Razgledajte svjetske, naizgled robusne kipove, zgrade i hramove i svjedočiti ćete iznenađujućoj raskoši dotrajalosti.
1. “Krist iz bezdana”, San Fruttuoso, Italija

1
lensart.ru

“Krist iz bezdana” (talijanski: “Il Cristo degli Abissi”) je potopljeni brončani kip Isusa, čija se izvorna skulptura nalazi u Sredozemnom moru u San Fruttuoso – u nedaleko od poznatog turističkog mjesta Portofino.

Kip veličine 2,5 metra postavljen je u more 22. kolovoza 1954. na dubinu od oko 17 metara dubine. Razne druge replike “Krista iz bezdana” nalaze se na drugim mjestima u svijetu, neke pod vodom, a neke u crkvama i muzejima.

Izvor: wikipedia

2. Kolmanskop, pustinja Namib

2
photography.nationalgeographic.com

Kolmanskop (afr. Colemanovo brdo, njem. Kolmannskuppe) je napušteni grad, tzv. grad duhova, u pustinji Namib na jugu Namibije. Nalazi se nekoliko kilometara u unutrašnjosti od lučkog grada Lüderitza.

Ime je dobio nakon što je vozač teretnih kola po imenu Johnny Coleman za vrijeme pješčane oluje, napustio svoja kola na maloj uzvisini nasuprot naselja. Kolmanskop je nekad bio malo ali vrlo bogato rudarsko mjesto, a sada je popularno turističko odredište koju vodi tvrtka NamDeb (Namibija – De Beers).

Izvor: wikipedia

3. Kupole, Southwest Florida

3
reddit.com

Futuristički iglui sagrađeni u Naples – u 1981. godine, možda neće još dugo biti tu. Jedan vlasnik kupole, padajući u očaj zbog propadanja, pokušao je restaurirati stare vestibule iz želje da povrati njihov stari izgled, ali nije naišao na ništa drugo osim na pretjerane novčane kazne i na birokratske probleme.

Izvor: all-that-is-interesting

4. SS Ayrfield, zaljev Homebush, Australija

4
photoree.com

SS Ayfield (prvobitno – SS Corrimal) bio je čelični parobrod za prevoz uglja, težak 1140 tona i dug 79.1 metar. Izgrađen je u Velikoj Britaniji 1911. godine, registriran u Sydneyu 1912. godine. Kupila ga je Vlada Commonwealtha i koristila ga je za prijevoz zaliha za američke trupe stacionirane na Pacifiku, tokom Drugog svjetskog rata.

Izvor: afloat-magazine

5. Zabavni park “Wonderland” nadomak Pekinga, Kina

5
David Gray / Getty Images

“Woderland” je napušteni nezavršeni projekt zabavnog parka koji se nalazi u Chenzhuang selu, (Nankou, okrug Changping, Kina) oko 32 kilometra od Pekinga. Prvobitno je Tajland predložio da projekt  bude dizajniran kao najveći zabavni park u Aziji (49 hektara površine).

Izgradnja je stala 1998. poslije financijskih problema sa lokalnim dužnosnicima, a pokušaj 2008. da se nastavi gradnja, također je propao. Mjesto ima mnoge napuštene objekte, uključujući i repliku srednjevjekovnog zamka, koji se vraćaju  lokalnim poljoprivrednicima.

Izvor: wikipedia

6. Ribarska koliba, Njemačka

6
onebigphoto.com

Ribarska koliba na jezeru u nacionalnom parku Berchtesgaden.

7. Holland Island, zaljev Chesapeake

7
baldeaglebluff

Holland Island je močvaran, brzo erodirajući otok u zaljevu Chesapeake, u Dorchester County – u, Maryland, zapadno od Salisbury – ja. Otok je nekad bio naseljen pomorcima i poljoprivrednicima, ali danas je napušten. Nalazi se u Hollandskom tjesnacu, između Bloodsworth Smith Island – a, šest milja zapadno od Wenona, Maryland.

