenje i slično.

Kako ih izbjeći?

  • tražite proizovode s oznakom “bez ftalata”
  • nemojte koristiti proizvode od vinila koji su omekšavani ftalatima. Ako koristite zavjesu za tuš, birajte onu koja je napravljena od platna ili najlona umjesto PVC varijante
  • sintetičke mirišljave proizvode ostavite tamo gdje i pripadaju – na policama supermarketa. Koristite osvježivače prostora koji su napravljeni izričito od esencijalnih ulja.
Parabeni

Parabeni imaju široku primjenu kao konzervansi u kozmetici – možete ih naći u losionima, kremama, gelovima za tuširanje i dezodoransima. Koža ih može apsorbirati i povezuju se s učestalošću nastanka raka dojke.

Kako ih izbjeći?

  • koristite samo proizvode za osobnu njegu na kojima je jasno naznačeno da su “bez parabena”
  • čitajte listu sastojaka i izbjegavajte proizvode koji u sastojcima imaju komponente koje se završavaju sa “paraben”, ako što je, primjera radi, metilparaben.

Postoji prilično velik broj kemikalija koje se povezuju s rakom dojke. Neke se mogu izbjeći, a neke ne. Primjera radi, 1,4 dioksan je vrlo teško izbjeći. Ovaj poznati kancerogen ne dodaje se namjerno proizvodu već nastaje kao nusprodukt kemikalija koje stvaraju pjenu. Postoje i druge stvari koje se mogu poduzeti kako bi se spriječio rak dojke, ali eliminiranje izloženosti sveprisutnim kancerogenim kemikalijama dobar je i lagan prvi korak.

Autor: minimagazin.info

Prethodna objavaPravilan pristup problemu – pozitivna afirmacija
Slijedeća objavaNajjači prirodni antibiotik: Recept za srednjovjekovni Majstorski tonik!
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.