Background photo created by jcomp - www.freepik.com

Ljudi koji su dostigli određeni stupanj uspjeha znaju da tajna postizanja ciljeva nije u onome što činite da biste ih postigli, već u onome što radite kada ne uspijete – nastavite pokušavati. A ako to ne uspije, pokušate još jednu stvar.

Uvijek govori dobro o drugima…
I tako to ide. Nastavljate gurati sve dok na kraju ne uspijete. Bingo: postignuće otključano!

Ali što je s onim područjima života u kojima ste gurali i gurali, pokušavali i pokušavali, ali ne možete prevladati svoj problem? Kako onda postići ciljeve? Ovdje ćemo obuhvatiti tri načela trenutne transformacije, strategiju za rješavanje tih trajnih problema u vašem životu. Jednom kada shvatite kako ta tri stupa funkcioniraju, vi ste na putu prema prema ostvarenju ciljeva.

1. Ono čemu se opirete, ustrajava

Ono čemu se opirete, to ustrajava. Taj bi pojam mogao zvučati neproduktivno, ali Carl Jung i ostali psiholozi nadalje pokazuju da je to istina. Kada se opirete nečemu, odjednom to postaje privlačnije, piše Tony Robbins. Odjednom cijeli naš živčani sustav to želi deset puta više, jer je bilo što što je zabranjeno i tabu definitivno uzbudljivije od nečega što se može postići.

Postoji jednostavan primjer te pojave na djelu: tražite od nekog drugog da ne razmišlja o slonovima. Onda ih pitate o čemu razmišljaju. Tako je, o slonovima! Nastavite se odupirati nečemu dovoljno dugo i na kraju ćete to poželjeti tako jako da će vam postati opsesija.

Ne vjeruj svemu što misliš…

2. Borba sa stvarnošću je zagarantirana bol

U većini područja života, ako se dovoljno dugo trudite, dovoljno puta promijenite pristup ili isprobate pravu kombinaciju strategija, postići ćete željeni rezultat. To je tajna za postizanje ciljeva 101. Ali ako nastavite gurati i ne dolazi do promjene, vrijeme je da napravite korak natrag i napravite iskrenu procjenu.

Promijenite fokus s načina na koji ćete postići ciljeve na ono što se doista događa. Što vas zadržava? Je li problem koji imate unutarnji ili vanjski? Ako se pokušate boriti sa stvarnošću tako što ćete je učiniti drugačijim, sve što ćete dobiti je bol. A to nije rezultat koji želite. A  to je još teže u prošlim situacijama kojim se pokušavate oduprijeti, jer na kraju se borite ne samo sa sadašnjošću već i s prošlošću. To je borba koju ne možete dobiti!

Možda ste vidjeli ovaj fenomen u svijetu roditeljstva. Mnogi roditelji usmjeravaju svoju djecu prema postizanju određenih ciljeva, tako da imaju određenu budućnost, možda kao liječnik ili odvjetnik. Ili su možda njihova očekivanja više zaokupljena percepcijom onoga što su djetetovi interesi i talenti – umjetnost ili književnost, na primjer – tako da su njihove projekcije bliže stvarnosti, poput arhitekta ili profesora.

Ali to su još uvijek samo percepcije koje roditelj stvara i stavlja na to dijete. Jedini način da se zna što će biti buduća misija ili karijera tog djeteta jest ono što se odvija u stvarnosti, u stvarnim okolnostima i uvjetima. A ako se roditelji bore protiv te stvarnosti, to će im samo uzrokovati bol i frustraciju (i njihovoj djeci).

77

3. Problemima je potrebna energija da bi živjeli

Posljednje načelo prirodno proizlazi iz prva dva. Ako se borite protiv nečega, to uzvraća jednako. Uznemirite se i pokušate jače, ali ništa se ne miče. Ali stvar je u ovome: ako to dopustite, samo će se popraviti.

To je ispravno – ako dopustite da bilo što bude točno onakvo kakvo jest, bez pokušaja da to popravite, na kraju će se samo dovršiti. Kako to primijeniti za postizanje ciljeva? Umjesto da usredotočite svoju energiju na ovaj problem koji uzrokuje stres i nesreću, mogli biste je koristiti za jačanje aspekata vašeg života u kojima zapravo uživate.

Ponekad je najbolji način da se nešto riješi – samo otpustiti. Ako otpustite, također ćete otpustiti i vaše patnje.

Tony Robbins

ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić

Uvijek govori dobro o drugima…
OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.