Izvor: wikipedia

8. Kerry Way – šetalište između Sneem – a i Kenmare – a u Irskoj

8
leiraenkai.deviantart.com

Kerry Way (Irski: Slí Uíbh Ráthaigh) je šetnica u okrugu Kerry u Irskoj. To je kružna staza od 214 kilometara koja počinje i završava u Killarney – u. Obično je potrebno 9 dana za obilazak.

Okarakterizirana je kao Nacionalna staza od strane Nacionalne kancelarije Trails, Irskog sportskog saveza, a njom rukovodi vijeće okruga Kerry, Partnerstvo za razvoj “South Kerry“ i odbor Kerry Way – a. Put kruži oko poluotoka Iveragh. To je najduža staza u Irskoj.

Izvor: wikipedia

9. Pripyat, Ukrajina

9
reddit.com

Pripyat (ukrajinski: Прип’ять, Pryp’yat ‘; ruski: Припять, Pripyat’) je grad duhova u blizini černobilske nuklearne elektrane, u zoni isključenja i dio je Kijevske oblasti sjeverne Ukrajine, blizu granice sa Bjelorusijom.

Grad ima poseban status unutar Kijevske oblasti iako se nalazi unutar granica Ivankiv rajona. Grad također nadzire Ministarstvo za izvanredna stanja Ukrajine u sklopu Černobilske zone isključenja.
10. Samostan iz 15. stoljeća, Black Forest, Njemačka

10
abandonedography.com

Samostan je osnovan u 1084-85 u Black Forest – u, kao rezultat interesa njemačke aristokracije i crkvene reformatorske partije. Ostali osnivači bili su Hezelo i Hesso iz obitelji Vögte od Riechenau i politički utjecajni opat Abbot Williama od Hirsaua.

Mjesto je prvobitno namijenjeno da bude u Königseggwaldu, ali umjesto toga po Williamovu nalogu izabran je St. Georgen. Naseljavanje se, po redovnicima iz opatije Hirsau, dogodilo u proljeće i ljeto 1084. a kapela je posvećena 24. lipnja 1085.

Izvor: wikipedia

11. Kalavantin Durg blizu Panvela, Indija

11
natureknights.net

Kalvantin Durg nalazi se u blizini Prabalgada, vrha koji se polovicu godine nalazi u kišnim oblacima. Prabalmachi selo je baza pri penjanju. Ovo je veličanstvena staza i sjajno mjesto za posjetu tokom monsuna.

12. Ostaci Pegasusa u McMurdo Sound – u, Antarctica

12
panoramio.com

Pegasus Field je pista za slijetanje i polijetanje na Antarktiku, najjužnija od tri piste koje koristi McMurdo stanica. Pegasus je ledena pista koja služi za slijetanje i polijetanje aviona sa kotačima tijekom čitave godine, i glavna ledena pista na morskom ledu, koja je na raspolaganju i tijekom ljetne sezone.

Druge dvije snježne piste koje se nalaze na Wiliamas Field – u, koriste se za avione koji su opremljeni skijama za slijetanje i polijetanje. Polje je dobilo ime Pegasus po avionu C-121 Lockheed Constellation, čiji ostaci su i dalje vidljivi u snijegu, a srušio se zbog lošeg vremena 8. listopada 1970. godine. Niko od članova posade nije bio ozlijeđen.

Izvor: wikipedia

13. Angkor Wat, Kambodža

13
theglobalpanorama.com

Angkor Wat (Khmer: អង្គរវត្ត) je najveći kompleks hinduističkih hramova, najveći vjerski spomenik na svijetu. Hram je sagradio Khmerski kralj Suryavarman II na početku 12. stoljeća, u Yasodharapuru (kmerski: យសោធរបុរៈ, današnji Angkor) kao njegov državni hram ili mauzolej.

Kršeći tradiciju Shivaizma predhodnih kraljeva, Angor Wat je umjesto Shivi bio posvećen Visnuu. Kao najbolje očuvan hram na tom mjestu, to je bio jedini vjerski centar koji je ostao značajan od njegovog osnivanja, prvo hinduistički, a zatim budistički.

Hram je vrhunac visoke klasične Khemer arhitekture. Postao je simbol Kambodže, nalazi se i na nacionalnoj zastavi i najzanimljivija je atrakcija za posjetitelje.

Izvor: wikipedia

14. Maunsell tvrđave na moru, Engleska

14
fivelightsdown.squarespace.com

Maunsell Forts su male utvrđene kule izgrađene na ušću Temze i Mersey – a tijekom Drugog svjetskog rata radi obrane Ujedinjenog Kraljevstva. Ime su dobile po svom projektantu Guy Maunsellu. Utvrde su rashodovane kasnih 1950-ih, a poslije su korištene za druge svrhe.

Jedna je postala kneževina Sealand. Ponekad brodovi posjete preostale kule, a konzorcij pod nazivom Projekt Redsands planira sačuvati tvrđavu koja se nalazi na Redsend – u.

Izvor: wikipedia

15. Bodiam dvorac, Istočni Sussex, Engleska

15
commons.wikimedia.org

Bodiam dvorac je dvorac iz 14. stoljeća koji se nalazi u blizini Robertsbridgea u East Sussex – u. Sagradio ga je Edward Dalyngrigge 1385. godine, bivši vitez Edwarda III, s dopuštenjem Richarda II, da obrani to područje od Francuske invazije tijekom stogodišnjeg rata.

Dvorac ima različite komore izgrađene oko vanjskog obrambenog zida i unutrašnjih prostorija, što je različito od osnovnog kvadratnog plana. Na uglovima i na ulazu nalaze se kule na čijem vrhu su puškarnice.

Njegova struktura, detalji i položaj u vodenom pejzažu ukazuju na to da je dobar dio u projektiranju zamka posvećen obrani zamka. Zamak je bio dom Dalyngriggove porodice i centar plemićkog imanja Bodiam.

Izvor: wikipedia

16. Chestchowa, napušteni željeznički depo, Poljska

16
nedhardy.com

17. Potopljena jahta, Antarctica

17
ruschili.35photo.ru

U travnju 1970. brazilska jahta po imenu Mar Sem Fin (Beskrajno more) potonula je u blizini obale Antarktika, vjerojatno zbog kompresije leda i jakog vjetra. Četiri člana posade su spašeni sa jahte, koja je vlasništvo brazilskog novinara João Lara Mesquita, koji u toj regiji radi dokumentarac za Merco Press.

Izvor: businessinsider

18. Napuštena destilerija, Barbados

18
i.imgur.com / via: reddit.com

19. Glavna željeznička stanica Michigan, Detroit

19
i.imgur.com

Glavna željeznička stanica Michigan (Michigan Central Station – također poznata i kao Michigan Central Depot ili MCS) sagrađena je između 1912. i 1913. godine za Michigan Central željeznice, bila je željeznički depo od njenog otvaranja 1913. godine, prije čega je prethodna stanica spaljena, pa sve do prestanka rada Amtrak službe 6.siječnja 1988. godine. U vrijeme kad je izgrađena bila je najviša željeznička stanica na svijetu.

Izvor: wikipedia

20. Bob staza (staza za sanjke) za Zimske olimpijske igre 1984. godine, Sarajevo.

20
flickr.com

Sarajevska olimpijska staza za bob i sanjkanje, nalazi se na planini Trebević iznad Sarajeva. Izgrađena je 1984. godine za potrebe Zimskih olimpijskih igara.

Izvor: wikipedia

21. Craco, Italija

21
i.imgur.com / via: reddit.com

Craco je napuštena općina i srednjovjekovno selo u regiji Basilicata, provinciji Matera u Italiji. Nalazi se oko 25 milja od zaljeva Taranto. Ono što je karakteristično za brdske gradove u ovoj regiji je da imaju blago valoviti oblik i zemljište zasađeno pšenicom. Grad je napušten 1963. zbog zemljotresa koji se često ponavljaju.

Izvor: wikipedia
22. Ruska vojna tvornica raketa

22
lana-sator.livejournal.com / via: i.imgur.com

Ovu nevjerojatnu sliku napravila je mlada Ruskinja koja se uspjela uvući u tvornicu, jednu od najvećih svjetskih proizvođača raketa na tekuće gorivo. Lana Sator pronašla je put do unutrašnjosti jedne od NPO Energomash – ovih velikih tvornica, izvan Moskve, a da nije naišla ni na jednog zaštitara ili bilo kojeg zaposlenika u tvornici.

Izvor: DailyMail

23. Napušteni mlin iz 1866. godine, Sorrento, Italija

23
logicalrealist / via: i.imgur.com

“Dolina mlinova” – ime potiče od postojanja mlina koji je u funkciji još od početka 900-tih godina, koji je korišten za mljevenje pšenice. Ono što ide u prilog mlinu je to što je prerastao u pilanu koja je bila puna pljeve, koju su koristili stolari iz Sorrenta. Na kraju je tu bila javna praonica koju su koristile žene.

Stvaranjem trga Tasso 1866. godine, područje mlina biva izolirano od mora što izaziva nagli porast vlage zbog čega područje postaje nepodnošljivo, pa je polako napušteno.

Izvor: nationalgeographic

24. Rashladni toranj napuštene elektrane

24
flickr.com / via: i.imgur.com

Fotograf Richard Gubbels (Utrecht, Nizozemska) napravio je ovu nevjerojatnu fotografiju unutar rashladnog tornja u napuštenoj elektrani.

25. Kuća bugarske komunističke partije

25
Dimitar Kilkoff / Getty Images

Kuća bugarske komunističke partije je izgrađena u drugom razdoblju, međutim, davno se urušila zajedno s načinom života kojeg je utjelovljavala. Nakon pada Željezne zavjese 1989. godine, Bugarska se preselila u novo doba parlamentarne demokracije.

Izvor: dailymail

26. Napušteni grad Keelung, Taiwan

26
flickr.com / via: i.imgur.com

27. Lawndale kazalište, Chicago

27
ebow.org

Kada je teatar Lawndale u sjevernom Lawndalu (naselje u Chicagu) privremeno zatvoren sredinom 2000-tih, bio je korišten prije svega kao crkva. Balkon je odsječen od glavne razine kada je teatar pretvoren u crkvu.

Izvor: afterthefinalcurtain

28. North Brother Island u blizini New York City -a, New York

28
ny.curbed.com

North Brother Island je otok koji se nalazi u East River -u, između Bronxa i Riker’s Islanda. Njegov prijatelj, South Brother Island je na maloj udaljenosti. North Brother Island i South Brother Island zauzimaju površinu od 81.400 metara kvadaratnih.

Izvor: wikipedia

29. El Salto del Hotel, Kolumbija

29
alveart

Tequendama Falls (ili Salto del Tequendama) glavna su turistička atrakcija koja se nalazi na 30 km jugozapadno od Bogote, glavnog grada Kolumbije. Na tisuće turista koji posjećuju ovo područje da bi se divili 157 metara visokom vodopadu i okolnoj prirodi, zastanu na drugoj obližnjoj znamenitosti poznatijoj kao napušteni Hotel De Salto.

Luksuzni Hotel de Salto otvoren je 1928. godine da bi dočekivao bogate goste koji dođu u obilazak područja Tequendama vodopada. Smješten na suprotnoj strani Tequendama vodopada, na samoj ivici litice, svojim gostima omogućava pogled koji oduzima dah. Tokom sljedećih desetljeća rijeka Bogota je zagađena i turisti su polako izgubili interes za ovu oblast.

Hotel je konačno zatvoren početkom 90-tih i od tada je napušten. Činjenica da su mnogi ljudi u prošlosti birali baš to mjesto da bi izvršili samoubojstvo, doprinosi vjerovanju da je hotel uklet.

Izvor: desertedplaces.blogspot

30. Nara Dreamland, Japan

30
steampunkopera.files.wordpress.com

Nara Dreamland (奈良 ド リ ー ム ラ ン ド Nara Dorīmurando) je zabavni park blizu grada Nara, koji je sagrađen 1961. godine, inspiriran Disneyland – om u Kaliforniji. 31. Kolovoza 2006. godine, park je trajno zatvoren.

Izvor: wikipedia

Izvor: whydontyoutrythis

Prethodna objavaUpoznajte Zeusa: Spašenu Slijepu Sovu Koja U Očima Ima Zvijezde
Slijedeća objavaZaboravite gorčinu i godine: 8 savjeta kako pronaći ljubav za cijeli život!
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.